ispconfig API change -> http server down

Discussion in 'Installation/Configuration' started by dgmufasa, Nov 2, 2011.

  1. dgmufasa

    dgmufasa New Member

    I made some changes to an ispconfig API. I changed the number of clients that could be created from 5 (resller) to 0 (no reseller).

    Now, when starting the httpd, I get this error:
    httpd: bad user name web88

    Can you please provide steps that I can troubleshoot this problem?
    Joomla is not accessible.
    Myphpadmin is also down because of this.

  2. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Seems as if the user web88 is missing in /etc/passwd and /etc/shadow. There should be backups of these files with ~ appended to the name, if you find the line for the missing user in there, then readd them to passwd and shadow file and try to start apache again.
  3. dgmufasa

    dgmufasa New Member


    If I manually add web88 should this work? I went to to the directory:
    /etc and did a "grep web88 *" and it did not list anything.

  4. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Yes, this should work too. But you must give that user the correct userid. If you go to the web88 dierctory and execute a ls -la, then the files should show up to be owned by a numeric number and not the user web88 anymore, this numeric number is the original userid of the web88 user and you should use that userid for the new user.
  5. dgmufasa

    dgmufasa New Member

    I added a user manually but the system still will not come up.

    it says: http not running, trying to start

    Are there some instructions I can follow to just remove all pieces of the zone I tried to change (web, DB, users, mail) of it from ISPConfig?
  6. dgmufasa

    dgmufasa New Member

    Through some miracle, the system has come back up again.

    If I do "ps -ef | grep httpd", I see processes.

    But I am a bit apprehensive about trying this again...

    Will see what happens.

Share This Page