NIC Issues

Discussion in 'Installation/Configuration' started by latcarf, Oct 7, 2007.

  1. latcarf

    latcarf New Member

    Hi All, been awhile!

    I finally broke down and bought my first laptop...

    Came with MS Vista Home Premium... I installed suse10.2 x86 64 as a dual boot sys and no problems there.

    suse however cannot seem to start the Realtec RTL8101 etho card (see's it and I can configure it but that is as far as I get) or even identify the Atheros AR 5007EG wireless card. Vista has some issues shutting down the LAN cards when shutdown and so I disabled "wake on LAN" function and still no progress. I downloaded the drivers for the RTL8101 from Realtec and can't seem to install them the following is a summary of the install attempt.

    Can anyone tell me what I am doing wrong, or missing?

    Code:
    linux-mobile:/tmp # tar vjxf r8168-8.003.00.tar.bz2
    r8168-8.003.00/
    r8168-8.003.00/.svn/
    r8168-8.003.00/.svn/entries
    r8168-8.003.00/.svn/format
    r8168-8.003.00/.svn/props/
    r8168-8.003.00/.svn/prop-base/
    r8168-8.003.00/.svn/tmp/
    r8168-8.003.00/.svn/tmp/props/
    r8168-8.003.00/.svn/tmp/prop-base/
    r8168-8.003.00/.svn/tmp/text-base/
    r8168-8.003.00/.svn/all-wcprops
    r8168-8.003.00/.svn/text-base/
    r8168-8.003.00/.svn/text-base/Makefile.svn-base
    r8168-8.003.00/.svn/text-base/release_note.txt.svn-base
    r8168-8.003.00/.svn/text-base/README.svn-base
    r8168-8.003.00/readme
    r8168-8.003.00/src/
    r8168-8.003.00/src/.svn/
    r8168-8.003.00/src/.svn/entries
    r8168-8.003.00/src/.svn/format
    r8168-8.003.00/src/.svn/props/
    r8168-8.003.00/src/.svn/prop-base/
    r8168-8.003.00/src/.svn/tmp/
    r8168-8.003.00/src/.svn/tmp/props/
    r8168-8.003.00/src/.svn/tmp/prop-base/
    r8168-8.003.00/src/.svn/tmp/text-base/
    r8168-8.003.00/src/.svn/all-wcprops
    r8168-8.003.00/src/.svn/text-base/
    r8168-8.003.00/src/.svn/text-base/r8168_n.c.svn-base
    r8168-8.003.00/src/.svn/text-base/Makefile.svn-base
    r8168-8.003.00/src/.svn/text-base/r8168.h.svn-base
    r8168-8.003.00/src/.svn/text-base/rtl_ioctl.h.svn-base
    r8168-8.003.00/src/.svn/text-base/rtl_ioctl.c.svn-base
    r8168-8.003.00/src/rtl_ioctl.c
    r8168-8.003.00/src/r8168_n.c
    r8168-8.003.00/src/r8168.h
    r8168-8.003.00/src/Makefile
    r8168-8.003.00/src/rtl_ioctl.h
    r8168-8.003.00/Makefile
    r8168-8.003.00/release_note.txt
    
    linux-mobile:/tmp # cd /tmp/r8168-8.003.00
    
    linux-mobile:/tmp/r8168-8.003.00 # make clean modules
    make -C src/ clean
    make[1]: Entering directory `/tmp/r8168-8.003.00/src'
    rm -rf *.o *.ko *~ core* .dep* .*.d .*.cmd *.mod.c *.a *.s .*.flags .tmp_versions Module.symvers
    make[1]: Leaving directory `/tmp/r8168-8.003.00/src'
    make -C src/ modules
    make[1]: Entering directory `/tmp/r8168-8.003.00/src'
    make -C /lib/modules/2.6.18.2-34-default/build SUBDIRS=/tmp/r8168-8.003.00/src modules
    make[2]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/x86_64/default'
    make[2]: *** No rule to make target `modules'.  Stop.
    make[2]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.18.2-34-obj/x86_64/default'
    make[1]: *** [modules] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/tmp/r8168-8.003.00/src'
    make: *** [modules] Error 2
    
    linux-mobile:/tmp/r8168-8.003.00 # make install
    make -C src/ install
    make[1]: Entering directory `/tmp/r8168-8.003.00/src'
    install -m 644 -c r8168.ko /lib/modules/2.6.18.2-34-default/kernel/drivers/net/
    install: cannot stat `r8168.ko': No such file or directory
    make[1]: *** [install] Error 1
    make[1]: Leaving directory `/tmp/r8168-8.003.00/src'
    make: *** [install] Error 2
    
