thunderbird first time logging problem

Discussion in 'General' started by DodgeThis, Aug 13, 2012.

  1. DodgeThis

    DodgeThis New Member

    Hi people.

    I'm getting some problems on thunderbird clients. When they install thunder bird for the first time and they use de mail account setup for the first time they cannot connect and thunderbird says "configuration could not be verified-is the username or password wrong?"

    On the server side it shows
    Code:
    Aug 13 17:10:22 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: disconnect from unknown[86.104.128.77]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: imap-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: pop3-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: imap-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: connect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: connect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: pop3-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: imap-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: disconnect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: disconnect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: connect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: connect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: pop3-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: pop3-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: improper command pipelining after EHLO from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: improper command pipelining after EHLO from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: imap-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: disconnect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: disconnect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: connect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: connect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: pop3-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: imap-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx dovecot: imap-login: Aborted login (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: improper command pipelining after EHLO from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2723]: disconnect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: improper command pipelining after EHLO from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:23 xxxxxx postfix/smtpd[2618]: disconnect from axx-xx-xx-xx.cpe.netcabo.pt[xx.xx.xx.xx]
    Aug 13 17:10:24 xxxxxx dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx
    Aug 13 17:10:36 xxxxxx dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx, TLS: SSL_read() failed: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca
    Aug 13 17:10:36 xxxxxx dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=xx.xx.xx.xx, TLS: SSL_read() failed: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca
    
    And i know for sure that the login and password are right.
    i'm using isp config 3.0.4.5 on debian squeeze

    Any ideas??
     
    Last edited: Aug 13, 2012
  2. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Which tutorial (URL) did you use to set up the system? Do you use the correct Thunderbird settings?
     
  3. DodgeThis

    DodgeThis New Member

  4. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Do you use IMAP or IMAPS? Do you use plain text logins in Thunderbird?
     
  5. DodgeThis

    DodgeThis New Member

    Hi Falko.

    I dont know if you are referring to this:
    Code:
    ## ISPConfig3 Template file.
    ## This file was installed by ISPConfig3
    ## It will be replaced if ISPConfig3 is updated.
    
    ## Dovecot configuration file
    base_dir = /var/run/dovecot/
    
    protocols = imap imaps pop3 pop3s
    #protocols = imaps pop3s
    disable_plaintext_auth = no
    log_timestamp = "%Y-%m-%d %H:%M:%S "
    
    # ssl_cert_file = /etc/ssl/_.my-domain.tld/_.my-domain.tld.crt
    # ssl_key_file = /etc/ssl/_.my-domain.tld/_.my-domain.tld.key
    
    ssl_cert_file = /etc/postfix/smtpd.cert
    ssl_key_file = /etc/postfix/smtpd.key
    
    mail_privileged_group = mail
    
    login_greeting = ISPConfig3 IMAP server ready...
    
    ## IMAP specific settings
    protocol imap {
      mail_executable = /usr/lib/dovecot/rawlog /usr/lib/dovecot/imap
      mail_plugins = quota imap_quota
    }
    
    ## POP3 specific settings
    protocol pop3 {
      mail_executable = /usr/lib/dovecot/rawlog /usr/lib/dovecot/pop3
      pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv
      mail_plugins = quota
    }
    
    ## LDA specific settings
    protocol lda {
      # Address to use when sending rejection mails.
      postmaster_address = [email protected]
    
      # Support for dynamically loadable plugins. mail_plugins is a space separated
      # list of plugins to load.
      mail_plugin_dir = /usr/lib/dovecot/modules/lda
    
      # UNIX socket path to master authentication server to find users.
      auth_socket_path = /var/run/dovecot/auth-master
    
      # Enabling Sieve plugin for server-side mail filtering
      mail_plugins = sieve quota
    }
    
    
    ## Plugin settings
    plugin {
      quota = dict:user::file:/var/vmail/%d/%n/.quotausage
      # Because the mail quota is called in the user query 
      # the maildir quota does not need to be set.
      # You do not need: quota = maildir
    
      sieve=/var/vmail/%d/%n/.sieve
    }
    
    
    ## Authentication processes
    
    # Executable location
    #auth_executable = /usr/lib/dovecot/dovecot-auth
    auth default {
      mechanisms = plain login
    
      # SQL database <doc/wiki/AuthDatabase.SQL.txt>
      passdb sql {
        # Path for SQL configuration file
        args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf
      }
    
    # new quota support:
      userdb prefetch {
      }
    
      userdb sql {
        args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf
      }
    
    
      ## dovecot-lda specific settings
      ##
      socket listen {
        master {
          path = /var/run/dovecot/auth-master
          mode = 0600
          user = vmail # User running Dovecot LDA
          #group = vmail # Or alternatively mode 0660 + LDA user in this group
        }
      client {
              path = /var/spool/postfix/private/auth
              mode = 0660
              user = postfix
              group = postfix
            }
      }
    
    }
    
    mail_location = maildir:/var/vmail/%d/%n/Maildir
    
    mail_uid = 5000
    mail_gid = 5000
    
    The problem is when thunderbird finish installation and starts the first time configuration. All-ways says "configuration could not be verified-is the username or password wrong?"
    on server side:
    Code:
    Aug 20 09:50:05 xxxxx dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=77.91.201.79, TLS: SSL_read() failed: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca
    Aug 20 09:50:05 xxxxx dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=77.91.201.79, TLS: SSL_read() failed: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca
    Aug 20 09:50:07 xxxxx dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=77.91.201.79, TLS: SSL_read() failed: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca
    Aug 20 09:50:07 xxxxx dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts): rip=xx.xx.xx.xx, lip=77.91.201.79, TLS: SSL_read() failed: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca
    
     
  6. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Please check if thunderbird really uses the correct username as the latest Thunderbird versions have a bug in the account creation tool. Thunderbird changes the username from "[email protected]" to "user" without notification. Click on details or manual configuration and change the username back so that the full email address is used as username and not just the part in front of the @. If this wont help, try to select to use a unencrypted connection.
     
  7. DodgeThis

    DodgeThis New Member

    Hi till

    you where right if i put impa without SSL it works great.
    But how can i put imap working with SSL and without SSL?
     

Share This Page