ispconfig does not add mysql-user

Discussion in 'Installation/Configuration' started by byteraider, Mar 13, 2018.

  1. byteraider

    byteraider New Member

    We have installed ISPConfig 3 a few years ago and have installed all updates, actually 3.1.11.
    Now, everything is working fine, but when we create a database, the database-user is not created. We have checked the following:
    • The database is created, but not the user.
    • The database-user is assigned to the same customer as the database.
    • When we activate debugging, we see in the ispconfig-log-file only the following:
    13.03.2018-09:06 - DEBUG - Calling function 'db_user_insert' from plugin 'mysql_clientdb_plugin' raised by event 'database_user_insert'.
    13.03.2018-09:06 - DEBUG - Processed datalog_id 4289
    13.03.2018-09:06 - DEBUG - Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Calling function 'check_phpini_changes' from plugin 'webserver_plugin' raised by action 'server_plugins_loaded'.
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Found 2 changes, starting update process.
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Calling function 'db_user_update' from plugin 'mysql_clientdb_plugin' raised by event 'database_user_update'.
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Processed datalog_id 4290
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Calling function 'db_insert' from plugin 'mysql_clientdb_plugin' raised by event 'database_insert'.
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Created MySQL database: c9*******
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Calling GRANT for c9****** with access rw and hosts localhost
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - GRANT for user c9******* at host localhost
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - GRANT ALL PRIVILEGES ON `c9******`.* TO 'c9*****'@'localhost' IDENTIFIED BY PASSWORD '*****' success? no
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Processed datalog_id 4291
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    • We also have deleted the db-user and database in ispconfig and created them again
    • After that we have only the new database in mysql, but not the dbuser.
    Any ideas?
    Patrick
     
  2. Taleman

    Taleman Active Member HowtoForge Supporter

    Creating a database does not create the database user. You must create the user first, then create the database.
     
    ahrasis likes this.
  3. byteraider

    byteraider New Member

    Yes, we know that, we have done it (1. create user, 2. create database with the new user as database user and with the same customer).
    It's not the first database and user we have on this server. We had this problem never before.
     
  4. byteraider

    byteraider New Member

    ... you can see it on the debug protocoll:
    13.03.2018-09:06 - DEBUG - Calling function 'db_user_insert' from plugin 'mysql_clientdb_plugin' raised by event 'database_user_insert'.
    and then 1 minute later:
    13.03.2018-09:07 - DEBUG - Calling function 'db_insert' from plugin 'mysql_clientdb_plugin' raised by event 'database_insert'.
    after that: the database exists, but the user is not in the mysql database and you have no access with the new user to this database (but with root-user, you have access).
     
  5. Taleman

    Taleman Active Member HowtoForge Supporter

    Have you checked the database log? Looks like ISPConfig is doing what it should, but database errors out for something.
     
  6. byteraider

    byteraider New Member

    I found the following error in the mysql-logfile:
    Incorrect definition of table mysql.proc: expected column 'comment' at position 15 to have type text, found type char(64).
    The solution was to run the following command: "mysql_upgrade -u (username) -p".
    Thank you very much for your assistance, Taleman. The problem is solved.
     
    Jesse Norell and Taleman like this.

Share This Page