problem with mail - mails go to spam and users cannot setup IMAP or POP3

Discussion in 'General' started by doarbio, Apr 7, 2014.

  1. doarbio

    doarbio New Member

    Hello,

    I just recently setup a Debian 6 with ISPConfig 3 however i cannot get the emails to work proper. I have 2 issues:

    1. Any email I sent from Squirrel reaches yahoo and gmail as spam.
    2. Any user who tries to setup the email on his Outlook or any email client cannot do it see below the outcome.

    I checked with mxtoolbox.com :

    Test Result
    SMTP Reverse Banner Check OK - 86.55.221.111 resolves to doarbio.ro
    SMTP Reverse DNS Mismatch OK - Reverse DNS matches SMTP Banner
    SMTP TLS OK - Supports TLS.
    SMTP Connection Time 1.170 seconds - Good on Connection time
    SMTP Open Relay OK - Not an open relay.
    SMTP Transaction Time 3.541 seconds - Good on Transaction Time
    Session Transcript:
    Connecting to 86.55.221.111

    220 server.doarbio.ro ESMTP Postfix (Debian/GNU) [983 ms]
    EHLO MXTB-PWS3.mxtoolbox.com
    250-server.doarbio.ro
    250-PIPELINING
    250-SIZE
    250-VRFY
    250-ETRN
    250-STARTTLS
    250-AUTH PLAIN LOGIN
    250-AUTH=PLAIN LOGIN
    250-ENHANCEDSTATUSCODES
    250-8BITMIME
    250 DSN [749 ms]
    MAIL FROM: <[email protected]>
    250 2.1.0 Ok [749 ms]
    RCPT TO: <[email protected]>
    554 5.7.1 <[email protected]>: Relay access denied [749 ms]

    MXTB-PWS3v2 5132ms

    log from the mail server when trying to setup an IMAP connection

    [email protected]:~$ tail /var/log/mail.log
    Apr 7 01:50:01 server dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=::1, lip=::1, secured, session=<+06Zu2b2ngAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB>
    Apr 7 01:50:01 server postfix/smtpd[23198]: warning: database /var/lib/mailman/data/virtual-mailman.db is older than source file /var/lib/mailman/data/virtual-mailman
    Apr 7 01:50:01 server postfix/smtpd[23198]: warning: hostname localhost does not resolve to address ::1: No address associated with hostname
    Apr 7 01:50:01 server postfix/smtpd[23198]: connect from unknown[::1]
    Apr 7 01:50:01 server postfix/smtpd[23198]: lost connection after CONNECT from unknown[::1]
    Apr 7 01:50:01 server postfix/smtpd[23198]: disconnect from unknown[::1]

    thanks,
    db
     
  2. srijan

    srijan New Member HowtoForge Supporter

    Hi

    Please check your IP at link.

    Did you tried to get the setup of email client in thunderbird
    ?

    Br//
    Srijan
     
  3. doarbio

    doarbio New Member

    tried both outlook, iphone mail client and wheezy Evolution client

    hey, i tried outlook, iphone and wheezy Evolution client.

    All that i could solve is to configure via POP for receiving but nothing to be able to send ..
     
  4. srijan

    srijan New Member HowtoForge Supporter

    Hi
    Are you able to send and receive emails with webmail? An easy test if the local mailsystem works is to login to webmail with a account hosted on the server and send a email to the same address that you used to login to webmail. The email shall arrive within a minute back to your account when the local mailsystem works. If the email does not arrive, then check the mail.log as described below.

    - Post the error message(s) that you get in the mail log file when the problem occurs. The mail log file is in the folder /var/log/, it is named "mail.log" on Debian and Ubuntu Linux and named "maillog" on other distributions.

    Br//
    Srijan
     
  5. doarbio

    doarbio New Member

    hello again and thanks for answering. sending and receiving emails from the Squirrel webmail works just fine. The problem is when trying to send from a device.

    this is the log when I try to setup a client in Outlook or whatever:

    Apr 7 15:15:01 server postfix/smtpd[9862]: warning: database /var/lib/mailman/data/virtual-mailman.db is older than source file /var/lib/mailman/data/virtual-mailman
    Apr 7 15:15:01 server postfix/smtpd[9862]: warning: hostname localhost does not resolve to address ::1: No address associated with hostname
    Apr 7 15:15:01 server postfix/smtpd[9862]: connect from unknown[::1]
    Apr 7 15:15:01 server postfix/smtpd[9862]: lost connection after CONNECT from unknown[::1]
    Apr 7 15:15:01 server postfix/smtpd[9862]: disconnect from unknown[::1]
    Apr 7 15:15:01 server dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=::1, lip=::1, secured, session=<I5SA+nH2HgAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAB>
     
  6. doarbio

    doarbio New Member

    i modified the hosts file to get rid of the problem of ::1 not being recognized and now i am left with

