No CUPS Printer After Upgrade

Discussion in 'Installation/Configuration' started by anw, Apr 10, 2009.

  1. anw

    anw New Member

    I have a HP Officejet G85 and I just upgraded my system, which included the whole printer subsystem, and lost my printing. I have tried adding it via KDE's print dialog as well as directly via CUPS (localhost:631), to no avail.

    uname -r: 2.6.26 (Debian)

    When I attempt to add it via KDE, here is what I do:
    1. /etc/init.d/cups stop
    2. Unplug printer.
    3. /etc/init.d/cups start
    4. Plug the printer back in (in the hopes power cycling the printer will help CUPS find it; but I've also done this without power cycling).
    5. As root, start "kcmshell printers"
    6. I have two choices in adding printers in the "tree view" it gives me
    a. Under USB, (and it IS a USB printer) I have "HP Officejet G85 USB #1", and under that I have "HP Officejet G85".
    b. Under "Others", I have "HP Officejet G85 USB SGG11E4KXHVL HPLIP", and under that I have "HP Officejet G85". I also have "HP Fax (HPLIP) under "Others".
    7. If I select 5a, I get the printer model selection dialog with HP and G85 preselected for me.
    8. Next I get my choice of three drivers:
    a. HP Officejet G85 (foomatic + cdj550)
    b. HP Officejet G85 (foomatic + gutenprint-ijs-simplified.5.0)
    c. HP Officejet G85 (foomatic + gutenprint-ijs.5.0)
    I select b (selecting "a" then "Driver Information", it tells me a "should work, though not very well").
    At this point, kcmshell hangs and quits refreshing it's dialog. This is in the CUPS log:
    I'm not sure any of these "error-not-found" lines are relevant, because they could have occurred before I started adding the printer when kcmshell was trying to find what printers were out there.

    Killing kcmshell and restarting it, or checking with localhost:631, shows no printers added

    When I choose 'a' in step 8, above, kcmshell doesn't hang, and I get to where it asks me to print a test page, which I tell it to do, it says it sent it OK. Nothing prints, and nothing is in the job queue.

    Now, go to add the printer directly with CUPS, (localhost:631), here is the sequence of events:
    1. First, remove the printer in kcmshell and reinitialize, as in 1-4, above (verify, at localhost:631, on the "Printers" tab that no printers exist).
    2. Now, click on the Administration tab and "Add Printer"; fill in name, location, description.
    3. Select "HP Officejet G85 USB #1 (HP Officejet G85)" under the Device pick box.
    4. "HP Officejet - CUPS+Gutenprint v5.2.3(en)" is auto-selected for me in "Model/Driver for G85". Click "Add Printer".
    5. Next, a screen with a bunck of configuration options is displayed; click on the "Printers" tab.
    Voila! There's my printer.
    6. Click on "Print Test Page"; the job shows up in the queue.

    Nothing happens; the queue empties (i. e., the job disappears), but nothing prints.

    Now, if I delete the printer in CUPS and add it again, but this time, in step 3, select "HP Officejet G85 USB SGG11E4KXHVL HPLIP (HP Officejet G85)", same Model/Driver, the "Print Test Page" job goes into the queue and hangs there at 19%. This is in the cups log over and over:
    but I think it has to do with refreshing the browser screen as opposed to printing (but I'm certainly no expert).

    There is a program called "gs" that appears to be hung as well:
    Syslog shows the following, over & over:
    dmesg shows:
    I have searched all over the web for a couple of days, and can find similar stuff, but no resolution. I think it may be new (I just upgraded most of my system) in the latest releases of cups/hplip/...etc. Also, after the upgrade my hp-toolbox quit working, telling me I don't have qt4 installed, which I do.

  2. anw

    anw New Member

    When I put this printer on a paralled port with the "HP OfficeJet G85 - CUPS+Gutenprint v5.2.3" driver, it works.

    Is this a bug in all this new printing software I need to report?
  3. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Not sure if it's a bug, but you can report it anyway - might help the developers. :)
  4. anw

    anw New Member

    Well, almost works. Can't print from any Java app, but can print from all other apps.

Share This Page