Problems configuring my DNSs

Discussion in 'Installation/Configuration' started by xavjer, Oct 18, 2011.

  1. xavjer

    xavjer New Member

    Hello community,

    I installed ISPConfig 3 yesterday on my server. I am having a problem with the configuration of my dns, this is why I'm here.

    My two nameservers are already registered and they worked with ispCP (which i used before)

    First of all, I searched the internet and read a few articles here, but none actually helped me. Perhaps, one of them was the right one but i am getting very confused with pseudo names like example.tld .

    This is why I'm telling you my exact names/ips and what I've done so far.

    My site: www.suppo.ch
    My ip's: 91.206.143.153 & 91.206.143.155
    My vServers FQDN: vs871.dus2.alvotech.de
    They both point onto my vServer which I rent, there i configured rDNS over my hosts frontend:
    91.206.143.153 = ns1.suppo.ch
    91.206.143.155 = ns2.suppo.ch

    Now, in my hosts file looks like this:
    Code:
    127.0.0.1       localhost
    91.206.143.153  vs871.dus2.alvotech.de
    91.206.143.153  ns1.suppo.ch
    91.206.143.155  ns2.suppo.ch
    # The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
    ::1     ip6-localhost ip6-loopback
    fe00::0 ip6-localnet
    ff00::0 ip6-mcastprefix
    ff02::1 ip6-allnodes
    ff02::2 ip6-allrouters
    And my hostname file:
    Code:
    vs871.dus2.alvotech.de
    First, I added the two ip addresses to my server (System, server ip addresses) as NameVirtualHost (both)

    Then in ISPConfig, I added my site:
    Sitename: suppo.ch

    In ISPConfig, I made a DNSZone using the wizard
    Domain: suppo.ch
    Ip: 91.206.143.153 (the first nameserver)
    Ns1: ns1.suppo.ch
    Ns2: ns2.suppo.ch
    Mail: [email protected]


    Did I miss anything? My site is not available now :/ using 91.206.143.153 I receive a Site, but with the second Ip it times out.

    Testing my nameserver over my provider, i recieve this error:
    Error The Name-Server ns1.suppo.ch (91.206.143.153), ns2.suppo.ch (91.206.143.155) are not reachable.

    What am I doing wrong?

    Thanks for any help or advice. If you need any additional information, just ask :)
     
  2. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    I guess the DNS A-records for ns1.suppo.ch and ns2.suppo.ch are missing and without these records, bind will not start. Add DNS A-records for ns1.suppo.ch and ns2.suppo.ch in the dns zone suppo.ch in ispconfig, then wiat a minute or two and try again if the zone works now.
     
  3. CSsab

    CSsab New Member

    Your name servers need to be authoritative for your domain - from here I get:

    N NS ns1.suppo.ch 91.206.143.153 60 min
    N NS ns2.suppo.ch 91.206.143.155 60 min

    Where the N (No) should be a Y (yes for authoritative).

    Do you have a separate virtual or physical machine for ns2?

    In any event you should not need to list three machines (real or virtual) in your hosts file unless you have 3 machines.
     
  4. xavjer

    xavjer New Member

    @till, using the wizard, no A for the NS were generated. I added the following 2, testing if anything changes
    Type-Name-Data
    A ns1.suppo.ch 91.206.143.153
    A ns2.suppo.ch 91.206.143.155



    I am using only 1 virtual machine, but with 2ips connected to it.

    How can I set it to authoritative?
    (By unchecking HTTP NameVirtualHost in the ip-addresses set in server-config???)
     
  5. CSsab

    CSsab New Member

    (By unchecking HTTP NameVirtualHost in the ip-addresses set in server-config???)

    NO - don't do that !!

    Like Till said .. go to the records created by the wizard for your zone.

    Click an A to add a new A record

    put in ns1 (nothing else just ns1)
    and the ip address of ns1 (91.206.143.153)

    save

    Again click on the A and make an A record for ns2

    put in ns2 (nothing else just ns2)
    and the ip address of ns2 (91.206.143.155)
     
  6. xavjer

    xavjer New Member

    Wow, finally, my main domain is working.

    Now, if I add an other domain. I can't just add ns1 and ns2 there to make it work, right? do i have to add ns1.suppo.ch and ns2.suppo.ch for each additional domain? That does not seem to work :)

    Edit:

    In my domain control panel, I still have the problem:
    The Name-Server ns2.suppo.ch is not reachable.
     
  7. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    No. They have to be added only once, you dont have to add them for the other domains again.

    Is the Ip where ns2.suppo.ch points to on the same server then ns1.suppo.ch?
     
  8. xavjer

    xavjer New Member

    First of all, thanks for your time :)

    If I have domain called paradize-island.com (fictive), I must add a DNS Zone for the domain or I won't be able to find it. (I tried it with an other domain, it only works if I create a dns zone for it too)

    I rent the server and had the possibility to receive an additional ip for free. Because you normally use two nameservers for a website, i took this chance. I never configured it tough. Do I have to do something special to make it work?

    In /etc/resolv.conf , there are 2ip addresses for 2nameservers, but they are not mine. Do I have to change that?
    If I use /sbin/ifconfig I get
    eth0 (which is 91.206.143.153)
    eth0:1 (which is 91.206.143.155)
    lo (which is 127.0.0.1 ofc)

    do I have to make anything to activate this ip :)? thanks for your help, i appreciate that
     
  9. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    No, thats ok. Thats the nameservers that your server uses and not the ones that it provides.

    Please post the output of:

    ifconfig

    and

    netstat -tap | grep named
     
  10. xavjer

    xavjer New Member

    Code:
     ifconfig
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:e0:81:76:ae:fb
              inet addr:91.206.143.153  Bcast:91.206.143.255  Mask:255.255.255.0
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:5094154047 errors:0 dropped:1192 overruns:0 frame:0
              TX packets:3819147 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:451364901282 (420.3 GiB)  TX bytes:326120797 (311.0 MiB)
              Interrupt:18 Memory:d8020000-d8040000
    
    eth0:1    Link encap:Ethernet  HWaddr 00:e0:81:76:ae:fb
              inet addr:91.206.143.155  Bcast:91.206.143.255  Mask:255.255.255.0
              UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              Interrupt:18 Memory:d8020000-d8040000
    
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:253505188 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:253505188 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:124689355680 (116.1 GiB)  TX bytes:124689355680 (116.1 GiB)
    Code:
    netstat -tap | grep named
    tcp        0      0 ns2.suppo.ch:domain     *:*                     LISTEN      23089/named
    tcp        0      0 vs871.dus2.alvot:domain *:*                     LISTEN      23089/named
    tcp        0      0 localhost:domain        *:*                     LISTEN      23089/named
    tcp        0      0 localhost:953           *:*                     LISTEN      23089/named
    
     

Share This Page