    Apr 7 18:20:01 server dovecot: imap-login: Disconnected (disconnected before greeting, waited 0 secs): user=<>, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured, session=<5OUjkHT2wQB/AAAB>
    Apr 7 18:20:01 server postfix/smtpd[14809]: warning: database /var/lib/mailman/data/virtual-mailman.db is older than source file /var/lib/mailman/data/virtual-mailman
    Apr 7 18:20:01 server dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured, session=<nPgjkHT2DgB/AAAB>
    Apr 7 18:20:01 server postfix/smtpd[14809]: connect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    Apr 7 18:20:01 server postfix/smtpd[14809]: lost connection after CONNECT from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    Apr 7 18:20:01 server postfix/smtpd[14809]: disconnect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    Apr 7 18:20:02 server postfix/cleanup[14827]: warning: database /var/lib/mailman/data/virtual-mailman.db is older than source file /var/lib/mailman/data/virtual-mailman
    Apr 7 18:20:02 server postfix/pickup[13907]: C7B3E26F0A60: uid=102 from=<smmsp>
    Apr 7 18:20:02 server postfix/cleanup[14827]: C7B3E26F0A60: message-id=<[email protected]>
    Apr 7 18:20:02 server postfix/qmgr[13908]: C7B3E26F0A60: from=<[email protected]>, size=694, nrcpt=1 (queue active)
    Apr 7 18:20:03 server postfix/smtpd[14845]: warning: database /var/lib/mailman/data/virtual-mailman.db is older than source file /var/lib/mailman/data/virtual-mailman
    Apr 7 18:20:03 server postfix/smtpd[14845]: connect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    Apr 7 18:20:03 server postfix/smtpd[14845]: 03E1B26F0A5F: client=localhost.localdomain[127.0.0.1]
    Apr 7 18:20:03 server postfix/cleanup[14827]: 03E1B26F0A5F: message-id=<[email protected]>
    Apr 7 18:20:03 server postfix/qmgr[13908]: 03E1B26F0A5F: from=<[email protected]>, size=1164, nrcpt=1 (queue active)
    Apr 7 18:20:03 server postfix/smtpd[14845]: disconnect from localhost.localdomain[127.0.0.1]
    Apr 7 18:20:03 server amavis[11382]: (11382-05) Passed CLEAN {RelayedInbound}, <[email protected]> -> <[email protected]>, Message-ID: <[email protected]>, mail_id: l-t2WdMib8MD, Hits: 1.178, size: 694, queued_as: 03E1B26F0A5F, 696 ms
    Apr 7 18:20:03 server postfix/smtp[14840]: C7B3E26F0A60: to=<[email protected]>, orig_to=<root>, relay=127.0.0.1[127.0.0.1]:10024, delay=1.7, delays=1/0.01/0/0.7, dsn=2.0.0, status=sent (250 2.0.0 from MTA(smtp:[127.0.0.1]:10025): 250 2.0.0 Ok: queued as 03E1B26F0A5F)
    Apr 7 18:20:03 server postfix/qmgr[13908]: C7B3E26F0A60: removed
    Apr 7 18:20:03 server postfix/local[14846]: 03E1B26F0A5F: to=<[email protected]>, relay=local, delay=0.3, delays=0.23/0.01/0/0.06, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to command: procmail -a "$EXTENSION")
    Apr 7 18:20:03 server postfix/qmgr[13908]: 03E1B26F0A5F: removed
    Apr 7 18:23:24 server dovecot: auth-worker(14889): mysql(localhost): Connected to database dbispconfig
    Apr 7 18:23:24 server dovecot: imap-login: Login: user=<[email protected]>, method=PLAIN, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, mpid=14891, secured, session=<Dkk9nHT27wB/AAAB>
    Apr 7 18:23:24 server dovecot: imap([email protected]): Disconnected: Logged out in=79 out=710
    Apr 7 18:25:01 server dovecot: pop3-login: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured, session=<5poConT2NgB/AAAB>
    Apr 7 18:25:01 server dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts in 0 secs): user=<>, rip=127.0.0.1, lip=127.0.0.1, secured, session=<9Z0ConT26QB/AAAB>
     
  7. doarbio

    doarbio New Member

    i managed to make a successful connection with plain auth on the client so the connection issues might be solved.

    now I am left with my emails being sent to spam folder. I think it has to do with the DNS maybe because from MXtoolbox i see that somehow my second dns does not work:

    Type Domain Name IP Address TTL Status Time (ms) Auth Parent Local
    NS ns1.doarbio.ro 86.55.221.111 60 min 468 ok ok
    NS ns2.doarbio.ro 60 min nok nok

    and the dns configuration is the same for ns1 and ns2

    A doarbio.ro. 86.55.221.111 0 3600
    A mail 86.55.221.111 0 3600
    A ns1.doarbio.ro. 86.55.221.111 0 86400
    A ns2.doarbio.ro. 86.55.221.111 0 86400
    A www 86.55.221.111 0 3600
    MX doarbio.ro. mail.doarbio.ro. 10 3600
    NS doarbio.ro. ns1.doarbio.ro. 0 3600
    NS doarbio.ro. ns2.doarbio.ro. 0 3600
    TXT doarbio.ro. v=spf1 a mx a:doarbio.ro mx:doarbio.ro mx:mail.doarbio.ro ip4:86.55.221.111 ~all 0 86400
     

Share This Page