quotaon: using //quota.group on /dev/sda3 [/]: Function not implemented

Discussion in 'HOWTO-Related Questions' started by JohnSmith, Jun 21, 2006.

  1. JohnSmith

    JohnSmith New Member

    I've installed a Debian Sarge as shown in:
    http://www.howtoforge.com/perfect_setup_debian_sarge_p3

    But I always get the following errors:
    >quotaon -avug
    quotaon: using //quota.group on /dev/sda3 [/]: Function not implemented
    quotaon: using //quota.user on /dev/sda3 [/]: Function not implemented

    I found the following:
    http://www.howtoforge.com/forums/archive/index.php/t-2141.html
    But this do not help me
    The Server is a RootDS SCSI from Hosteurope.

    Does anybody has an idea what I could/should do to get quotas work?
     
  2. till

    till Super Moderator

    Have you installed quota with the command:

     
  3. JohnSmith

    JohnSmith New Member

    Yes, I do exact as in the Howto discribed
    apt-get install quota quotatool

    I ask Hosteurope about their "usual" preconfiguration and I found the following:
    zgrep -i CONFIG_QUOTA /proc/config.gz
    # CONFIG_QUOTA is not set
    CONFIG_QUOTACTL=y

    I wonder that the Quota Support seems to be not in the usual setup...
    What can I do to activate it, do I realy have to compile a new kernel or can I fix it by changing something inside a conf-file?

    Beside: till, I read so many answers of you, do you never sleep or do you have build up some clones :)
    Thanks for so much help
     
  4. JohnSmith

    JohnSmith New Member

    OK, I build a new kernel
    http://www.debian.org/releases/stable/i386/ch08s05.html.en
    and activate Quotas.

    I reboot with the new Kernel and same as before:
    >quotaon -avug
    quotaon: using //quota.group on /dev/sda3 [/]: Function not implemented
    quotaon: using //quota.user on /dev/sda3 [/]: Function not implemented

    zgrep -i CONFIG_QUOTA /proc/config.gz
    # CONFIG_QUOTA is not set
    CONFIG_QUOTACTL=y

    I have never had problems with quotas but this time...
    I do not know what to try next, anybody out there with an idea?
     
  5. falko

    falko Super Moderator

    Is it a virtual server, or a "real" one?
     
  6. JohnSmith

    JohnSmith New Member

    It's a real one (Hosteurope HE Server L), Dell Intel P4 2,8, 80GB SATA (Debian shows them as SCSI? -> sda3)

    I've found out that the Kernel config at /boot has quota set to yes but the running Kernel (/proc/config.gz) shows quota not set...?
     
  7. JohnSmith

    JohnSmith New Member

    The solution finaly was simple...:mad:
    A Hosteurope coworker told me that they think it is normal to do not install a Kernel wich supports quotas...
    The real problem, I think is the special Hardware from Dell, wich need a couple of special drivers.
    They told me that the change of the Kernel, wich I can't do by myself because of the Dell drivers I could not find (they are only available for Dell customers, I think), will produce costs. After some phonecalls they do it without computation...
    Now everything works and my opinion about Dell is still the same...
    Thanks everybody for the Help
     
  8. falko

    falko Super Moderator

    That's pretty short-sighted of them... Get yourself a Hetzner server next time. :)
     

Share This Page