Roundcube user interface makes http error 500 when task=settings

Discussion in 'Installation/Configuration' started by Taleman, Dec 24, 2016.

  1. Taleman

    Taleman Member

    I have
    - ISPConfig 3.1.1p1
    - Debian Wheezy
    - Roundcube 0.7.2-9+deb7u5
    - dovecot for POP3 and IMAP
    I can log in to Webmail, send and receive e-mails. But when trying to go to Settings in the Roundcube UI, it shows HTTP error 500 and text that says page does not work.
    I have installed the ispconfig roundcube plugins, following
    https://www.howtoforge.com/using-ro...-debian-wheezy-apache2#-configuring-roundcube
    My knowledge about roundcube is very limeted, and I have no idea what is wrong. Logs do not seem to show anything useful, at least I do not identify any useful entries. ISPConfig test script does not report errors.
    Another thing that may be related is a user said his address book in RoundCube has gone missing. I upgraded the underlying operating system and ISPConfig, I believe this has caused these troubles.
     
  2. Taleman

    Taleman Member

    I have now discovered there is an error message from Roundcube, in /var/log/roundcube/errors -file:
    [30-Dec-2016 12:52:28 Europe/Helsinki] PHP Fatal error: Class 'rcube' not found in /var/lib/roundcube/plugins/ispconfig3_account/ispconfig3_account.php on line 12​
     
  3. Taleman

    Taleman Member

    Maybe this is version mismatch. I am running the Roundcube version 0.7.2-9+deb7u5 that comes with Debian Wheezy. But the ispconfig plugins require Roundcube version 0.8+.
    Maybe the version of plugins for older Roundcube is available from git?
     
  4. Taleman

    Taleman Member

    Got it working. Guessed what old version in git would work with my roundcube and replaced the plugins from there. Started working.
     
    Jesse Norell likes this.

Share This Page