ISPConfig 3.0: Multiple Server Installation

Discussion in 'Installation/Configuration' started by Mentor, Feb 8, 2009.

  1. Mentor

    Mentor New Member

    Hi:

    I am trying to figure something out - I have installed ISPConfig 3.0 on a server in my environment and have attempted to join another server to the primary system without much success thus far.

    When I installed ISPConfig 3.0 on the second server I selected Expert mode and went through the process of configuring the host name, MySQL, etc. I chose [y]es when asked if this server shall join an existing ISPConfig multiserver setup. And then went on with the installation. At no point did it ask what the FQDN or IP address of the master system was - I don't know if one is supposed to fill in that sort of info during the installation.

    Anyway, once the installation was complete, I went to the primary server and joined the new server to it under the System menu. The problem is however, that when I try to monitor the new server it returns nothing - it tells me that there is no data and to try again later.

    So I guess that something must be wrong. If someone could help I would be really grateful, thank you.


    Kind regards,

    Mentor :confused:
     
  2. till

    till Super Moderator

    The installer asks for the ip address or hostname of the external mysql server. Otherwise the server would not have been added to the menu on the master server.
     
  3. Mentor

    Mentor New Member

    Hi Till:

    Thank you for your reply.

    The only place where it seemed to ask that was right at the beginning after the mode query - standard or expert. It then asked the server FQDN which was defaulted to the FQDN of the server I was installing. I don't think that it asked anywhere else, so maybe I messed up somewhere?


    Regards,

    Mentor
     
  4. Mentor

    Mentor New Member

    I see my fault - I will try again.


    Regards,

    Mentor
     
  5. Mentor

    Mentor New Member

    Hi:

    I have run through the install script and this where it goes wrong:


    Shall this server join an existing ISPConfig multiserver setup (y,n) [n]: y
    MySQL master server hostname []: amoeba4
    MySQL master server root username [root]: ispconfig
    MySQL master server root password []: ??????
    MySQL master server database name [dbispconfig]:
    Unable to connect to mysql server


    If you could help I would be grateful, thank you.


    Kind regards,

    Mentor
     
  6. till

    till Super Moderator

    You have to use the mysql root user as the installer suggests and not another user and make sure that the user root is able to connect from this server.
     
  7. Mentor

    Mentor New Member

    Hi Till:

    Thank you for replying to my query. I tried it, but it still gives me an unable to connect error - using the root user on the db server - is there a switch that needs to be enabled to allow remote access to the main db?

    Kind regards,

    Mentor
     
  8. till

    till Super Moderator

    Then your master server is not configured correctly. You can use the "mysql" command to try to connect to the server and then fix the permissions on your master server.
     
  9. Mentor

    Mentor New Member

    Hi Till:

    Thanks for the help - we seem to be having some trouble with the MySQL connection. We will try again tomorrow. If you can point us in the direction of some documentation that would be great - we have the MySQL Admin Guide and have checked several websites - but additional resources may be useful.

    Once again, thank you for your help!!


    Kind regards,

    Mentor.
     
  10. merlinv12

    merlinv12 New Member

    I know its a bit late after the initial post, but someone else may run into this problem and not know what to do. If you are adding another server to the primary master mysql server where ispconfig resides, you need to make sure that the ispconfig user and root user on the primary server have permission to receive connections from the new server. You can check this by first using telnet to see if mysql server is up "telnet <host address> 3306" if it connects, then try mysql command and see if you can connect. If not then user connection permission is your problem.

    Good luck
     

Share This Page