    linux-mobile:/tmp/r8168-8.003.00 # depmod -a
    
    linux-mobile:/tmp/r8168-8.003.00 # insmod ./src/r8168.ko
    insmod: can't read './src/r8168.ko': No such file or directory
    
    linux-mobile:/tmp/r8168-8.003.00 # lsmod|grep r8168
    
    linux-mobile:/tmp/r8168-8.003.00 # ifconfig -a
    eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1B:38:13:AE:19
              inet addr:192.168.2.6  Bcast:192.168.2.255  Mask:255.255.255.0
              UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:1000
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
              Interrupt:50 Base address:0x2000
    
    lo        Link encap:Local Loopback
              inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
              inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
              UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
              RX packets:80 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:80 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:5216 (5.0 Kb)  TX bytes:5216 (5.0 Kb)
    
    sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4
              NOARP  MTU:1480  Metric:1
              RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
              TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
              collisions:0 txqueuelen:0
              RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
     
  2. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Did you follow the installation instructions that came with the driver?

    You might want to consider installing OpenSUSE 10.3 which has just been released (if you want to go with SUSE). Should have better hardware support.
     
  3. latcarf

    latcarf New Member

    I followed the install doc. That is why I was thinking it may be a problem with my suse install, missing or services not activated, etc. I will try the 10.3 version... I am running a server (and desktop) using 10.2 that I would like to eventually log into remotely.

    Is there another issue that is compatible with suse and will install grub for the dual boot with MS Vista?
     
  4. latcarf

    latcarf New Member

    :) 10.3 finally let me configure the LAN card and it actually worked! Not with Knetmanager though, had to use traditional.

    Now if I can get the wireless working. :-0
     
  5. latcarf

    latcarf New Member

    By the way... even though MS and Suse are on the same hard drive don't I need to use Samba to exchange files between the two? Any HowTos on setting it up?
     
  6. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Samba works only if both SUSE and windows are running at the same time (which they don't do in your case because it's a dual-boot system).
    But you can read from and write to your Windows partition from SUSE. SUSE comes with ntfs-3g support enabled by default.
     
  7. latcarf

    latcarf New Member

    git it... I should have remembered as much but I am seriously engrossed in getting my wireless working.

    Trying to install madwifi or ndiswrapper but seem to be missing something. First after running make it replied kernel version could not be found. I traced that to gcc which I installed now it returns...
    Code:
    linux-mobile:/tmp/madwifi-0.9.3.2 # make
    Makefile.inc:91: *** KERNELCONF: /lib/modules/2.6.22.5-31-default/build/.config does not exist..  Stop.
    Anyone know what I am missing?
     
  8. latcarf

    latcarf New Member

    I figured it out... was missing all the other "development" tools also.
     
  9. herbert6

    herbert6 New Member

    would you mind tellng me the brand, and any other particulars concerning your laptop. i am interested in installing suse10.2 on a suitable laptop.
    thanks in advance for any help you may offer.
    sincerely, herbert6
     
  10. latcarf

    latcarf New Member

    Sure... It is a Toshiba A215/S4757, AMD 64 x2 TL-56. Specific specs can be found at Toshiba's site. The one issue I see is that the wireless card (Atheros AR5007EG) that comes with it is not yet supported by Linux. An announcement came out yesterday that the work had been done and would be roled out in madwifi... but when is the question. I was also having a LAN card issue but Suse 10.3 took care of that.

    Most anything you buy now comes with Vista and there is a function in Vista that completely powers down the NIC cards when you shut down. It is called "wake on LAN" and can be disabled. It needs to so that suse can use the NICs also.
     
  11. alf_taner

    alf_taner New Member

    Hello Latcarf,

    I've got exactly the same rerror message than you have.
    You mentioned that were missing "development" tools.
    Could you please explain me what is the exact name of the package to install.
    I'm with opensuse 10.3 as well.
    My laptop is a ACER 5520EG

    Thanks a lot in advance
     
  12. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Try this:
    Code:
    yast2 -i findutils readline libgcc glibc-devel findutils-locate gcc flex lynx compat-readline4 db-devel wget gcc-c++ make vim telnet cron iptables iputils man man-pages
     
  13. alf_taner

    alf_taner New Member

    Hello Falko,

    I tried to load some extra development tools from the CD and it still doesn't work.

    I know I am supposed to do a "make " and then a "sudo make install".

