ISPConfig3 problems with spam at gmail and hotmail

Discussion in 'General' started by cryptex, Sep 26, 2013.

  1. cryptex

    cryptex New Member

    Hi All,

    I've just installed and configured a new ISPconfig server, and I'm having problems with my domain names suddenly being marked as spam at gmail and hotmail (outlook.com).

    I've pasted the headers of one of the e-mails underneath

    Code:
    Delivered-To: [email protected]
    Received: by 10.59.8.7 with SMTP id dg7csp524219ved;
            Thu, 26 Sep 2013 06:52:52 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.194.109.68 with SMTP id hq4mr1092065wjb.12.1380203572144;
            Thu, 26 Sep 2013 06:52:52 -0700 (PDT)
    Return-Path: <[email protected]>
    Received: from hosting.timsterk.nl (rsw-gooi.nl. [149.210.137.70])
            by mx.google.com with ESMTP id i4si725246wiw.11.1969.12.31.16.00.00;
            Thu, 26 Sep 2013 06:52:52 -0700 (PDT)
    Received-SPF: pass (google.com: best guess record for domain of [email protected] designates 149.210.137.70 as permitted sender) client-ip=149.210.137.70;
    Authentication-Results: mx.google.com;
           spf=pass (google.com: best guess record for domain of [email protected] designates 149.210.137.70 as permitted sender) [email protected]
    Received: from localhost (localhost.localdomain [127.0.0.1])
    	by hosting.timsterk.nl (Postfix) with ESMTP id AE9EE7C121B
    	for <[email protected]>; Thu, 26 Sep 2013 15:52:51 +0200 (CEST)
    X-Virus-Scanned: Debian amavisd-new at hosting.timsterk.nl
    Received: from hosting.timsterk.nl ([127.0.0.1])
    	by localhost (hosting.timsterk.nl [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024)
    	with ESMTP id Ui3iZ581RNTB for <[email protected]>;
    	Thu, 26 Sep 2013 15:52:51 +0200 (CEST)
    Received: from webmail.timsterk.nl (localhost [IPv6:::1])
    	by hosting.timsterk.nl (Postfix) with ESMTP id 7CDE27C121A
    	for <[email protected]>; Thu, 26 Sep 2013 15:52:51 +0200 (CEST)
    Received: from 145.58.13.69
            (SquirrelMail authenticated user [email protected])
            by webmail.timsterk.nl with HTTP;
            Thu, 26 Sep 2013 15:52:51 +0200
    Message-ID: <[email protected]>
    Date: Thu, 26 Sep 2013 15:52:51 +0200
    Subject: Test
    From: [email protected]
    To: [email protected]
    User-Agent: SquirrelMail/1.4.23 [SVN]
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain;charset=iso-8859-1
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3 (Normal)
    Importance: Normal
    
    This is a fresh installation using Debian 7., I've never head these kind of problems with my domains before and my IP adress and hostname are not on any spam blacklist I can find.

    The mails are accepted at my mailservers at the office without a problem or spam marking.

    Is there anybody who can help?

    Thanks in adavance!
     
  2. Turbanator

    Turbanator Member HowtoForge Supporter

    Maybe I missed it, but where does it show marked as Spam?
     
  3. cryptex

    cryptex New Member

    That's the weird thing, it doesn't. But it is in my spam box and also in the spambox at a newly created outlook account
     
  4. edge

    edge Active Member Moderator

    The problem is your SPF record.

    Your log shows:
    Received-SPF: pass (google.com: best guess record for domain of [email protected] designates 149.210.137.x as permitted sender) client-ip=149.210.137.xx;

    Note the: best guess record in your log file!

    It should be:
    Received-SPF: pass (google.com: domain of [email protected] designates 149.210.137.xx as permitted sender) client-ip=149.210.137.xx;
     
    Last edited: Sep 26, 2013
  5. cryptex

    cryptex New Member

    I've tried adding a spf record, but it doesn't make any difference.

    I've put the following spf record in my DNS:

    @ IN TXT "v=spf1 mx a a:hosting.xxxx.nl mx:mx.xxxx.nl mx:mail.xxxx.nl"

    Any idea what to do next, I'm getting a little desperate.
     
  6. cryptex

    cryptex New Member

    I've found something interesting, when I configure the domainname at a different mail server (while not changing the DNS), and sent a message to my gmail account, it isn't send to my spam box.

