mail bouncing back

Discussion in 'General' started by jcombs_31, Feb 13, 2010.

  1. jcombs_31

    jcombs_31 New Member

    I had a user complain that emails having been received so I checked the mail logs and I noticed that and are rejecting mail from my server. gives me this info from the error code

    But I used the DNS wizard and I have both A and MX records for the domain. I get a similar issue with bellsouth.

    I did a check and reverse DNS reports correctly. Not sure where to go with this. Any advice?


    I did some more testing and sent a message from squirrel main on the server which went through fine. So, something is going on with the PHP mail headers.
    Last edited: Feb 13, 2010
  2. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Please check that your MX records are ok. You can check it as follows:
    dig mx
  3. jcombs_31

    jcombs_31 New Member

    I get the following:

    I'm not sure why it's failing, I show the mx records in the DNS tab for the domain.
    Last edited: Feb 13, 2010
  4. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Is your DNS server authoritative for the domain? You can find that out by running
    dig ns
  5. jcombs_31

    jcombs_31 New Member

    I get the same servfail message.

    This was originally set up with my main domain, which the registrar is godaddy. I set up records for ns1 and ns2 to this IP address and then set my this domain to use those nameservers.
  6. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

  7. jcombs_31

    jcombs_31 New Member

    Hi Falko, Not sure I completely follow. The first part of the tutorial says that it shouldn't be necessary if I used the godaddy tutorial it points to.

    Here is what I have. A single VPS with IP address using ISPconfig3.

    A domain registered through godaddy that we'll call

    For I've set up records for and that that both point to (I know this is not recommended but it is what it is right now). This is done through godaddy's domain manager.

    Then I configured the nameservers for to point to and

    If I use dig for any ns or mx records on I have no problems.

    Now I've set up which is also registered through godaddy. I set the nameservers to and and this resolves fine, you can ping and navigate to the website on my VPS.

    But with this domain I can't get any info with dig about the ns or mx records.

    I'm not exactly sure with this setup how and where I set up the "glue" record. In the nameservers section for the domain there is only an option for the hostname, not the IP address of the nameservers.
  8. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    If you use the nameservers for, you don't need glue records - these are only needed, if you host on the nameservers.

    What errors does give you for
  9. jcombs_31

    jcombs_31 New Member

    No errors, just 2 warnings:

    Different subnets WARNING: Not all of your nameservers are in different subnets

    Different autonomous systems WARNING: Single point of failure
  10. fathertime

    fathertime New Member

    maybe some help ...

    I was getting bounced back messages.

    I need to make sure that the "outgoing mail server" checkbox for "requires authentication" was checked, and then used the same as incoming mail.

    my error was 5.7.1 or something along that line.

    Just a suggestion. I hope that helps.

Share This Page