Static IP help

Discussion in 'Server Operation' started by hdbbj, Dec 15, 2009.

  1. hdbbj

    hdbbj New Member

    I have a static IP and I believe I assigned it properly to the server. I'm using ubuntu 9.10 server edition.

    auto eth0
    iface eth0 inet static
    address - my static IP
    netmask - subnetmask
    network xx.x.xx.xx - currently I have this set to what my routers dhcp starting range is
    broadcast - currently I have this set to what my routers dhcp ending range is
    gateway - I have this set to the gateway the tech wrote down for me

    The issue I'm having is that postfix isn't seeing internet e-mail and I think the issue is because it's listening on the router IP and not my static IP. I just want to make sure my settings are correct before moving on with troubleshooting further.

    So if someone could explain what network, and broadcast values should be I'd appreciate it.

    Edit: with the information above my website is fine when my static IP is called in the browser or via domain name. Internet connectivity works great so I'm guessing the values are correct, I just need clarification.

    Thanks for any input! :)
    Last edited: Dec 15, 2009
  2. topdog

    topdog Active Member HowtoForge Supporter

  3. hdbbj

    hdbbj New Member

    Thank you Topdog.. that was a very long but notable read. Now time to setup my values based on those calculations.

    Everything seems to be working and I still have internet connectivity so I'm guessing it works!

Share This Page