    I've got the headers:

    Code:
    Delivered-To: [email protected]
    Received: by 10.59.8.7 with SMTP id dg7csp583559ved;
            Thu, 26 Sep 2013 23:58:17 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.194.122.33 with SMTP id lp1mr39860wjb.56.1380265096920;
            Thu, 26 Sep 2013 23:58:16 -0700 (PDT)
    Return-Path: <[email protected]>
    Received: from server2.timsterk.nl ([77.72.145.194])
            by mx.google.com with ESMTP id ev17si147322wid.0.1969.12.31.16.00.00;
            Thu, 26 Sep 2013 23:58:16 -0700 (PDT)
    Received-SPF: neutral (google.com: 77.72.145.194 is neither permitted nor denied by best guess record for domain of [email protected]) client-ip=77.72.145.194;
    Authentication-Results: mx.google.com;
           spf=neutral (google.com: 77.72.145.194 is neither permitted nor denied by best guess record for domain of [email protected]) [email protected]
    Received: from localhost (localhost [127.0.0.1])
    	by server2.timsterk.nl (Postfix) with ESMTP id 639D4F9934
    	for <[email protected]>; Fri, 27 Sep 2013 10:58:13 +0200 (CEST)
    X-Virus-Scanned: Debian amavisd-new at server2.timsterk.nl
    Received: from server2.timsterk.nl ([127.0.0.1])
    	by localhost (server2.timsterk.nl [127.0.0.1]) (amavisd-new, port 10024)
    	with ESMTP id 36wIrRGopC9K for <[email protected]>;
    	Fri, 27 Sep 2013 10:57:38 +0200 (CEST)
    Received: from server2.timsterk.nl (localhost [127.0.0.1])
    	by server2.timsterk.nl (Postfix) with ESMTPA id 1A4A4F98F2
    	for <[email protected]>; Fri, 27 Sep 2013 10:57:29 +0200 (CEST)
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8;
     format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 7bit
    Date: Fri, 27 Sep 2013 10:57:28 +0200
    From: [email protected]
    To: <[email protected]>
    Subject: Test
    Message-ID: <[email protected]>
    X-Sender: [email protected]
    User-Agent: RoundCube WebMail
    
    This is my old mailserver and the domain used to run on this server. Anybody got any idea? The headers don't look that different to me.
     
  7. edge

    edge Active Member Moderator

    try:
    Code:
    v=spf1 ip4:149.210.137.70 mx ptr a:rsw-gooi.nl mx:hosting.timsterk.nl
    The reason that it's okay from your old server might be that you "whitelisted" your email address some time ago in your Gmail account.

    If you email to an other Gmail account it will probably end up in the spam box.
     
    Last edited: Sep 27, 2013
  8. cryptex

    cryptex New Member

    Thanks for the spf record, but it doesn't make any difference
     
  9. cryptex

    cryptex New Member

    Well, it seems that my IP adres is part of an IP range that is blacklisted (I cannot confirm that at the moment), but everything is looking that way, so I've asked my vps provider to change my IP adres to make sure.
     
  10. edge

    edge Active Member Moderator

    Your IP does not look like it's blacklisted!

    To what DNS are you adding this record?
    It should be the one from timsterk.nl
     
  11. rfnx

    rfnx New Member

    ip6 issue

    I think its about gmails policies to handle senders with ipv6 adresses.

    Try this (only for postfix users)

    go to:

    /etc/postfix/main.cf:

    add line (if not present)
    Code:
        transport_maps = hash:/etc/postfix/transport
    make a new file : /etc/postfix/transport:
    #echo "gmail.com smtp-ipv4:" > /etc/postfix/transport

    then go to:
    /etc/postfix/master.cf:

    and add line

    Code:
    smtp4     unix  -       -       -       -       -       smtp
      -o inet_protocols=ipv4
    then do

    # postmap /etc/postfix/transport
    # postfix reload

    after doing this, postfix will use IPv4 when sending to gmail.:D:D:D
     
    Last edited: Nov 8, 2013
  12. rfnx

    rfnx New Member

    this was working for me !
     
  13. recin

    recin Member

    rfnx when I try your fix I receive this on my mailq with messages sending to gmail:
    mail transport unavailable
    And messages to gmail.com are not delivered.
    What could be the problem?
     

Share This Page