ISPConfig multiple PHP version - error 503

Discussion in 'Installation/Configuration' started by raziel00, Feb 23, 2021.

  1. raziel00

    raziel00 New Member

    Hi,

    On my ISPConfig server, I installed multiple versions of PHP.
    I went to ISPConfig -> System -> Additional PHP Versions and added all version on my server.

    I tested and switched php version on a test website. It works only once.
    The second time, I get an error 503 service unavailable and only works on one website. Two websites can't use the same php version.

    I did some searches and it seems to be a socket problem that is static and should be dynamic. I did not find a solution that I could apply.

    How should I proceed ?

    Thanks in advance.
     
  2. Th0m

    Th0m ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

    How did you install the versions?

    What are the settings you use for the additional PHP version?
     
  3. raziel00

    raziel00 New Member

    Installation:
    added ppa:eek:ndrej/php repository and install it via apt. ex: apt install php7.0-fpm php7.0 php7.0-cgi

    Settings
    01.PNG 02.PNG 03.PNG
     
  4. Jesse Norell

    Jesse Norell ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

    What do mean by 'static' and 'dynamic'? The socket name used for php-fpm mode is always the same for a website, it will be /some/path/web#.sock (the /some/path part comes from your server config php settings in 3.2.2 and earlier, but looks like you probably have something newer than that).

    I suspect you have problems in your init scripts. You might try just 'php7.0-fpm' for your init script value, then manually kill and restart all php daemons (or just reboot the server). If that doesn't do it, probably need more system info (eg. hit the "read before you post" at the top of the forum for the commonly requested info).
     
  5. raziel00

    raziel00 New Member

    Let's forget the static dynamic thing.
    I tried your suggestion for just writing php7.0-fpm instead of the full path. Unfortunately it didnt work.

    Here is some info.
    Code:
    ##### SERVER #####
    IP-address (as per hostname): ***.***.***.***
    [WARN] could not determine server's ip address by ifconfig
    [INFO] OS version is Ubuntu 20.04.1 LTS
    
    [INFO] uptime:  20:18:52 up 31 min,  1 user,  load average: 0.34, 0.21, 0.13
    
    [INFO] memory:
                  total        used        free      shared  buff/cache   available
    Mem:          1.9Gi       1.6Gi        82Mi        24Mi       303Mi       204Mi
    Swap:         1.7Gi        40Mi       1.6Gi
    
    [INFO] systemd failed services status:
      UNIT                      LOAD   ACTIVE SUB    DESCRIPTION
    ● snap.lxd.activate.service loaded failed failed Service for snap application lxd.activate
    
    LOAD   = Reflects whether the unit definition was properly loaded.
    ACTIVE = The high-level unit activation state, i.e. generalization of SUB.
    SUB    = The low-level unit activation state, values depend on unit type.
    
    1 loaded units listed.
    
    [INFO] ISPConfig is installed.
    
    ##### ISPCONFIG #####
    ISPConfig version is 3.2.2
    
    
    ##### VERSION CHECK #####
    
    [INFO] php (cli) version is 7.4.15
    
    ##### PORT CHECK #####
    
    
    ##### MAIL SERVER CHECK #####
    
    
    ##### RUNNING SERVER PROCESSES #####
    
    [INFO] I found the following web server(s):
            Apache 2 (PID 1912)
    [INFO] I found the following mail server(s):
            Postfix (PID 1508)
    [INFO] I found the following pop3 server(s):
            Dovecot (PID 573)
    [INFO] I found the following imap server(s):
            Dovecot (PID 573)
    [INFO] I found the following ftp server(s):
            PureFTP (PID 965)
    
    ##### LISTENING PORTS #####
    (only           ()
    Local           (Address)
    [anywhere]:993          (573/dovecot)
    [anywhere]:995          (573/dovecot)
    [localhost]:10023               (887/postgrey)
    [localhost]:10024               (1179/amavisd-new)
    [localhost]:10025               (1508/master)
    [localhost]:10026               (1179/amavisd-new)
    [localhost]:10027               (1508/master)
    *:*:*:*::*:21           (965/pure-ftpd)
    *:*:*:*::**:*:*:*::*53          (593/named)
    *:*:*:*::*:53           (593/named)
    *:*:*:*::*:22           (675/sshd:)
    *:*:*:*::*:25           (1508/master)
    *:*:*:*::*:953          (593/named)
    *:*:*:*::*:443          (1912/apache2)
    
    
    
    
    ##### IPTABLES #####
    Chain INPUT (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination
    
    Chain FORWARD (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination
    
    Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination
    
    OS:
    No LSB modules are available.
    Distributor ID: Ubuntu
    Description:    Ubuntu 20.04.1 LTS
    Release:        20.04
    Codename:       focal
    
    php -v
    PHP 7.4.15 (cli) (built: Feb 19 2021 15:42:46) ( NTS )
    Copyright (c) The PHP Group
    Zend Engine v3.4.0, Copyright (c) Zend Technologies
        with Zend OPcache v7.4.15, Copyright (c), by Zend Technologies
    
    
     
  6. ahrasis

    ahrasis Well-Known Member HowtoForge Supporter

    Error 503? Unless your php status is disabled, php may not be the cause, because it could also mean your server is overloaded or under maintenance etc.
     
  7. raziel00

    raziel00 New Member

    Hi, sorry I havent posted earlier.
    I went through all my configuration pages and found the problem was me :).
    I found that in one of the configuration pages I incorrectly wrote one path for the php binary.
    Went through all configurations and checked all spelling. Once done i tested and works perfectly.

    Thank you everyone for your help.
     
    till and ahrasis like this.

Share This Page