mysql error ERROR 1524 (HY000): Plugin 'mypassword' is not loaded

Discussion in 'Installation/Configuration' started by muekno, Dec 8, 2020.

  1. muekno

    muekno Member HowtoForge Supporter

    Did a fresh install of debian 10, following perfect server tutorial.
    When coming to generate tables for php myadmin I got the above error on [email protected]:mysql -u root -p and entering password. As this should be a base for an .OVA file I used a simple well to remember password. I am quit shure I followed the tutorial exactly (like min a dozend times in all the years I use ISP config). As the error persist I reseted the mysql password as described here https://www.a2hosting.com/kb/developer-corner/mysql/reset-mysql-root-password
    Still same problem.
    Google search did not help, funny that it gives me my password as the plugin name.
    Thanks for any hint.
    Rainer
     
  2. muekno

    muekno Member HowtoForge Supporter

    In the meantime I tried to reinstall all the mysql stuff. So I did
    apt-get remove mariadb-client mariadb-server
    After that running mysql I got the same error
    Ok I did apt-get autoremove more mysql stuff was removed
    try running mysql -> comand not found as expected
    apt-get install mariadb-client mariadb-server all fine
    running mysql_secure_installation
    asks for current password, "enter" as it should be empty
    but instead I get the Error noted above
    I do not have any more ideas
    Rainer
     
  3. muekno

    muekno Member HowtoForge Supporter

    Did a complete new install of debian buster, followed exactly the https://www.howtoforge.com/perfect-server-debian-10-buster-apache-bind-dovecot-ispconfig-3-1/ tutorial. No misstypes as every command input was done with cut and paste.
    After every change do mysql/mariadb I tried to login with "mysql -u root -p" password sqlpass.
    Gone fine every time until I came to the lines
    After the two systemctl commands I got the error again
    I do not understand anything, as I installed at least 10 Servers following this tutorial, never any problem.
    Need help please
    Rainer
     
  4. Th0m

    Th0m ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

  5. muekno

    muekno Member HowtoForge Supporter

    I found some threads too, but for all I have to login to mysql, as for the moment the only mysql user is root who cannot log in, none of these solutions works. . One idea that came me this night: There is a line in the tutorial
    For what reason ever I did not read that exactly and change "mysql_native_password" to my password. I think leaving the command as it is will solve
    I think I was an idiot.
    Rainer
     
  6. Th0m

    Th0m ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

    Glad to hear you fixed it :)
     

Share This Page