Turning quota ON

Discussion in 'Installation/Configuration' started by deco5003, Aug 5, 2009.

  1. deco5003

    deco5003 New Member

    Is giving me this error at the system boot; quotaon: using //aquota.user on /dev/sda2 [/] Invalid Argument.
    I look on the boot.msg file and found that /dev/sda2 not shows in the mounting file system section.
    But when I manually try to mount tells me this device is already mounted. But in the case of /dev/sda3 the quota is turned on perfectly. Any clues
     
  2. falko

    falko Super Moderator

    What are the outputs of
    Code:
    mount
    and
    Code:
    fdisk -l
    ? What's in /etc/fstab?
     
  3. deco5003

    deco5003 New Member

    output of mount
    /dev/sda2 on / type ext3 (rw,acl,user_xattr,usrquota,grpquota)
    /proc on /proc type proc (rw)
    sysfs on /sys type sysfs (rw)
    debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
    udev on /dev type tmpfs (rw)
    devpts on /dev/pts type devpts (rw,mode=0620,gid=5)
    /dev/sda3 on /srv type ext3 (rw,acl,user_xattr,usrquota,grpquota)
    /proc on /var/lib/ntp/proc type proc (ro)
    /dev/sdb1 on /mnt/USb_flash type vfat (rw)

    Output Of fdisk -l
    Disk /dev/sda: 40.0 GB, 40020664320 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0xaecaaeca


    Device Boot Start End Blocks Id System

    /dev/sda1 1 96 771088+ 82 Linux swap / Solaris

    /dev/sda2 * 97 2012 15390270 83 Linux

    /dev/sda3 2013 4865 22916722+ 83 Linux

    /dev/sdb1 1 15280 3911664 c W95 FAT32 (LBA)

    FStab include this

    /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD400BB-00JHC0_WD-WMAMA8135799-part1 swap swap defaults 0 0

    /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD400BB-00JHC0_WD-WMAMA8135799-part2 / ext3 acl,user_xattr,usrquota,grpquota 1 1

    /dev/disk/by-id/ata-WDC_WD400BB-00JHC0_WD-WMAMA8135799-part3 /srv ext3 acl,user_xattr,usrquota,grpquota 1 2

    /dev/sdb1 /mnt/USb_flash vfat defaults,users,noauto 0 0

    proc /proc proc defaults 0 0

    sysfs /sys sysfs noauto 0 0

    debugfs /sys/kernel/debug debugfs noauto 0 0
    usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0

    devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
     
  4. falko

    falko Super Moderator

    Looks ok. Which distribution are you using?
    My guess is that maybe your initrd doesn't have quota support.
     
  5. deco5003

    deco5003 New Member

    Enable quota / partition

    I am using OpenSUSe 11.1 Kernel 2.6.27.25-.0.1 pae
    quota ver. 3.16
    Compiled with EXT2_DIRECT HOST_ACCESS ALT_FORMAT RPC BSD-BEHAVIOR
    VFS disk quota dquot-6.5.1
     
  6. deco5003

    deco5003 New Member

    Turniig quota on / partition

    Look it happens that at boot can´t turned on quota on the / partition but it did on /srv partition. And show this messages

    quotaon: using //aquota.group on /dev/sda2 [/]: Invalid argument
    quotaon: Maybe create new quota files with quotacheck(8)?
    quotaon: using //aquota.user on /dev/sda2 [/]: Invalid argument
    quotaon: Maybe create new quota files with quotacheck(8)?
    /dev/sda3 [/srv]: group quotas turned on
    /dev/sda3 [/srv]: user quotas turned on

    The quotas seem to be ok on /srv but not on /

    But after boot I run this commands

    mount -o remount /
    quotacheck -avugm
    quotaon -avug

    And I got turn quota On the / partition the messages are:

    /dev/sda2 [/]: group quotas turned on
    /dev/sda2 [/]: user quotas turned on
    /dev/sda3 [/srv]: group quotas device is busy
    /dev/sda3 [/srv]: user quotas device is busy


    Why?
     
: quota, quotaon

Share This Page