ispconfig interface problem from server & pop and imap server offline.

Discussion in 'ISPConfig 3 Priority Support' started by pawan, Mar 8, 2016.

  1. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    I can access the ispconfig interface from another pc but not the server itself. strange!
    POP and IMAP server showing offline
     
  2. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Ensure that pop and imap service are listening on localhost too.
     
  3. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    Hi Till
    Kindly elaborate how do I do that?
     
  4. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Check it e.g. with netstat:

    netstat -tap | grep pop

    and

    netstat -tap | grep imap
     
  5. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    It doesn't give any output.
    What next?
     
  6. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Then imap and pop service are not running. Try to start dovecot or courier (depends on what you installed, but most likely it is dovecot).
     
  7. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    Hi Till I think there is some problem with dovecot setup and needs to be repaired.
    Code:
    [email protected]:/home/pawan# service dovecot start
    dovecot start/running, process 4153
    [email protected]:/home/pawan# netstat -tap | grep imap
    [email protected]:/home/pawan# service dovecot status
    dovecot stop/waiting
    [email protected]:/home/pawan#
    
    Even after dovecot service start the command netstat -tap | grep imap doesn't give any output.
    Also mail.err log shows like this
    Code:
    Mar  9 13:52:40 server1 postfix/proxymap[4287]: error: open /etc/postfix/mysql-virtual_forwardings.cf: Permission denied
    Mar  9 13:52:40 server1 postfix/proxymap[4287]: error: open /etc/postfix/mysql-virtual_email2email.cf: Permission denied
    Mar  9 13:52:40 server1 postfix/proxymap[4287]: error: open /etc/postfix/mysql-virtual_mailboxes.cf: Permission denied
     
  8. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Yes, the dovecot config seems to be broken so that it can't start. Please take a look at the mail log file, maybe there you can find some dovecot errors.
     
  9. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    I have added the mail.err log errors in the same post.
    how to repair dovecot config?
     
  10. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    That are no dovecot errors, check the mail.log, not mail.err for error from dovecot and not postfix.
     
  11. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    Hi Till I have copied over the whole folders for dovecot and postfix from old installation and backed the new folder. Now dovecot is running properly.
    Code:
    [email protected]:/home/pawan# netstat -tap | grep pop
    tcp        0      0 *:pop3                  *:*                     LISTEN      1282/dovecot   
    tcp        0      0 *:pop3s                 *:*                     LISTEN      1282/dovecot 
    POP3 and IMAP service is also showing online.
    The problem now I am facing is
    1. I am not able to login to mailboxes using roundcube. it Fails.
    2. I am not able to login to ISPCONFIG interface from the server pc itself but can login from another PC.
     
  12. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    The problem is that you have overridden the password with your copy action, so postfix and dovecot can't access the database with the login anymore now. to fix that, download the ispconfig tar.gz again, run the update.php script in the install folder and let the updater reconfigure the services.
     
  13. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    Thanks Till that worked perfectly for mail login.
    But the problem mentioned in point 2 still persist that is I am not able to login in to ispconfig in server pc itself but only from another pc.
    Even when I am typing https://server1.mywebsolutions.co.in:8080 the page for login screen is not showing up.
     
  14. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    maybe you have a wrong record in the /etc/hosts file, so that the local access points to a wrong IP? Or your pc is behind a NAT router and this router blocks access to the external IP, in this case, try to use the internal IP.
     
  15. pawan

    pawan Member HowtoForge Supporter

    Thanks
     

Share This Page