PostfixVirtualMailBox unable to configure

Discussion in 'Installation/Configuration' started by makapacs, Jan 17, 2011.

  1. makapacs

    makapacs New Member

    Hi,

    I followed the following tutorial on how to set up virtual mailboxs:
    https://help.ubuntu.com/community/PostfixVirtualMailBoxClamSmtpHowto

    I am not able to connect via Outlook anymore. It was working before with system account/mailbox, but not now after transferring it to virtual setup

    How would you troubleshoot this problem?

    here is my postfix

    smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name (Ubuntu)
    biff = no

    # appending .domain is the MUA's job.
    append_dot_mydomain = no

    btree:${data_directory}/smtpd_scache

    myhostname = localhost
    alias_maps = hash:/etc/aliases
    alias_database = hash:/etc/aliases
    myorigin = $myhostname
    mydestination=localhost
    relayhost =
    mynetworks = 127.0.0.0/8,xx.36.xx.194
    mailbox_size_limit = 0
    recipient_delimiter = +
    inet_interfaces = all
    home_mailbox = Maildir/
    smtpd_sasl_auth_enable = yes
    smtpd_sasl_security_options = noplaintext,noanonymous
    #smtp_sasl_password_maps = hash:/etc/postfix/sasl_passwd
    #broken_sasl_auth_clients = yes
    smtpd_recipient_restrictions = permit_sasl_authenticated,permit_mynetworks,reject_unauth_destination
    smtpd_sasl_type = dovecot
    smtpd_sasl_path = private/auth-client

    virtual_mailbox_domains = /etc/postfix/vhosts
    virtual_mailbox_base = /home/vmail
    virtual_mailbox_maps = hash:/etc/postfix/vmaps
    virtual_minimum_uid = 1000
    virtual_uid_maps = static:5000
    virtual_gid_maps = static:5000


    here is dovecot:
    base_dir = /var/run/dovecot/
    protocols = imap pop3
    disable_plaintext_auth = yes
    shutdown_clients = yes
    log_path = /var/log/dovecot
    info_log_path = /var/log/dovecot.info
    log_timestamp = "%Y-%m-%d %H:%M:%S "
    ssl_disable = yes
    login_dir = /var/run/dovecot/login
    login_chroot = yes
    login_user = dovecot
    login_greeting = Dovecot ready.
    mail_location = maildir:/home/vmail/%d/%n
    mmap_disable = no
    valid_chroot_dirs = /var/spool/vmail
    protocol imap {
    login_executable = /usr/lib/dovecot/imap-login
    mail_executable = /usr/lib/dovecot/imap
    }
    protocol pop3{
    login_executable = /usr/lib/dovecot/pop3-login
    mail_executable = /usr/lib/dovecot/pop3
    pop3_uidl_format = %08Xu%08Xv
    }
    auth_executable = /usr/lib/dovecot/dovecot-auth
    auth_verbose = yes
    auth default {
    mechanisms = plain cram-md5
    passdb passwd-file {
    args = /etc/dovecot/passwd
    }
    userdb passwd-file {
    args = /etc/dovecot/users
    }
    user = root
    socket listen {
    client {
    path = /var/spool/postfix/private/auth-client
    mode = 0660
    user = postfix
    group = postfix
    }
    }
    }

    Thank you for helping

    Margots
     
  2. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Any errors in your mail log? What's the output of
    Code:
    netstat -tap
    ?
     
