Problems with Linux email server

Discussion in 'Server Operation' started by DJManas, Apr 28, 2010.

  1. DJManas

    DJManas New Member

    The problem is that all my emails which i send to gmail goes to spam/junk. Emails which i send to yahoo tooks few hours till it get there and sometimes its even disapear. And if i send e-mail to hotmail i get such error:

    This is the mail system at host

    I'm sorry to have to inform you that your message could not
    be delivered to one or more recipients. It's attached below.

    For further assistance, please send mail to <postmaster>

    If you do so, please include this problem report. You can
    delete your own text from the attached returned message.

    The mail system

    <[email protected]>: host[] said: 550 OU-001
    Mail rejected by Windows Live Hotmail for policy reasons. Reasons for
    rejection may be related to content with spam-like characteristics or
    IP/domain reputation problems. If you are not an email/network admin please
    contact your E-mail/Internet Service Provider for help. Email/network
    admins, please visit for email delivery
    information and support (in reply to MAIL FROM command)

    The information which i get when i view in gmail header info.

    Delivered-To: [email protected]
    Received: by with SMTP id b1cs134397hbi;
    Wed, 28 Apr 2010 07:01:40 -0700 (PDT)
    Received: by with SMTP id q26mr4152421muh.34.1272463300505;
    Wed, 28 Apr 2010 07:01:40 -0700 (PDT)
    Return-Path: <[email protected]>
    Received: from ( [])
    by with ESMTP id s10si27333027muh.5.2010.;
    Wed, 28 Apr 2010 07:01:40 -0700 (PDT)
    Received-SPF: neutral ( is neither permitted nor denied by best guess record for domain of [email protected]) client-ip=;
    Authentication-Results:; spf=neutral ( is neither permitted nor denied by best guess record for domain of [email protected]) [email protected]
    Received: by (Postfix, from userid 48)
    id 95F3172595E7; Wed, 28 Apr 2010 14:01:39 +0000 (UTC)
    Received: from (
    []) by (Horde MIME library) with
    HTTP; Wed, 28 Apr 2010 16:01:39 +0200
    Message-ID: <[email protected]>
    Date: Wed, 28 Apr 2010 16:01:39 +0200
    From: Karolis Toleikis <[email protected]>
    To: [email protected], [email protected]
    Subject: asdas
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain;
    Content-Disposition: inline
    Content-Transfer-Encoding: 7bit


    in header_check file i have putted such code:

    /^Received:.*\[127\.0\.0\.1\]/ IGNORE
    /^Received:.*\from [email protected]/ IGNORE
    /^User-Agent:/ IGNORE

    Maybe anyone know what i could do to fix this problem? If you need more information let me know.
  2. matty

    matty Member

    I would start by fixing the DNS PTR records for There should only be a single PTR record, with a single matching A record. Your mailserver should announce itself (like in HELO) as whatever you set the A record to.

    [email protected]:~$ host domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer domain name pointer
  3. DJManas

    DJManas New Member

    I am kinda newbie at this could you give me more details how i should do that?
  4. matty

    matty Member

    Sorry, I've been AFK for a few days.

    You need to decide what name you want for your mail server, then have only one reverse DNS record (PTR) that points at that name, not the list of records like I quoted. Then, make the forward (A) record be that name. Also, when your server connects to other servers, it announces its name to the other server. You should make sure your server announces itself as whatever name you choose for your forward DNS record. That three way relationship is what spam many filters look for. You don't need any more DNS records than this to run a mailserver that sends and receives email for multiple domains. You can think about SPF and domain keys, but they are not required for a functioning mail server.

    Hope that helps. :)
  5. Loisal

    Loisal New Member

    I dont know what was the error with mail I gave up setting up web mail and configured outlook instead it works like charm also tested mail server with perl script to send & recieve mails.

Share This Page