ISPConfig Controlpanel page just dead

Discussion in 'Installation/Configuration' started by d0nnyoz, Jan 25, 2022.

  1. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    I've just followed the tutorial for installing ISPConfig by Till.
    All seemed to go well but my ISPConfig URL just continually times out.
    I have tried the PHPMyAdmin page and that works (using the qualified domain).
    This is a fresh installed on a brand new server.

    Code:
    ##### SERVER #####
    IP-address (as per hostname): ***.***.***.***
    [WARN] could not determine server's ip address by ifconfig
    [INFO] OS version is Ubuntu 20.04.3 LTS
    
    [INFO] uptime:  18:20:00 up 1 day, 23:42,  1 user,  load average: 0.01, 0.05, 0.07
    
    [INFO] memory:
                  total        used        free      shared  buff/cache   available
    Mem:          1.9Gi       1.4Gi       138Mi        14Mi       360Mi       319Mi
    Swap:         1.9Gi       681Mi       1.2Gi
    
    [INFO] systemd failed services status:
      UNIT LOAD ACTIVE SUB DESCRIPTION
    0 loaded units listed.
    
    [INFO] ISPConfig is installed.
    
    ##### ISPCONFIG #####
    ISPConfig version is 3.2.7p1
    
    
    ##### VERSION CHECK #####
    
    [INFO] php (cli) version is 7.4.27
    [INFO] php-cgi (used for cgi php in default vhost!) is version 7.4.27
    
    ##### PORT CHECK #####
    
    
    ##### MAIL SERVER CHECK #####
    
    
    ##### RUNNING SERVER PROCESSES #####
    [INFO] I found the following web server(s):
            Apache 2 (PID 815063)
    [INFO] I found the following mail server(s):
            Postfix (PID 814913)
    [INFO] I found the following pop3 server(s):
            Dovecot (PID 815000)
    [INFO] I found the following imap server(s):
            Dovecot (PID 815000)
    [INFO] I found the following ftp server(s):
            PureFTP (PID 815122)
    
    ##### LISTENING PORTS #####
    (only           ()
    Local           (Address)
    ***.***.***.***:53              (815154/named)
    [localhost]:53          (815154/named)
    [anywhere]:21           (815122/pure-ftpd)
    ***.***.***.***:53              (589/systemd-resolve)
    [anywhere]:22           (713/sshd:)
    [localhost]:953         (815154/named)
    [anywhere]:25           (814913/master)
    [anywhere]:4190         (815000/dovecot)
    [anywhere]:993          (815000/dovecot)
    [anywhere]:995          (815000/dovecot)
    ***.***.***.***:11332           (814964/rspamd:)
    [localhost]:11332               (814964/rspamd:)
    ***.***.***.***:11333           (814964/rspamd:)
    [localhost]:11333               (814964/rspamd:)
    ***.***.***.***:11334           (814964/rspamd:)
    [localhost]:11334               (814964/rspamd:)
    ***.***.***.***:10023           (39813/postgrey)
    [localhost]:10023               (39813/postgrey)
    [localhost]:10024               (814960/amavisd-new)
    [localhost]:10025               (814913/master)
    [localhost]:10026               (814960/amavisd-new)
    [localhost]:10027               (814913/master)
    [anywhere]:587          (814913/master)
    [localhost]:11211               (143263/memcached)
    [localhost]:6379                (39533/redis-server)
    [anywhere]:110          (815000/dovecot)
    [anywhere]:143          (815000/dovecot)
    [anywhere]:465          (814913/master)
    *:*:*:*::**:*:*:*::*53          (815154/named)
    *:*:*:*::*:53           (815154/named)
    *:*:*:*::*:21           (815122/pure-ftpd)
    *:*:*:*::*:22           (713/sshd:)
    *:*:*:*::*:25           (814913/master)
    *:*:*:*::*:953          (815154/named)
    *:*:*:*::*:443          (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:4190         (815000/dovecot)
    *:*:*:*::*:993          (815000/dovecot)
    *:*:*:*::*:995          (815000/dovecot)
    *:*:*:*::*:11332                (814964/rspamd:)
    *:*:*:*::*:11333                (814964/rspamd:)
    *:*:*:*::*:11334                (814964/rspamd:)
    *:*:*:*::*:10023                (39813/postgrey)
    *:*:*:*::*:10024                (814960/amavisd-new)
    *:*:*:*::*:10026                (814960/amavisd-new)
    *:*:*:*::*:3306         (814252/mysqld)
    *:*:*:*::*:587          (814913/master)
    *:*:*:*::*:6379         (39533/redis-server)
    [localhost]10           (815000/dovecot)
    [localhost]43           (815000/dovecot)
    *:*:*:*::*:8080         (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:80           (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:8081         (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:465          (814913/master)
    [localhost]10           (815000/dovecot)
    [localhost]43           (815000/dovecot)
    *:*:*:*::*:8080         (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:80           (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:8081         (815063/apache2)
    *:*:*:*::*:465          (814913/master)
    