  3. makapacs

    makapacs New Member

    Thank you Falco so much for helping

    From /var/log/mail.err
    ...
    Jan 18 14:49:54 ubuntu postfix/smtpd[22131]: fatal: no SASL authentication mecha nisms
    Jan 18 14:53:55 ubuntu postfix/smtpd[22209]: fatal: no SASL authentication mecha nisms

    from /var/log/mail.info
    Jan 17 10:58:58 ubuntu postfix/smtpd[5997]: fatal: no SASL authentication mechanisms
    Jan 17 10:58:59 ubuntu postfix/master[2497]: warning: process /usr/lib/postfix/smtpd pid 5997 exit status 1
    Jan 17 10:58:59 ubuntu postfix/master[2497]: warning: /usr/lib/postfix/smtpd: bad command startup -- throttling
    Jan 17 11:03:58 ubuntu postfix/smtpd[6102]: warning: SASL: Connect to private/auth-client failed: Connection refused

    from /var/log/mail.log

    Jan 18 15:46:26 ubuntu postfix/smtpd[22816]: warning: SASL: Connect to private/auth-client failed: Connection refused
    Jan 18 15:46:26 ubuntu postfix/smtpd[22816]: fatal: no SASL authentication mechanisms
    Jan 18 15:46:27 ubuntu postfix/master[2497]: warning: process /usr/lib/postfix/smtpd pid 22816 exit status 1
    Jan 18 15:46:27 ubuntu postfix/master[2497]: warning: /usr/lib/postfix/smtpd: bad command startup -- throttling

    from netstat -tap
    (No info could be read for "-p": geteuid()=1000 but you should be root.)
    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
    tcp 0 0 localhost:mysql *:* LISTEN -
    tcp 0 0 *:www *:* LISTEN -
    tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN -
    tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN -
    tcp 0 232 ubuntu:ssh 97-116-43-185.mpl:58531 ESTABLISHED -
    tcp 0 0 ubuntu:ssh 97-116-43-185.mpl:58506 ESTABLISHED -
    tcp6 0 0 [::]:ssh [::]:* LISTEN -

    I am looking forward to hear from you

    Thank you
    Margots
     
  4. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    You don't have any POP3 or IMAP daemon (such as Courier or Dovecot) running, that's why you cannot fetch emails from the server.

    What do you have in /etc/postfix/sasl/smtpd.conf?
     
  5. makapacs

    makapacs New Member

    Thank you Falco

    There was a typo mistake that i made at the time making this work. I fixed it and restarted dovecot. Virtual mailbox is still not working and I don't see any logs /var/log/ for mail.

    Here is the /etc/postfix/sasl/smtpd.conf:
    mech_list: cram-md5

    Thank you

    p.s. In my Outlook i am not sure what is my IMAP server DNS name, so put IP address which worked for the system user mailbox. where is the IMAP server name defined?...do i have to create another MX DNS entry for my incoming IMAP mail server? thank you.
     
    Last edited: Jan 19, 2011
  6. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Can you try this instead?
    Code:
    pwcheck_method: saslauthd
    mech_list: plain login
    You can either use the IP address or any hostname that points to that IP, i.e. you could create an A or CNAME record that points to the IP.
     
  7. makapacs

    makapacs New Member

    Thank you Falco

    I did change the smtpd.conf as you said and restarted devocot, saslauth and postfix, but no success. I tried Outlook as well as Squirrelmail

    What other thing can we try?

    thank you for helping

    Margots

    p.s. thank you for answering my other question
     
  8. makapacs

    makapacs New Member

    Hi,

    I just restarted machine and got the following logs from mail.log:
    Jan 20 20:00:13 ubuntu postfix/master[2515]: daemon started -- version 2.5.5, co nfiguration /etc/postfix
    Jan 20 20:08:48 ubuntu postfix/smtpd[2740]: connect from 206-55-188-48.usiwirele ss.com[206.55.188.48]
    Jan 20 20:08:48 ubuntu postfix/smtpd[2740]: BAF6619428E: client=206-55-188-48.us iwireless.com[206.55.188.48]
    Jan 20 20:08:49 ubuntu postfix/cleanup[2745]: BAF6619428E: message-id=<201101210 [email protected]>
    Jan 20 20:08:49 ubuntu postfix/qmgr[2523]: BAF6619428E: from=<[email protected] om>, size=710, nrcpt=1 (queue active)
    Jan 20 20:08:49 ubuntu postfix/smtpd[2740]: disconnect from 206-55-188-48.usiwir eless.com[206.55.188.48]
    Jan 20 20:08:49 ubuntu postfix/virtual[2746]: BAF6619428E: to=<[email protected] com>, relay=virtual, delay=0.63, delays=0.53/0.01/0/0.09, dsn=2.0.0, status=sent (delivered to maildir)
    Jan 20 20:08:49 ubuntu postfix/qmgr[2523]: BAF6619428E: removed
    Jan 20 20:09:01 ubuntu postfix/smtpd[2740]: connect from 206-55-188-48.usiwirele ss.com[206.55.188.48]
    Jan 20 20:09:01 ubuntu postfix/smtpd[2740]: lost connection after EHLO from 206- 55-188-48.usiwireless.com[206.55.188.48]
    Jan 20 20:09:01 ubuntu postfix/smtpd[2740]: disconnect from 206-55-188-48.usiwir eless.com[206.55.188.48]

