ISPConfig install failure

Discussion in 'Installation/Configuration' started by grimmers, Jul 22, 2006.

  1. grimmers

    grimmers New Member

    G'day all,

    I recently installed ISPConfig on CentOS 4.3 using perfect setup etc. and got it to work first time except when trying to install Joomla on a domain, the Joomla install showed me that there was no MySQL support available. After many late nights looking through forums I decided to reinstall everything. After running through perfect setup, I checked PHP/MySQL support, everything OK. So onto ISPConfig, everything OK. It all seems to install OK however I am unable to bring up the ISPConfig login page. If I hit the IP address of the install I get the Apache/CentOS default page rather than the ISpConfig shared IP page. From this I would assume ISPConfig is not running, however if I stop and start the ISPConfig service it shows as starting.

    I have reinstalled 4 times this week and still get the same problem!!
    I am very new to this and obviously need some help.

    Thanks in advance,
     
  2. Hans

    Hans Moderator ISPConfig Developer

    I do not understand what you've done...

    First:

    I think you only had to enable a mySQL database for that website via the basic tab of the site in ISPConfig.
    After that, you could click on the options tab and define a database for Joomla.
    Via PHPmyAdmin you could drop the MySQL dump (provided by Joomla) into the field for that website.

    Second:

    (Maybe you've done it, but you're not specific at this point); to enter ispconfig do not point only to http://yourIPaddress/,
    but to http://yourIPaddress:81/
     
  3. grimmers

    grimmers New Member

    Hans,

    Thanks for your reply, MySQL was enabled under ISPConfig and MySQL was definately running but no matter what I tried, I could'nt get it to work for Joomla hence the reinstall again and again.

    My problem now is the initial web page for ISPConfig and yes I am using https://blah:81.
     
  4. Hans

    Hans Moderator ISPConfig Developer

    You can check the install logfile /var/log/install_ispconfig.log if there where any Database inside.

    Do you see something wrong...?


    You can consider to to this: (i do not know if you have uninstalled ISPConfig before installed it every time)

    Uninstall ISPConfig:

    Manualy:
    rm -rf /root/ispconfig
    rm -rf /home/admispconfig

    or

    Automaticly:
    Run: /root/ispconfig/uninstall and select that you want to keep your installation.

    Make sure you have a proper backup from your website root (/home/www or /var/www) before you try to reinstall ISPConfig.

    Then install ISPConfig again.

    I hope it works this time.
     
    Last edited: Jul 22, 2006
  5. grimmers

    grimmers New Member

    Hans,

    Here is contents of ispconfig_install.log

    Fri Jul 21 22:30:13 EST 2006 - [ISPConfig] - installation directory: /tmp/install_ispconfig
    Fri Jul 21 22:30:13 EST 2006 - [ISPConfig] - operating system: CentOS 4.3
    Fri Jul 21 22:30:16 EST 2006 - [ISPConfig] - Neuinstallation eines ISPConfig-Systems. / Installation of a new ISPConfig system. / Installation d'ISPConfig sur un nouveau système.
    Fri Jul 21 22:30:23 EST 2006 - [ISPConfig] - selected language: en
    Fri Jul 21 22:30:27 EST 2006 - [ISPConfig] - installation note accepted
    Fri Jul 21 22:30:28 EST 2006 - [ISPConfig] - licence accepted
    Fri Jul 21 22:30:37 EST 2006 - [ISPConfig] - installation mode: standard
    Fri Jul 21 22:30:41 EST 2006 - [ISPConfig] - mail: postfix
    Fri Jul 21 22:30:41 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_mail=postfix ##
    Fri Jul 21 22:30:41 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_mail_log=/var/log/maillog ##
    Fri Jul 21 22:30:41 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_mail_virtusertable=/etc/postfix/virtusertable ##
    Fri Jul 21 22:30:41 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_mail_local_host_names=/etc/postfix/local-host-names ##
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - ftp: proftpd
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_ftp=proftpd ##
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_ftp_conf=/etc/proftpd.conf ##
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_ftp_version=standalone ##
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_ftp_log=/var/log/xferlog ##
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - procmail found: /usr/bin/procmail
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - quota found: /usr/bin/quota
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - mysql found: /usr/bin/mysql
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - openssl found: /usr/bin/openssl
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - named found: /usr/sbin/named
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - iptables found: /sbin/iptables
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - httpd found: /usr/sbin/httpd
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - httpd syntax ok!
    Fri Jul 21 22:30:45 EST 2006 - [ISPConfig] - dist_path_httpd_root=/var/www ##
    Fri Jul 21 22:30:52 EST 2006 - [ISPConfig] - Directory /var/www/sharedip created.
    Fri Jul 21 22:30:52 EST 2006 - [ISPConfig] - Use sharedip_index.html_en as SharedIP default page.
    Fri Jul 21 23:10:55 EST 2006 - [ISPConfig] - unpacked ISPConfig system
    Fri Jul 21 23:10:56 EST 2006 - [ISPConfig] - moved directory ispconfig_tmp to /root/ispconfig
    Fri Jul 21 23:11:55 EST 2006 - [ISPConfig] - /tmp/install_ispconfig/install.php, Line 614: create group admispconfig
    Fri Jul 21 23:11:55 EST 2006 - [ISPConfig] - /tmp/install_ispconfig/install.php, Line 615: create user admispconfig
    Fri Jul 21 23:11:55 EST 2006 - [ISPConfig] - /tmp/install_ispconfig/install.php, Line 931: copied directory scripts to /root/ispconfig/
    Fri Jul 21 23:11:55 EST 2006 - [ISPConfig] - /tmp/install_ispconfig/install.php, Line 932: copied directory sv to /root/ispconfig/
    Fri Jul 21 23:11:55 EST 2006 - [ISPConfig] - /tmp/install_ispconfig/install.php, Line 935: copied directory isp to /root/ispconfig/
    Fri Jul 21 23:11:55 EST 2006 - [ISPConfig] - /tmp/install_ispconfig/install.php, Line 936: copied cronolog to /root/ispconfig/
     