    
    
    
    ##### IPTABLES #####
    Chain INPUT (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination
    f2b-sshd   tcp  --  [anywhere]/0            [anywhere]/0            multiport dports 22
    
    Chain FORWARD (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination
    
    Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
    target     prot opt source               destination
    
    Chain f2b-sshd (1 references)
    target     prot opt source               destination
    REJECT     all  --  ***.***.***.***        [anywhere]/0            reject-with icmp-port-unreachable
    RETURN     all  --  [anywhere]/0            [anywhere]/0
    
    
    ##### LET'S ENCRYPT #####
    [WARN] You have both certbot and acme.sh installed. This can lead to problems.
    Certbot: /usr/bin/letsencrypt
    acme.sh: /root/.acme.sh/acme.sh
    
    Just cannot get the control panel to load at all!
     
  2. Jesse Norell

    Jesse Norell ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

    Apache is listening on port 8080; maybe check your web server logs for errors? When you say it times out, are you getting a specific error in your browser? Maybe port 8080 gets dropped in the network ahead of your server?
     
  3. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    Thanks for the repsonse.
    Error.log
    Code:
    [email protected]:/var/log/apache2# tail -15 error.log
    [ 2022-01-25 18:13:03.2729 817460/7f20afa88e40 age/Wat/WatchdogMain.cpp:1291 ]: Starting Passenger watchdog...
    [ 2022-01-25 18:13:03.3012 817463/7fe85a750e40 age/Cor/CoreMain.cpp:982 ]: Starting Passenger core...
    [ 2022-01-25 18:13:03.3013 817463/7fe85a750e40 age/Cor/CoreMain.cpp:235 ]: Passenger core running in multi-application mode.
    [ 2022-01-25 18:13:03.3031 817463/7fe85a750e40 age/Cor/CoreMain.cpp:732 ]: Passenger core online, PID 817463
    [ 2022-01-25 18:13:03.3210 817475/7f8e15679e40 age/Ust/UstRouterMain.cpp:529 ]: Starting Passenger UstRouter...
    [ 2022-01-25 18:13:03.3222 817475/7f8e15679e40 age/Ust/UstRouterMain.cpp:342 ]: Passenger UstRouter online, PID 817475
    [Tue Jan 25 18:13:03.373432 2022] [:error] [pid 815063] python_init: Python version mismatch, expected '2.7.17', found '2.7.18'.
    [Tue Jan 25 18:13:03.373603 2022] [:error] [pid 815063] python_init: Python executable found ''.
    [Tue Jan 25 18:13:03.373613 2022] [:error] [pid 815063] python_init: Python path being used '/lib/python2.7:/lib/python2.7/plat-x86_64-linux-gnu:/lib/python2.7/lib-tk:/lib/python2.7/lib-old:/lib/python2.7/lib-dynload'.
    [Tue Jan 25 18:13:03.373630 2022] [:notice] [pid 815063] mod_python: Creating 8 session mutexes based on 150 max processes and 0 max threads.
    [Tue Jan 25 18:13:03.373646 2022] [:notice] [pid 815063] mod_python: using mutex_directory /tmp
    [Tue Jan 25 18:13:03.388162 2022] [mpm_prefork:notice] [pid 815063] AH00163: Apache/2.4.41 (Ubuntu) mod_fcgid/2.3.9 OpenSSL/1.1.1f Phusion_Passenger/5.0.30 mod_python/3.3.1 Python/2.7.18 mod_perl/2.0.11 Perl/v5.30.0 configured -- resuming normal operations
    [Tue Jan 25 18:13:03.388198 2022] [core:notice] [pid 815063] AH00094: Command line: '/usr/sbin/apache2'
    [Tue Jan 25 18:13:03.388242 2022] [mpm_prefork:warn] [pid 815063] AH00167: long lost child came home! (pid 817254)
    [Tue Jan 25 18:13:03.388260 2022] [mpm_prefork:warn] [pid 815063] AH00167: long lost child came home! (pid 817255)
    Access.log
    Code:
    [email protected]:/var/log/apache2# tail -15 access.log
    5.188.62.214 - - [25/Jan/2022:18:28:16 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 3487 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2228.0 Safari/537.36"
    5.188.62.214 - - [25/Jan/2022:18:28:21 +0000] "GET /robots.txt HTTP/1.1" 404 397 "-" "Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/41.0.2228.0 Safari/537.36"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:18:30:02 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:18:35:01 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    20.119.40.11 - - [25/Jan/2022:18:36:27 +0000] "GET /.env HTTP/1.1" 404 397 "-" "Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/81.0.4044.129 Safari/537.36"
    20.119.40.11 - - [25/Jan/2022:18:36:27 +0000] "POST / HTTP/1.1" 200 3487 "-" "Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/81.0.4044.129 Safari/537.36"
    51.222.41.235 - - [25/Jan/2022:18:36:47 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11239 "-" "-"
    68.183.232.12 - - [25/Jan/2022:18:38:04 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 3443 "-" "Mozilla/5.0 zgrab/0.x"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:18:40:02 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:18:45:01 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:18:50:01 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:18:55:02 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:19:00:01 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    127.0.0.1 - - [25/Jan/2022:19:05:02 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 11202 "-" "Mozilla/5.0 (ISPConfig monitor)"
    54.217.15.94 - - [25/Jan/2022:19:06:27 +0000] "GET / HTTP/1.1" 200 3450 "-" "Mozilla/5.0 (Macintosh; Intel Mac OS X 10.15; rv:81.0) Gecko/20100101 Firefox/81.0"
    
