ProFTPd server keeps getting killed

Discussion in 'Server Operation' started by zetnsh, Apr 17, 2010.

  1. zetnsh

    zetnsh New Member

    Hi folks,

    I'm running (as part of an ISPConfig 2 setup as it happens) proftpd version 1.3.2 on Ubuntu 9.10, which is up to date.

    I find the FTP server keeps randomly dying for no apparent reason, and I'm seeing these log messages when it does:

    Apr 16 23:59:02 mail proftpd[25019]: - ProFTPD killed (signal 15)
    Apr 16 23:59:02 mail proftpd[25019]: - ProFTPD 1.3.2 standalone mode SHUTDOWN
    Anyone got any idea why? I keep getting customers phoning me and moaning and I'd really like to get it sorted out...

    My proftpd.conf (comments stripped):

    # This is the ProFTPD configuration file
    # $Id: proftpd.conf,v 1.1 2004/02/26 17:54:30 thias Exp $
    ServerName                      "ProFTPD server"
    ServerIdent                     on "FTP Server ready."
    ServerAdmin                     [email protected]
    ServerType                      standalone
    DefaultServer                   on
    AccessGrantMsg                  "User %u logged in."
    DeferWelcome                    off
    DefaultRoot                     ~ !adm
    AuthPAMConfig                   proftpd
    AuthOrder                       mod_auth_pam.c* mod_auth_unix.c
    IdentLookups                    off
    UseReverseDNS                   off
    Port                            21
    Umask                           022
    ListOptions                     "-a"
    AllowRetrieveRestart            on
    AllowStoreRestart               on
    MaxInstances                    30
    User                            proftpd
    Group                           nogroup
    UseSendfile                     no
    ScoreboardFile                  /var/run/proftpd.score
      AllowOverwrite                yes
      <Limit ALL SITE_CHMOD>
    LogFormat                       default "%h %l %u %t \"%r\" %s %b"
    LogFormat                       auth    "%v [%P] %h %t \"%r\" %s"
    DefaultRoot ~
    All help gratefully received, thanks :)

  2. zetnsh

    zetnsh New Member

    A bit more info: I've just noticed that this particular example happened in the log at exactly the same second as I logged out of the box as root. I can't replicate this happening again, so probably just coincidence.

    I've also noted that on another identical server built at the same time with the same software configuration, I get exactly the same log message at exactly the same time!

    AH - got it! I think it's this root cron entry added by ISPConfig:

    59 23 * * * /root/ispconfig/php/php /root/ispconfig/scripts/shell/ftp_logs.php &> /dev/null
    Could there be a problem with that script? There's no indication of problems in /home/admispconfig/ispconfig/ispconfig.log:

    16.04.2010 - 23:59:02 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 755: /etc/init.d/proftpd stop &> /dev/null
    16.04.2010 - 23:59:02 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 755: /etc/init.d/proftpd start &> /dev/null
    Thanks, Neil
    Last edited: Apr 17, 2010
  3. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    The shutdowns at 23:59h are caused by ISPConfig - this is necessary to update the traffic statistics.
  4. zetnsh

    zetnsh New Member

    Thanks Falko, I realise that's the case, my point is that once the server is shutdown, it doesn't come back up, although running the restart command manually does work. Any ideas?
  5. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

  6. zetnsh

    zetnsh New Member

    Thanks for that Falko, I will try monit when I get a free moment, it looks like a really interesting bit of software to add to my arsenal. For now, I run

    service proftpd restart
    A few minutes after the log update script, which seems to work OK. Thanks for your input though.


Share This Page