Undelivered Mail - What could I have missed in configuration?

Discussion in 'Installation/Configuration' started by AZMel, Jan 10, 2007.

  1. AZMel

    AZMel New Member

    I have 25 users setup and all work fine but my account keeps getting this e-mail about every 20 seconds or so. I am able to send and receive e-mails, this one just happens to keeps showing up in my inbox.



    Thanks for your help,

    Mel
     
    Last edited: Jan 10, 2007
  2. jnsc

    jnsc rotaredoM Moderator

  3. AZMel

    AZMel New Member

    local-host-names already had localhost.localdomain listed and /etc/hosts does have localhost.localdomain pointing to 127.0.0.1. Anything else I can try?

    And one more item to note, I was notified by all the users that they are being effected by this as well so it is no longer isolated as I was thinking it was.

    Here is some output from mail.log
     
    Last edited: Jan 11, 2007
  4. AZMel

    AZMel New Member

    I did not think to say this earlier but this happened after i upgraded from ispconfig 2.1.0 to 2.2.9.
     
  5. AZMel

    AZMel New Member

    Here are some more details.

    This is a complete listing of a failed E-mail
    Code:
    Return-Path: <>
    X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.1.7 (2006-10-05) on www.yyy.org
    X-Spam-Level: 
    X-Spam-Status: No, score=-2.1 required=5.0 tests=AWL,BAYES_00,NO_RELAYS 
    	autolearn=ham version=3.1.7
    X-Original-To: postmaster@yyy.org
    Delivered-To: postmaster@yyy.org
    Received: by yyy.org (Postfix)
    	id B731995EF; Wed, 10 Jan 2007 19:52:30 -0700 (MST)
    Date: Wed, 10 Jan 2007 19:52:30 -0700 (MST)
    From: MAILER-DAEMON@yyy.org (Mail Delivery System)
    Subject: Undelivered Mail Returned to Sender
    To: postmaster@yyy.org
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: multipart/report; report-type=delivery-status;
    	boundary="2F4549536.1168483950/yyy.org"
    Message-Id: <20070111025230.B731995EF@yyy.org>
    X-Virus-Status: No
    X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.7/2434/Wed Jan 10 17:47:38 2007
    
    This is a MIME-encapsulated message.
    
    --2F4549536.1168483950/yyy.org
    Content-Description: Notification
    Content-Type: text/plain
    
    This is the Postfix program at host yyy.org.
    
    I'm sorry to have to inform you that your message could not
    be delivered to one or more recipients. It's attached below.
    
    For further assistance, please send mail to <postmaster>
    
    If you do so, please include this problem report. You can
    delete your own text from the attached returned message.
    
    			The Postfix program
    
    <admispconfig@localhost.localdomain>: Host or domain name not found. Name
        service error for name=localhost.localdomain type=A: Host not found
    
    --2F4549536.1168483950/yyy.org
    Content-Description: Delivery report
    Content-Type: message/delivery-status
    
    Reporting-MTA: dns; yyy.org
    X-Postfix-Queue-ID: 2F4549536
    X-Postfix-Sender: rfc822; postmaster@yyy.org
    Arrival-Date: Wed, 10 Jan 2007 19:52:18 -0700 (MST)
    
    Final-Recipient: rfc822; admispconfig@localhost.localdomain
    Action: failed
    Status: 5.0.0
    Diagnostic-Code: X-Postfix; Host or domain name not found. Name service error
        for name=localhost.localdomain type=A: Host not found
    
    --2F4549536.1168483950/yyy.org
    Content-Description: Undelivered Message
    Content-Type: message/rfc822
    
    Received: by yyy.org (Postfix, from userid 10033)
    	id 2F4549536; Wed, 10 Jan 2007 19:52:18 -0700 (MST)
    X-Loop: postmaster@localhost.localdomain
    Subject: Mailsize: postmaster
    Message-Id: <20070111025218.2F4549536@yyy.org>
    Date: Wed, 10 Jan 2007 19:52:18 -0700 (MST)
    From: postmaster@yyy.org (Postmaster)
    To: undisclosed-recipients:;
    
    2184
    
    
    --2F4549536.1168483950/yyy.org--
    
    

    Here is a complete detail of a working e-mail.