     
  4. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    Just get this in Chrome...
    upload_2022-1-25_19-10-42.png
     
  5. Taleman

    Taleman Well-Known Member HowtoForge Supporter

    Looks like you server does not answer to ping:
    Code:
    $ ping -c 3  server1.donald.co.uk
    PING server1.donald.co.uk (109.228.40.60) 56(84) bytes of data.
    
    --- server1.donald.co.uk ping statistics ---
    3 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 30ms
    
    Is it connected to the Internet? Can you from that server access outside hosts? Is the IP-number correct?
     
  6. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

  7. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Please see post from @Jesse Norell above:

    "Maybe port 8080 gets dropped in the network ahead of your server?"

    This is quite likely. Is there a router or Firewall in front of the system? if yes, check if it allows port 8080, e.g. some routers reserve port 8080 for themself so you can't reach systems on that port behind the router.
     
  8. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    Thanks @till
    Would that mean I would need to perhaps use another port? 9090?
    How would I change that?
     
  9. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Yes, it's worth a try. Find all occurrences with:

    grep -r -n 8080 /etc/apache2/sites-available/

    replace them and then restart apache. The port is used in the ispconfig.vhost only.
     
  10. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    I tried that but it made no difference.
    I amended the three instances of 8080 in the ispconfig.vhost file and restarted Apache2 but it made no difference.
    It just seems like the ISPConfig service (if that's the right terminology) is not running. Everything else works with access to the server except for ISPConfig. I think this has something to do with ISPConfig itself rather than the server config.
     
  11. nhybgtvfr

    nhybgtvfr Well-Known Member HowtoForge Supporter

    maybe obvious, but then they're the bits that usually get overlooked....
    did you also change the ispconfig/ufw firewall to allow port 9090? (and on any firewall/router in front of your ispconfig server)
     
  12. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    ISPConfig is not a service, the ISPConfig UI is basically just a website that is run by your web server. And the web server (apache is running), so ISPConfig should reachable as well.
     
  13. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    OK, so this still doesn't work and I have no idea how to resolve it.
    I followed your instructions for the install and everything works after that install except ISPConfig. Is there any troubleshooting I can do with the vhost or the file structure or anything as this is quite disappointing now. May have to try Virtualmin or something else that works.
     
  14. Jesse Norell

    Jesse Norell ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

    Did you verify that Apache is now listening on the new port (9090)? Beyond that, check all firewalls and any NAT between you and the server and open/forward that port everywhere.
     
  15. d0nnyoz

    d0nnyoz New Member

    OK, it seems it did need that port opened.
    This is on a VPS and I didn't know I had access to the firewall policy editor. I added a rule for port 8080, ran an update on ISPConfig and I can now get in.
    You guys were right all along, so thanks for your help!
     
    till likes this.

Share This Page