  6. Hans

    Hans Moderator ISPConfig Developer

    Hi,

    I am not sure but it looks incomplete for me.
    I see nothing like "Connected successfully to MySQL server" and so on...
     
  7. TheRudy

    TheRudy ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    If he had no mysql then i belive that the installation would not even start.. as mysql is required for ISPConfig..

    What kind of Joomla problems? What errors? Did you enter all data correctly? You created database for joomla in ISPConfig?

    Do a new installation again of ISPConfig and report back if you can get ISPConfig page or not.. Maybe you missed something while reinstalling..

    Edit: btw, you didn't post the whole log of that file.. just first 'page' ;)
     
    Last edited: Jul 22, 2006
  8. Hans

    Hans Moderator ISPConfig Developer

    I guess that's what i was missing :)
     
    Last edited: Jul 22, 2006
  9. grimmers

    grimmers New Member

    Still no joy

    I have just done another reinstall of ISPConfig and still have the same problem, no web page. Everything seems to install OK, no errors

    This is the last text displayed at install.

    All prerequisites are fulfilled.
    Here we go...
    Please enter your MySQL server:localhost
    OK
    Please enter your MySQL user:root
    Please enter your MySQL password:
    OK
    Please enter a name for the ISPConfig database (e.g. db_ispconfig):ispconfigdb
    Please enter the IP address of the ISPConfig web (e.g. 192.168.0.1):10.0.0.4
    OK
    Please enter the host name (e.g. www):blah
    Please enter the domain (e.g. xyz.de):blah.com
    OK
    Please select the protocol (http or https (SSL encryption)) to use to access the ISPConfig system:
    1) HTTPS
    2) HTTP
    Your Choice: 1

    Connected successfully to MySQL server
    Es ist schon eine Datenbank mit dem Namen ispconfigdb vorhanden!
    no crontab for root
    Restarting some services...
    Shutting down postfix: [ OK ]
    Starting postfix: [ OK ]
    Shutting down proftpd: [ OK ]
    Starting proftpd: [ OK ]
    Starting ISPConfig system...
    /root/ispconfig/httpd/bin/apachectl startssl: httpd started
    FreshClam is already running!
    ISPConfig system is now up and running!
    Congratulations! Your ISPConfig system is now installed. If you had to install quota, please take the steps described in the installation manual. Otherwise your system is now available without reboot.
    Please direct your browser to

    https://blah.blah.com:81

    and log in:
    Username: admin
    Password: admin


    Is "no crontab for root" normal?
     
  10. TheRudy

    TheRudy ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Your domain name points to your server? Since it looks ok everything about install all i can think of is that you don't have your domain set up correctly..
     
  11. grimmers

    grimmers New Member

    How do you mean?

    my server hostname is grimlin and my domain is grimwood.servebeer.com

    http://grimwood.servebeer.com/ resolves and gives me the Apache/Centos test install page.
     
  12. edge

    edge Active Member Moderator

    This message does not look good!
    Translated:
    There is allready a database with the name ispconfigdb!

    I think your new install is still using the "old" database of the 1st install (with maybe the problem in it?)
     