    Maybe it helps
     
  9. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    That looks good, so mails get delivered. Are there any errors in your mail log now?
     
  10. makapacs

    makapacs New Member

    thank you Falco for replaying and making it possible to send the mail. The remaining issues is to make it possible view the mail via mail clients.

    When i look in /var/log/mail.log logs nothing different except the following:

    Jan 20 20:19:46 ubuntu postfix/anvil[3167]: statistics: max cache size 1 at Jan 20 20:16:06
    Jan 21 00:54:25 ubuntu postfix/smtpd[5744]: connect from unknown[123.88.130.159]
    Jan 21 00:54:26 ubuntu postfix/smtpd[5744]: NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[1 23.88.130.159]: 554 5.7.1 <[email protected]>: Relay access denied; from=<v [email protected]> to=<[email protected]> proto=ESMTP helo=<oalzhe.com>
    Jan 21 00:54:26 ubuntu postfix/smtpd[5744]: disconnect from unknown[123.88.130.1 59]

    Otherwise, whenever i try to make a connection from outlook then in /var/log/mail.info or mail.log the following is written:
    ]
    Jan 22 07:15:22 ubuntu postfix/smtpd[22597]: connect from 97-116-43-185.mpls.qwest.net[97.116.43.185]
    Jan 22 07:15:23 ubuntu postfix/smtpd[22597]: lost connection after EHLO from 97-116-43-185.mpls.qwest.net[97.116.43.185]
    Jan 22 07:15:23 ubuntu postfix/smtpd[22597]: disconnect from 97-116-43-185.mpls.qwest.net[97.116.43.185]

    ...and i am not able to connect from outlook

    there is nothing in mail.err
    this may not be relevant but in /var/log/mail.warn there is one entry
    Jan 21 07:00:16 ubuntu postfix/smtpd[9338]: warning: 95.172.43.62: hostname static.mega.nn.ru verification failed: Name or service not known

    I wonder if there is logs for dovecot or saslauth services that we can view

    Thank you for your help. Please, let me know how else we can tackle this to make client access the mail server

    Margots
     
  11. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    This gets all logged to mail.log.

    I wonder whether the Outlook problem is a firewall issue. What's the output of
    Code:
    iptables -L
    ? What's the exact error message in Outlook? Have you tried to use another client PC and/or different email client (such as Thunderbird)?
     
  12. makapacs

    makapacs New Member

    Thank you Falko for replying and helping

    I was using outlook and squiremail, but i was not able to read logs for these clients. So installed Thunderbird and read the logs as specified in http://wiki.dovecot.org/Debugging/Thunderbird

    From logs i saw the it cannot locate the Mailbox. So, i looked into /etc/postfix/vmaps
    There was an alias, map to same folder as another user set for my account. By changing it i am now able to access mail via Thunderbird and sending/receiving emails

    Thank you for helping. Is there a way i can thank you by making donation.

    Thanks again,
    Margots
     
  13. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Yes, there's a donation button at the bottom of http://www.falkotimme.com/howtos/ :)
    Thanks a lot!
     

Share This Page