Mail disappearing into the ether

Discussion in 'Installation/Configuration' started by AceRimmer, Dec 8, 2006.

  1. AceRimmer

    AceRimmer New Member

    My website is now up and running, I'm now having problems with mail.

    I can check mail, and send email, however I'm neither receiving or sending anything?

    I setup the DNS entries on my domain service to:

    A record: @ xx.xx.xx.xxx
    A record: mail xx.xx.xx.xxx
    A record: www xx.xx.xx.xxx

    MX record: mail.mysite.net. priority 10

    I'm guessing it's this thats causing the problem, help appreciated.
     
  2. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Can you post the real domain name here?
     
  3. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Do you get any entries logged in your mail logfile, when you send a email to your domain?
     
  4. AceRimmer

    AceRimmer New Member

    The domain is icanlearnit.net

    This is what was in /var/log/mail.log:

    Code:
    Dec  8 23:59:03 elmo postfix/master[27123]: daemon started -- version 2.3.3, configuration /etc/postfix
    Dec  9 01:05:43 elmo postfix/qmgr[27132]: F14D2A5C325: from=<[email protected]>, size=1395, nrcpt=1 (queue active)
    Dec  9 01:05:43 elmo postfix/qmgr[27132]: B60E7A5C32F: from=<[email protected]>, size=1401, nrcpt=1 (queue active)
    Dec  9 01:06:03 elmo postfix/smtp[28026]: F14D2A5C325: to=<[email protected]>, relay=none, delay=21507, delays=21487/0.1/20/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=gmail.com type=MX: Host not found, try again)
    Dec  9 01:06:03 elmo postfix/smtp[28028]: B60E7A5C32F: to=<[email protected]>, relay=none, delay=21147, delays=21127/0.08/20/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=gmail.com type=MX: Host not found, try again)
    Dec  9 02:29:03 elmo postfix/qmgr[27132]: F14D2A5C325: from=<[email protected]>, size=1395, nrcpt=1 (queue active)
    Dec  9 02:29:03 elmo postfix/qmgr[27132]: B60E7A5C32F: from=<[email protected]>, size=1401, nrcpt=1 (queue active)
    Dec  9 02:29:23 elmo postfix/smtp[29078]: F14D2A5C325: to=<[email protected]>, relay=none, delay=26506, delays=26486/0.03/20/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=gmail.com type=MX: Host not found, try again)
    Dec  9 02:29:23 elmo postfix/smtp[29079]: B60E7A5C32F: to=<[email protected]>, relay=none, delay=26146, delays=26126/0.05/20/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=gmail.com type=MX: Host not found, try again)
    
     
  5. edge

    edge Active Member Moderator

    Looks like your mailserver is down at the moment (or it cannot be reached)
    Are you behind a router / firewall, and if so, did you forward / open the correct ports?
     
  6. AceRimmer

    AceRimmer New Member

    That seems to have been the issue, I forgot to open the port, DOH!

    Thanks for pointing it out.

    Still can't send emails, but can receive them now. Will have to investigate further why I cant send them.
     
  7. AceRimmer

    AceRimmer New Member

    Im still having a problem with outgoing mail:

    Code:
    Dec 10 07:46:06 elmo postfix/smtp[20068]: 7DACCA5C342: to=<[email protected]>, relay=none, delay=56510, delays=56490/0.06/20/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=googlemail.com type=MX: Host not found, try again)
    Dec 10 07:46:06 elmo postfix/smtp[20067]: 5AA7CA5C340: to=<[email protected]>, relay=none, delay=56569, delays=56549/0.04/20/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=gmail.com type=MX: Host not found, try again)
    
    /etc/resolv.conf

    Code:
    nameserver 192.168.1.1
    Which is the router.
     
  8. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Please put this in /etc/resolv.conf instead:

    Code:
    nameserver 145.253.2.75
    nameserver 193.174.32.18
    nameserver 194.25.0.60
    These are three DNS servers that I know work.
     
  9. AceRimmer

    AceRimmer New Member

    I tried updating the resolv.conf and the mail log now shows:

    Code:
    Dec 11 00:00:07 elmo postfix/smtp[11848]: connect to gmail-smtp-in.l.google.com[66.249.93.114]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:00:07 elmo postfix/smtp[11857]: connect to gmail-smtp-in.l.google.com[66.249.93.27]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:00:07 elmo postfix/smtp[11858]: connect to gmail-smtp-in.l.google.com[66.249.93.114]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:00:37 elmo postfix/smtp[11848]: connect to alt1.gmail-smtp-in.l.google.com[209.85.133.114]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:00:37 elmo postfix/smtp[11857]: connect to alt2.gmail-smtp-in.l.google.com[64.233.167.27]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:00:37 elmo postfix/smtp[11858]: connect to alt2.gmail-smtp-in.l.google.com[64.233.167.27]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:01:07 elmo postfix/smtp[11848]: connect to alt2.gmail-smtp-in.l.google.com[64.233.167.114]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:01:07 elmo postfix/smtp[11857]: connect to alt2.gmail-smtp-in.l.google.com[64.233.167.114]: Connection timed out (port 25)
    Dec 11 00:01:07 elmo postfix/smtp[11858]: connect to alt1.gmail-smtp-in.l.google.com[209.85.133.27]: Connection timed out (port 25)
    
    Could it be my router stopping the server from connecting?
     
  10. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Either your router, your DSL provider blocks the connection. It might also be that google blocks your connections when you connect trough a DSL line.
     
  11. AceRimmer

    AceRimmer New Member

    Yippee,

    Got it working it was my router! again.

    thanks for your help.
     
    Last edited: Dec 12, 2006

Share This Page