    Code:
    Return-Path: <xxx@zzz.net>
    X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.1.7 (2006-10-05) on www.yyy.org
    X-Spam-Level: *
    X-Spam-Status: No, score=1.9 required=5.0 tests=DNS_FROM_RFC_ABUSE,
    	DNS_FROM_RFC_POST autolearn=no version=3.1.7
    X-Original-To: xxx@yyy.org
    Delivered-To: xxx@yyy.org
    Received: from mta15.adelphia.net (mta15.mail.adelphia.net [68.168.78.77])
    	by yyy.org (Postfix) with ESMTP id 205028CD8
    	for <xxx@yyy.org>; Wed, 10 Jan 2007 18:55:20 -0700 (MST)
    Received: from [192.168.1.109] (really [76.178.79.14])
              by mta15.adelphia.net
              (InterMail vM.6.01.05.04 201-2131-123-105-20051025) with ESMTP
              id <20070111014326.XGTO25578.mta15.adelphia.net@[192.168.1.109]>
              for <xxx@yyy.org>; Wed, 10 Jan 2007 20:43:26 -0500
    Message-ID: <45A59906.9030202@adelphia.net>
    Date: Wed, 10 Jan 2007 18:55:18 -0700
    From: Mel <xxx@zzz.net>
    User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.6 (Windows/20050716)
    X-Accept-Language: en-us, en
    MIME-Version: 1.0
    To: Mel <xxx@yyy.org>
    Subject: Test;ljkljkl
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 7bit
    X-Virus-Status: No
    X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.7/2434/Wed Jan 10 17:47:38 2007
    
    sfasffsfdsaf
    
    
    All seems fine if the incoming e-mail goes to a legit account or if it is spam. It seems that there is an e-mail that keeps getting redelivered to me. I'm not sure where to look at this point.

    Any help you can give will be appreciated.

    Thanks,
    Mel
     
  6. till

    till Super Moderator Howtoforge Staff HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    The emails to admispconfig@localhost.localdomain are internal messages of ISPConfig to generate statistics.

    What is the output of:

    ping -c 3 localhost.localdomain

    and do you get a smtp prompt when you enter

    telnet localhost.localdomain 25

    Please post your /etc/hosts file, you can change your real domain, but dont modify the line with localhost.localdomain.
     
  7. AZMel

    AZMel New Member

    Hi Till. Thanks for the reply. Here's what you requested.


    Ping Result:

    Code:
    PING localhost.localdomain (127.0.0.1) 56(84) bytes of data.
    64 bytes from localhost.localdomain (127.0.0.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.028 ms
    
    64 bytes from localhost.localdomain (127.0.0.1): icmp_seq=2 ttl=64 time=0.030 ms
    
    64 bytes from localhost.localdomain (127.0.0.1): icmp_seq=3 ttl=64 time=0.031 ms

    telnet result:

    Code:
    root@www:~# telnet localhost.localdomain 25
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.localdomain.
    Escape character is '^]'.
    220 ycwua.org ESMTP Postfix (Ubuntu)
    ehlo localhost.localdomain
    250-ycwua.org
    250-PIPELINING
    250-SIZE 209715200
    250-VRFY
    250-ETRN
    250-STARTTLS
    250-AUTH LOGIN PLAIN
    250-AUTH=LOGIN PLAIN
    250 8BITMIME
    quit
    221 Bye
    Connection closed by foreign host.
    /etc/hosts

    Code:
    root@www:~# cat /etc/hosts
    127.0.0.1       localhost.localdomain   localhost www
    192.169.30.10   www.yyy.org   www
    192.169.30.101  mail.yyy.org   mail
    # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
    ::1     ip6-localhost ip6-loopback
    fe00::0 ip6-localnet
    ff00::0 ip6-mcastprefix
    ff02::1 ip6-allnodes
    ff02::2 ip6-allrouters
    ff02::3 ip6-allhosts
    Also I noticed that the date received is from 20 to 60 minutes before the time it is put into the users Inbox. This E-mail fragment was received at 5:55 am but the header shows it came in at 5:08 am. Could this be significant?