  13. edge

    edge Active Member Moderator

    An other thing you could try is https://the_IP_of_server:81 and see if you can access it.. Maybe also try to drop the https and test http. Also give the_LAN_IP_of_server a test..
     
  14. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    I guess you did this:
    Code:
    rm -rf /root/ispconfig
    rm -rf /home/admispconfig
    but did not delete the old ISPConfig database before you installed ISPConfig again.
    Please delete those directories again, and also delete the ISPConfig database, and then try to install ISPConfig again.

    Yes, that's ok.
     
  15. grimmers

    grimmers New Member

    Falko,

    Ok, have removed directories and database and reinstalled. Still the same, no ISPConfig web page, no shared IP page just standard Apache/CentOS test page.

    Any more clues?
     
  16. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    First you must go to the ISPConfig web interface on port 81 and create your first web site. The shared IP page will be created together with your first web site.
     
  17. grimmers

    grimmers New Member

    Thats the whole problem, I can't see the web interface at all. Port 81 on HTTP and HTTPS just doesn't come up.
     
  18. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Run:

    /etc/init.d/ispconfig_server start

    Do you get any errors?
    Check with:

    netstat -tap

    If ISPCOnfig is running.
    If not, check the error log and SSL error log in /root/ispconfig/httpd/log/
     
  19. grimmers

    grimmers New Member

    Till,

    Here, what happened..

    Starting ISPConfig system...
    /root/ispconfig/httpd/bin/apachectl startssl: httpd started
    FreshClam is already running!
    ISPConfig system is now up and running!
    [root@grimlin ~]# netstat -tap
    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address Stat e PID/Program name
    tcp 0 0 *:32768 *:* LIST EN 2045/rpc.statd
    tcp 0 0 *:mysql *:* LIST EN 21341/mysqld
    tcp 0 0 *:sunrpc *:* LIST EN 2026/portmap
    tcp 0 0 *:81 *:* LIST EN 2731/ispconfig_http
    tcp 0 0 *:ftp *:* LIST EN 31443/proftpd: (acc
    tcp 0 0 10.0.0.4:domain *:* LIST EN 31425/named
    tcp 0 0 grimlin.grimwood.ser:domain *:* LIST EN 31425/named
    tcp 0 0 grimlin.grimwood.serveb:ipp *:* LIST EN 3643/cupsd
    tcp 0 0 grimlin.grimwood.serve:rndc *:* LIST EN 31425/named
    tcp 0 0 *:smtp *:* LIST EN 31405/master
    tcp 0 0 *:imaps *:* LIST EN 2163/dovecot
    tcp 0 0 *:pop3s *:* LIST EN 2163/dovecot
    tcp 0 0 *:pop3 *:* LIST EN 2163/dovecot
    tcp 0 0 *:imap *:* LIST EN 2163/dovecot
    tcp 0 0 *:http *:* LIST EN 31329/httpd
    tcp 0 0 *:ssh *:* LIST EN 2254/sshd
    tcp 0 0 *:smtp *:* LIST EN 31405/master
    tcp 0 0 *:https *:* LIST EN 31329/httpd
    tcp 0 0 ::ffff:10.0.0.4:https ::ffff:10.0.0.10:1484 TIME _WAIT -
    tcp 0 0 ::ffff:10.0.0.4:https ::ffff:10.0.0.10:1483 TIME _WAIT -
    tcp 0 0 ::ffff:10.0.0.4:https ::ffff:10.0.0.10:1482 TIME _WAIT -
    tcp 0 0 ::ffff:10.0.0.4:ssh ::ffff:10.0.0.10:1475 ESTABLISHED 31138/0

    error_log

    [Tue Jul 25 20:40:06 2006] [crit] (98)Address already in use: make_sock: could not bind to port 81

    ssl_engine log

    [25/Jul/2006 20:40:05 31294] [info] Server: Apache/1.3.36, Interface: mod_ssl/2.8.27, Library: OpenSSL/0.9.8b
    [25/Jul/2006 20:40:05 31294] [info] Init: 1st startup round (still not detached)
    [25/Jul/2006 20:40:05 31294] [info] Init: Initializing OpenSSL library
    [25/Jul/2006 20:40:05 31294] [info] Init: Loading certificate & private key of SSL-aware server grimlin.grimwood.servebeer.com:81
    [25/Jul/2006 20:40:05 31294] [info] Init: Seeding PRNG with 136 bytes of entropy
    [25/Jul/2006 20:40:05 31294] [info] Init: Generating temporary RSA private keys (512/1024 bits)
    [25/Jul/2006 20:40:06 31294] [info] Init: Configuring temporary DH parameters (512/1024 bits)
     
  20. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    Please reboot your system and try again.
     

Share This Page