SMTP Authentication not enabled on 3.0.1.3 / Ubuntu 9.04

Discussion in 'Installation/Configuration' started by fuban, Jun 11, 2009.

  1. fuban

    fuban New Member

    Hi,
    i just installed a Server, according to http://www.howtoforge.com/perfect-server-ubuntu-9.04-ispconfig-3 and now i realised that SMTP-Auth is not enabled.

    Code:
    telnet localhost 25
    Trying ::1...
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.
    Escape character is '^]'.
    220 xxxxxx ESMTP Postfix (Ubuntu)
    
    I already made a forum search but i could not find anything :/
    How can i enable the SMTP-Auth?

    Thanks in advance! Fabian
     
  2. till

    till Super Moderator

    SMTP-Auth is always enabled in a ispconfig setup. You can rerun the the ispconfig setup with the update.php script if you have overwritten any config files.
     
  3. fuban

    fuban New Member

    i have not changed any files, but i will give the update a try, thanks :)
     
  4. fuban

    fuban New Member

    i updated ispconfig from SVN since it was not able to find a new stable release using /usr/local/ispconfig/server/scripts/ispconfig_update.sh

    - still no auth.

    As i said before, i have not changed any files. Just installed ISPConfig on a clean Lenny-Installation.

    Code:
    Operating System: Debian Lenny/Sid or compatible
    
    This application will update ISPConfig 3 on your server.
    MySQL root password []: xxxxxx
    
    Reconfigure Services? (yes,no) [yes]: 
    
    Configuring Postfix
    Configuring Jailkit
    Configuring SASL
    Configuring PAM
    Configuring Courier
    Configuring Spamassassin
    Configuring Amavisd
    Configuring Getmail
    Configuring Pureftpd
    Configuring MyDNS
    Configuring Apache
    Configuring vlogger
    Configuring Database
    Configuring Firewall
    Updating ISPConfig
    ISPConfig Port [8080]: 
    
    Reconfigure Crontab? (yes,no) [yes]: 
    
    Updating Crontab
    Restarting services ...
     * Stopping MySQL database server mysqld
       ...done.
     * Starting MySQL database server mysqld
       ...done.
     * Checking for corrupt, not cleanly closed and upgrade needing tables.
     * Stopping Postfix Mail Transport Agent postfix
       ...done.
     * Starting Postfix Mail Transport Agent postfix
       ...done.
     * Stopping SASL Authentication Daemon saslauthd
       ...done.
     * Starting SASL Authentication Daemon saslauthd
       ...done.
    Stopping amavisd: amavisd-new.
    Starting amavisd: amavisd-new.
     * Stopping ClamAV daemon clamd
       ...done.
     * Starting ClamAV daemon clamd 
    LibClamAV Warning: ***********************************************************
    LibClamAV Warning: ***  This version of the ClamAV engine is outdated.     ***
    LibClamAV Warning: *** DON'T PANIC! Read http://www.clamav.net/support/faq ***
    LibClamAV Warning: ***********************************************************
       ...done.
     * Stopping Courier authentication services authdaemond
       ...done.
     * Starting Courier authentication services authdaemond
       ...done.
     * Stopping Courier IMAP server...
       ...done.
     * Starting Courier IMAP server...
       ...done.
     * Stopping Courier IMAP-SSL server...
       ...done.
     * Starting Courier IMAP-SSL server...
       ...done.
     * Stopping Courier POP3 server...
       ...done.
     * Starting Courier POP3 server...
       ...done.
     * Stopping Courier POP3-SSL server...
       ...done.
     * Starting Courier POP3-SSL server...
       ...done.
     * Restarting web server apache2
     ... waiting    ...done.
    Restarting ftp server: Running: /usr/sbin/pure-ftpd-mysql-virtualchroot -l mysql:/etc/pure-ftpd/db/mysql.conf -l pam -O clf:/var/log/pure-ftpd/transfer.log -A -u 1000 -E -b -B
    Update finished.
    root@scooby:/usr/local/ispconfig/server/scripts# telnet localhost 25
    Trying ::1...
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.
    Escape character is '^]'.
    220 xxx.xxx.de ESMTP Postfix (Ubuntu)
    quit
    Connection closed by foreign host.
    
     
  5. till

    till Super Moderator

    Please post an excerpt of your mail log.
     
  6. fuban

    fuban New Member

    during update:

    Code:
    postfix/master[15075]: terminating on signal 15
    postfix/master[1243]: daemon started -- version 2.5.5, configuration /etc/postfix
    amavis[1305]: starting.  /usr/sbin/amavisd-new at xxx.xxx.xxx amavisd-new-2.6.2 (20081215), Unicode aware, LANG="en_US.UTF-8"
    amavis[1305]: Perl version               5.010000
    amavis[1310]: Net::Server: Group Not Defined.  Defaulting to EGID '119 119'
    amavis[1310]: Net::Server: User Not Defined.  Defaulting to EUID '110'
    amavis[1310]: Module Amavis::Conf        2.203
    amavis[1310]: Module Archive::Zip        1.18
    amavis[1310]: Module BerkeleyDB          0.34
    amavis[1310]: Module Compress::Zlib      2.015
    amavis[1310]: Module Convert::TNEF       0.17
    amavis[1310]: Module Convert::UUlib      1.11
    amavis[1310]: Module Crypt::OpenSSL::RSA 0.25
    amavis[1310]: Module DBD::mysql          4.008
    amavis[1310]: Module DBI                 1.607
    amavis[1310]: Module DB_File             1.816_1
    amavis[1310]: Module Digest::MD5         2.36_01
    amavis[1310]: Module Digest::SHA         5.45
    amavis[1310]: Module Digest::SHA1        2.11
    amavis[1310]: Module IO::Socket::INET6   2.54
    amavis[1310]: Module MIME::Entity        5.427
    amavis[1310]: Module MIME::Parser        5.427
    amavis[1310]: Module MIME::Tools         5.427
    amavis[1310]: Module Mail::DKIM::Signer  0.33
    amavis[1310]: Module Mail::DKIM::Verifier 0.33
    amavis[1310]: Module Mail::Header        2.04
    amavis[1310]: Module Mail::Internet      2.04
    amavis[1310]: Module Mail::SPF           v2.006
    amavis[1310]: Module Mail::SpamAssassin  3.002005
    amavis[1310]: Module Net::DNS            0.63
    amavis[1310]: Module Net::Server         0.97
    amavis[1310]: Module NetAddr::IP         4.022
    amavis[1310]: Module Socket6             0.20
    amavis[1310]: Module Time::HiRes         1.9711
    amavis[1310]: Module URI                 1.37
    amavis[1310]: Module Unix::Syslog        1.1
    amavis[1310]: Amavis::DB code      loaded
    amavis[1310]: Amavis::Cache code   loaded
    amavis[1310]: SQL base code        loaded
    amavis[1310]: SQL::Log code        NOT loaded
    amavis[1310]: SQL::Quarantine      NOT loaded
    amavis[1310]: Lookup::SQL code     loaded
    amavis[1310]: Lookup::LDAP code    NOT loaded
    amavis[1310]: AM.PDP-in proto code loaded
    amavis[1310]: SMTP-in proto code   loaded
    amavis[1310]: Courier proto code   NOT loaded
    amavis[1310]: SMTP-out proto code  loaded
    amavis[1310]: Pipe-out proto code  NOT loaded
    amavis[1310]: BSMTP-out proto code NOT loaded
    amavis[1310]: Local-out proto code loaded
    amavis[1310]: OS_Fingerprint code  NOT loaded
    amavis[1310]: ANTI-VIRUS code      loaded
    amavis[1310]: ANTI-SPAM code       loaded
    amavis[1310]: ANTI-SPAM-SA code    loaded
    amavis[1310]: Unpackers code       loaded
    amavis[1310]: DKIM code            loaded
    amavis[1310]: Tools code           NOT loaded
    amavis[1310]: Found $file            at /usr/bin/file
    amavis[1310]: No $dspam,             not using it
    amavis[1310]: No $altermime,         not using it
    amavis[1310]: Internal decoder for .mail
    amavis[1310]: No decoder for       .F   
    amavis[1310]: Found decoder for    .Z    at /bin/uncompress
    amavis[1310]: Internal decoder for .gz  
    amavis[1310]: Found decoder for    .bz2  at /bin/bzip2 -d
    amavis[1310]: Found decoder for    .lzo  at /usr/bin/lzop -d
    amavis[1310]: No decoder for       .rpm  tried: rpm2cpio.pl, rpm2cpio
    amavis[1310]: Found decoder for    .cpio at /usr/bin/pax
    amavis[1310]: Found decoder for    .tar  at /usr/bin/pax
    amavis[1310]: Found decoder for    .deb  at /usr/bin/ar
    amavis[1310]: Internal decoder for .zip 
    amavis[1310]: No decoder for       .7z   tried: 7zr, 7za, 7z
    amavis[1310]: No decoder for       .rar  tried: unrar-free
    amavis[1310]: Found decoder for    .arj  at /usr/bin/arj
    amavis[1310]: Found decoder for    .arc  at /usr/bin/nomarch
    amavis[1310]: Found decoder for    .zoo  at /usr/bin/zoo
    amavis[1310]: No decoder for       .lha 
    amavis[1310]: No decoder for       .doc  tried: ripole
    amavis[1310]: Found decoder for    .cab  at /usr/bin/cabextract
    amavis[1310]: No decoder for       .tnef
    amavis[1310]: Internal decoder for .tnef
    amavis[1310]: Found decoder for    .exe  at /usr/bin/arj
    amavis[1310]: Using primary internal av scanner code for ClamAV-clamd
    amavis[1310]: Found secondary av scanner ClamAV-clamscan at /usr/bin/clamscan
    amavis[1310]: Creating db in /var/lib/amavis/db/; BerkeleyDB 0.34, libdb 4.6
    authdaemond: stopping authdaemond children
    authdaemond: modules="authmysql", daemons=5
    authdaemond: Installing libauthmysql
    authdaemond: Installation complete: authmysql
    connect via telnet:
    Code:
    postfix/smtpd[2132]: connect from xxx.dip.t-dialin.net[xx.xx.xx.xx]
     
  7. Croydon

    Croydon HowtoForge Supporter

    What makes you think that auth is not enabled?
    Did you try typing
    Code:
    ehlo localhost
    when connected via telnet?

    Output should be like this:
    Code:
    ehlo localhost
    250-xxxx.xxxxx.de
    250-PIPELINING
    250-SIZE
    250-VRFY
    250-ETRN
    250-STARTTLS
    250-AUTH LOGIN PLAIN
    250-AUTH=LOGIN PLAIN
    250-ENHANCEDSTATUSCODES
    250-8BITMIME
    250 DSN
    
     
  8. fuban

    fuban New Member

    uh, that works. had in mind that the "AUTH PLAIN LOGIN" messages show up on connect.
    sorry about the confusion.
     

Share This Page