Server 9.10 Grub not installed

Discussion in 'Installation/Configuration' started by DrJohn, Jan 25, 2010.

  1. DrJohn

    DrJohn New Member HowtoForge Supporter

    Installed 9.10 server with RAID1 + LVM:
    Code:
    $ cat /proc/mdstat
    Personalities : [linear] [multipath] [raid0] [raid1] [raid6] [raid5] [raid4] [raid10] 
    md1 : active raid1 sdb2[1] sda2[0]
          311588608 blocks [2/2] [UU]
          
    md0 : active raid1 sda1[0] sdb1[1]
          979840 blocks [2/2] [UU]
          
    unused devices: <none>
    
    Set md0 as /boot and md1 as LVM thus:
    Code:
    ~$ df
    Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
    /dev/mapper/M3N78EM_VG1-M3N78EM_V2_ROOT
                          48057224    817684  44798324   2% /
    udev                    963200       244    962956   1% /dev
    none                    963200         0    963200   0% /dev/shm
    none                    963200        36    963164   1% /var/run
    none                    963200         0    963200   0% /var/lock
    none                    963200         0    963200   0% /lib/init/rw
    /dev/mapper/M3N78EM_VG1-M3N78EM_V3_HOME
                         253832836    191600 240747236   1% /home
    /dev/md0                964408     32892    882524   4% /boot
    
    LVM volume 1 of the (single) volume group is 5 GB swap space.

    fdisk shows something:
    Code:
    ~$ sudo fdisk -l
    Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0x000e78e2
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sda1   *           1         122      979933+  fd  Linux raid autodetect
    /dev/sda2             123       38913   311588707+  fd  Linux raid autodetect
    
    Disk /dev/sdb: 320.1 GB, 320072933376 bytes
    255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders
    Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
    Disk identifier: 0x0002d200
    
       Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
    /dev/sdb1   *           1         122      979933+  fd  Linux raid autodetect
    /dev/sdb2             123       38913   311588707+  fd  Linux raid autodetect
    
    Disk /dev/md0: 1003 MB, 1003356160 bytes
    2 heads, 4 sectors/track, 244960 cylinders
    Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
    Disk identifier: 0x00000000
    
    Disk /dev/md0 doesn't contain a valid partition table
    
    Disk /dev/md1: 319.1 GB, 319066734592 bytes
    2 heads, 4 sectors/track, 77897152 cylinders
    Units = cylinders of 8 * 512 = 4096 bytes
    Disk identifier: 0x00000000
    
    Disk /dev/md1 doesn't contain a valid partition table
    
    Neither MD devices contain a valid partition table -- is that normal?

    When the system boots, GRUB does not display at all -- it just boots. There is no menu.lst file in /boot/grub. And, grub is not installed as in:
    Code:
    $ grub
    The program 'grub' is currently not installed.  You can install it by typing:
    sudo apt-get install grub
    grub: command not found
    
    My main concern is will the system still boot if /dev/sda becomes non-operational? What happened to grub with 9.10?

    Thanks
     
  2. DrJohn

    DrJohn New Member HowtoForge Supporter

    OK... Somehow I missed out on Grub 2.0 as the 9.10 default. I guess I'll figure out how to get to memtest if I need it. And I'll just pull the plug on sda to see if it boots off of sdb alone....
     

Share This Page