    Code:
    Received: by yyy.org (Postfix)
    	id C5228ADD5; Thu, 11 Jan 2007 05:08:26 -0700 (MST)
    Date: Thu, 11 Jan 2007 05:08:26 -0700 (MST)
    From: MAILER-DAEMON@yyy.org (Mail Delivery System)
    Subject: Undelivered Mail Returned to Sender
    
    Running top shows that clamscan and spamassassin are taking up alot of CPU time.

    Code:
    top - 06:03:48 up 14:27,  4 users,  load average: 36.42, 37.93, 37.54
    Tasks: 349 total,  35 running, 287 sleeping,   0 stopped,  27 zombie
    Cpu(s): 89.7% us,  9.7% sy,  0.0% ni,  0.0% id,  0.0% wa,  0.7% hi,  0.0% si
    Mem:   2053692k total,  1863212k used,   190480k free,   125092k buffers
    Swap:  3903784k total,    13448k used,  3890336k free,   554740k cached
    
      PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
     9007 dbodine   18   0 23892  16m  724 R  6.6  0.8   0:00.94 clamscan
     9014 tlawrenc  18   0 24032  16m  724 R  6.6  0.8   0:00.93 clamscan
     9021 tstover   18   0 23892  16m  724 R  6.6  0.8   0:00.94 clamscan
     9000 jmartine  18   0 23892  16m  724 R  5.3  0.8   0:00.94 clamscan
     9053 pclark    19   0 32340  25m  724 R  3.7  1.3   0:01.44 clamscan
     9065 donpope   19   0 32344  25m  724 R  3.7  1.3   0:01.44 clamscan
     9093 ccowan    19   0 26668  19m  724 R  3.7  1.0   0:01.10 clamscan
     9102 postmast  24   0 17896  10m  724 R  3.7  0.5   0:00.64 clamscan
     9103 dbodine   19   0 26668  19m  724 R  3.7  1.0   0:01.10 clamscan
     8816 ccowan    20   0 31044  23m  724 R  3.3  1.2   0:01.34 clamscan
     8824 rray      21   0 31048  23m  724 R  3.3  1.2   0:01.34 clamscan
     8972 postmast  18   0 24032  16m  724 R  3.3  0.8   0:00.94 clamscan
     9082 tlawrenc  20   0 32340  25m  724 R  3.3  1.3   0:01.44 clamscan
     9090 asmith    20   0 32344  25m  724 R  3.3  1.3   0:01.44 clamscan
     9148 mirizarr  20   0  7968 1416  712 R  3.3  0.1   0:00.44 clamscan
     9073 rray      20   0 32340  25m  724 R  3.0  1.3   0:01.43 clamscan
     8776 pclark    18   0 32744  25m  724 R  1.7  1.3   0:01.48 clamscan
     8993 breily    18   0 23088  16m  724 R  1.7  0.8   0:00.88 clamscan
    
     
    Last edited: Jan 11, 2007
  8. AZMel

    AZMel New Member

    Well I believe I fixed it. I followed the instructions I used to build the system in the first place http://www.howtoforge.com/perfect_setup_ubuntu_5.10 and removed all the installed items and reinstalled them.

    Then I removed the install_ispconfig directory and untar the original 2.2.9 install again. I reran the install and all seems to be working now. I am still getting Undelivered Mail but it looks like it is older mail in the queue to be scanned. Where can I go to remove those from the queue?

    One thing I did notice that occured this time that did not happen last time was the install_ispconfig directory was removed. This may have been a sign os a failed upgrade.

    Mel
     
  9. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Run
    Code:
    postsuper -d ALL
    to delete all mails in the mail queue.

    That's the normal behaviour. It's intended like that and is a good sign. :)
     

Share This Page