Postfix problem : read timeout

Discussion in 'General' started by DarkBen, Apr 19, 2006.

  1. DarkBen

    DarkBen New Member

    Hello,

    i have a problem that i don't understand on my ispconfig server ISPConfig 2.1.1 released (Debian 3.1 perfect setup).

    My server is ok and is in production since november 2005

    I have mail in my postfix queue with "read timeout"

    624D76043BB 91243 Wed Apr 19 11:23:25 simon@****.org
    (connect to **.**.fr [192.**.**.**]: read timeout)
    **.**@**.fr

    When i test email address on E-Mail tester on http://www.dnsstuff.com/ the address seems to be ok !!!

    I have this problem with several addresses.

    Have you an idea ?

    Thanks for your help and your great work ! :)
     
  2. falko

    falko Super Moderator

    Seems the server isn't responding. What's the output of
    Code:
    telnet **.**.fr 25
    (of course, you must replace **.**.fr appropriately)?
     
  3. DarkBen

    DarkBen New Member

    Code:
    telnet **.**.fr 25
    Trying **.**.****...
    Connected to **.**.fr.
    Escape character is '^]'.
    
     
  4. falko

    falko Super Moderator

    Then the remote server isn't responding properly...
     
  5. DarkBen

    DarkBen New Member

    Ok,

    i tested another domain where i have a "read timeout"

    Code:
    telnet **.**.net 25
    Trying ***.***.***.***...
    Connected to **.net.
    Escape character is '^]'.
    ehlo localhost
    
    
    It seems to be ok but i can't "Logout" and i have not answer from the server when i type ehlo command.

    It seems that the remote server is not ok ?
     
  6. DarkBen

    DarkBen New Member

    I test another domain on which I have this probleme :

    Code:
    telnet ***.***.fr 25
    Trying 192.***.***.***...
    Connected to ***.***.fr.
    Escape character is '^]'.
    ehlo localhost
    220 ***.***.fr ESMTP Postfix
    250-***.***.fr
    250-PIPELINING
    250-SIZE 12582912
    250-VRFY
    250-ETRN
    250 8BITMIME
    VRFY sebastien.***@***.fr
    252 sebastien.***@***.fr
    quit
    221 Bye
    
    I don't understand why the mail is "deferred" with "read timeout" ...

    Can you help me ?
     
  7. falko

    falko Super Moderator

    Maybe it's some kind of firewall problem...
     
  8. DarkBen

    DarkBen New Member

    Ok,

    this morning the message which server is responding to telnet is gone :D

    But the others are again deferred but i can't connect to the remote servers with telnet (but ping, traceroute and DNS check are ok). The telnet connection on port 25 is it always possible when a remote server is ok ?

    Thanks for your answers
     
  9. DarkBen

    DarkBen New Member

    I'm sure that i have a problem on my server now !

    i tested telnet connection on 2 others servers running ISPConfig (on the same lan) and it is ok !

    my server isn't connecting on remote server then on the others ISPConfig i can do it !

    Server 1 :
    Code:
    telnet ***.***.***.***.fr 25
    Trying ***.***.***.***...
    Connected to ***.***.***.***.fr.
    Escape character is '^]'.
    
    Server 2 and 3 :

    Code:
    telnet ***.***.***.***.fr 25
    Trying ***.***.***.***...
    Connected to ***.***.***.***.fr.
    Escape character is '^]'.
    220 ***.***.***.***.fr ESMTP Service Ready
    ehlo localhost
    250-***.***.***.***.fr
    250-PIPELINING
    250-SIZE 10240000
    250-VRFY
    250-ETRN
    250 8BITMIME
    quit
    221 Bye
    Connection closed by foreign host.
    

    What can i doing ???
     
  10. falko

    falko Super Moderator

    The servers that you can connect to (ISPConfig) are in your local network, and the others are outside your local network? Maybe it's a router problem. A customer of us once had the same problem until he found out it was caused by his router. What make is your router?
     
  11. DarkBen

    DarkBen New Member

    My 3 ispconfig servers are on the same LAN. And when i do a telnet connection on the remote server (on which i can't send a mail) i have two differents results :

    The ispconfig where the mail is deferred can't connect with telnet

    My 2 others servers can do it !

    My router is a Cisco and each one of my 3 servers have a static ip 195.101... ...

    On my 3 servers i have the same config : Debian Sarge perfect setup install + ISPConfig
     
    Last edited: Apr 20, 2006
  12. falko

    falko Super Moderator

    Are you using the same firewall settings on each ISPConfig system?
     
  13. DarkBen

    DarkBen New Member

    Well,

    i tested telnet connection on all my others servers in my lan and this is ok except on one (the server on which mails are deferred) !

    i don't understand...

    My firewall have the sames rules .... And i tested with firewall stoped and it is the same result :(

    In fact i have an answer of the remote server but it takes 10 or 15 minutes !!!

    telnet ***.***.***.***.fr 25
    Trying ***.***.***.***...
    Connected to ***.***.***.***.***.
    Escape character is '^]'.
    220 ***.***.***.***.fr ESMTP Service Ready
    421 ***.***.***.***.fr Error: timeout exceeded

    What can i do ?
     
    Last edited: Apr 20, 2006
  14. falko

    falko Super Moderator

    Is the IP address of this server maybe already in use by another system in your LAN?
     
  15. DarkBen

    DarkBen New Member

    No,

    but today, it is ok :D e-mails were sent !

    I made no change on my server but all is ok now... Telnet connection on the remote server on which i had a problem is faster ! ...

    I have no explanation except a problem on the remote server or on the router...

    Thanks a lot for your help !
     
    Last edited: Apr 21, 2006

Share This Page