    Then I tried the line you told me but I still have the same message errors:


    ******************************************
    linux-ke0j:/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018 # make
    Checking requirements... ok.
    Checking kernel configuration... ok.
    make -C /lib/modules/2.6.22.5-31-default/build SUBDIRS=/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018 modules
    make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.22.5-31-obj/x86_64/default'
    make -C ../../../linux-2.6.22.5-31 O=../linux-2.6.22.5-31-obj/x86_64/default modules
    UUDECODE /home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal/x86_64-elf.hal.o
    /bin/sh: /home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal/uudecode: Permission denied
    make[5]: *** [/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal/x86_64-elf.hal.o] Error 1
    make[4]: *** [/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal] Error 2
    make[3]: *** [_module_/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018] Error 2
    make[2]: *** [modules] Error 2
    make[1]: *** [modules] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.22.5-31-obj/x86_64/default'
    make: *** [modules] Erreur 2

    ********************************************
    linux-ke0j:/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018 # sudo make install
    Checking requirements... ok.
    Checking kernel configuration... ok.
    make -C /lib/modules/2.6.22.5-31-default/build SUBDIRS=/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018 modules
    make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.22.5-31-obj/x86_64/default'
    make -C ../../../linux-2.6.22.5-31 O=../linux-2.6.22.5-31-obj/x86_64/default modules
    UUDECODE /home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal/x86_64-elf.hal.o
    /bin/sh: /home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal/uudecode: Permission denied
    make[5]: *** [/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal/x86_64-elf.hal.o] Error 1
    make[4]: *** [/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal] Error 2
    make[3]: *** [_module_/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018] Error 2
    make[2]: *** [modules] Error 2
    make[1]: *** [modules] Error 2
    make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.22.5-31-obj/x86_64/default'
    make: *** [modules] Erreur 2

    I'm a bit lost ....May be do you understand what it wants .....

    Cheers
     
  14. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    You're running this as root, right?
    What's the output of
    Code:
    ls -la /home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018/ath_hal
    ?
     
  15. alf_taner

    alf_taner New Member

    Hi again,

    I see what you meant.
    So I did a chmod -R 777 to the upper directory and tried again my "make" and "sudo make install" but it failled one more time.
    But to give an answer to your question , here is the status now:

    linux-ke0j:/home/perso/madwifi-ng-r2756-20071018 # ls -al
    total 774
    drwxrwxrwx 1 root users 4096 jan 5 21:52 .
    drwxrwxrwx 1 root users 4096 jan 5 21:52 ..
    drwxrwxrwx 1 root users 4096 jan 3 13:34 ath
    drwxrwxrwx 1 root users 4096 jan 3 13:34 ath_hal
    drwxrwxrwx 1 root users 0 oct 18 02:36 ath_rate
    -rw-r--r-- 1 root users 1449 mai 29 2007 BuildCaps.inc
    drwxrwxrwx 1 root users 0 oct 18 02:36 contrib
    -rw-r--r-- 1 root users 2078 oct 31 2005 COPYRIGHT
    drwxrwxrwx 1 root users 4096 déc 29 01:11 hal
    drwxrwxrwx 1 root users 0 oct 18 02:36 include
    -rw-r--r-- 1 root users 7869 mai 30 2007 INSTALL
    -rw-r--r-- 1 root users 487 jui 5 2006 kernelversion.c
    -rw-r--r-- 1 root users 695617 déc 29 01:10 madwifi-ng-0933.ar2425.20071130.i386.patch
    -rw-r--r-- 1 root users 5768 aoû 9 10:33 Makefile
    -rw-r--r-- 1 root users 6985 jui 6 2007 Makefile.inc
    -rw-r--r-- 1 root users 1113 mai 30 2007 Makefile.kernel
    drwxrwxrwx 1 root users 8192 oct 18 02:36 net80211
    drwxrwxrwx 1 root users 0 oct 18 02:36 patch-kernel
    -rw-r--r-- 1 root users 14799 jun 25 2007 README
    drwxrwxrwx 1 root users 0 oct 18 02:36 regression
    -rw-r--r-- 1 root users 2104 mar 19 2007 release.h
    drwxrwxrwx 1 root users 0 oct 18 02:36 scripts
    -rw-r--r-- 1 root users 286 oct 18 02:36 SNAPSHOT
    -rw-r--r-- 1 root users 31 jan 3 13:34 svnversion.h
    -rw-r--r-- 1 root users 3522 aoû 9 11:18 THANKS
    drwxrwxrwx 1 root users 0 jan 5 21:52 .tmp_versions
    drwxrwxrwx 1 root users 4096 oct 18 02:36 tools

    All lines which are not in 777 are not possible to change using chmod 777 *.
    I don't know exactly why.
    The parent folder "madwifi-ng-r2756-20071018" is of course in 777 status too.
    I'm obviously SU when performing the command lines.

    Have a good WE
     
  16. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    That's strange. Unfortunately I have no idea what else could be the problem... :(
     

Share This Page