ISPConfig 3.0.5.1 released

Discussion in 'General' started by till, Feb 27, 2013.

  1. till

    till Super Moderator

    ISPConfig 3.0.5.1 is available for download. This release is a bugfix release for ISPConfig 3.0.5.

    For a detailed list of changes, please see the changelog section below.

    =====================================================
    *** New! The ISPConfig 3 manual for ISPConfig 3.0.5 is now available! ***

    Version 1.4 for ISPConfig >= 3.0.5 (Date: 02/22/2013)
    Author: Falko Timme <ft@falkotimme.com>

    373 pages

    The manual can be downloaded from these two links:

    http://www.ispconfig.org/ispconfig-3/ispconfig-3-manual/
    http://www.howtoforge.com/download-the-ispconfig-3-manual
    =====================================================

    -----------------------------------------------------
    - Download
    -----------------------------------------------------

    The software can be downloaded here:

    http://prdownloads.sourceforge.net/ispconfig/ISPConfig-3.0.5.1.tar.gz

    ------------------------------------
    - Changelog
    ------------------------------------

    http://bugtracker.ispconfig.org/index.php?do=index&tasks=&project=3&due=73&status[]=

    --------------------------------------
    - Known Issues:
    --------------------------------------

    Please take a look at the bugtracker:

    http://bugtracker.ispconfig.org

    --------------------------------------
    - BUG Reporting
    --------------------------------------

    Please report bugs to the ISPConfig bugtracking system:

    http://bugtracker.ispconfig.org

    ----------------------------------------
    - Supported Linux Distributions
    ----------------------------------------

    - Debian Etch (4.0) - Squeeze (6.0) and Debian testing
    - Ubuntu 7.10 - 12.10
    - OpenSuSE 11 - 12.2
    - CentOS 5.2 - 6.3
    - Fedora 9 - 15

    -----------------------------------------
    - Installation
    -----------------------------------------

    The installation instructions for ISPConfig can be found here:

    http://www.ispconfig.org/ispconfig-3/documentation/

    or in the text files (named INSTALL_*.txt) which are inside the docs folder of the .tar.gz file.

    ------------------------------------------
    - Update
    ------------------------------------------

    To update existing ISPConfig 3 installations, run this command on the shell:

    ispconfig_update.sh

    Select "stable" as the update resource. The script will check if an updated version of ISPConfig 3 is available and then download the tar.gz and start the setup script.

    Detailed instructions for making a backup before you update can be found here:

    http://www.faqforge.com/linux/controlpanels/ispconfig3/how-to-update-ispconfig-3/

    If the ISPConfig version on your server does not have this script yet, follow the manual update instructions below.

    -------------------------------------------
    - Manual update instructions
    -------------------------------------------

    Code:
    cd /tmp
    wget http://www.ispconfig.org/downloads/ISPConfig-3-stable.tar.gz
    tar xvfz ISPConfig-3-stable.tar.gz
    cd ispconfig3_install/install
    php -q update.php
     
  2. edge

    edge HowtoForge Supporter

    Updated my Debian servers with no problem (as usual for me)

    Thank you.
     
  3. Petr

    Petr New Member

    Hello,
    updating all servers with no problem. thanks.
    but one question:
    - on single server instalation ispc 3 working APS installer correct.
    - on multiserver instalation i have one problem:
    APS installation stay on status "installation_task" , but cms is installed correct.
    this status is have one problem - unexist button delete and repair APS.
    (I am installed APS on slave server always )

    I use Debian 6 , same problem is in 3.0.5 and 3.0.5.1 too.
     
  4. till

    till Super Moderator

    Did you choose yes for "update permissions in master databse" during update of the slave? If not, the slave cant update the status when it installs a aps package.
     
  5. Petr

    Petr New Member

    You're right!
    I am update ISPC manually with "update permition -yes", and works for me now.
    my mistake, sorry.
     
  6. radim_h

    radim_h Member

    shell users not deleted when website deleted

    Hello,
    In new version 3.5.1. When i created the site and then delete, shell users are not deleted (i even tried to delete system users, actually deleted all users and pages from system)

    but in /etc/passwd then still stays records as

    web2:x:5004:5006::/var/www/clients/client1/web2:/bin/false
    ispconfigend:x:20000:20000::/usr/local/ispconfig:/bin/sh
    web3:x:10003:5005::/var/www/clients/client0/web3:/bin/false
    web4:x:10004:5005::/var/www/clients/client0/web4:/bin/false
    web5:x:10005:10005::/var/www/clients/client2/web5:/bin/false
    web6:x:20001:5006::/var/www/clients/client1/web6:/bin/false

    I tried with both settings "Connect Linux userid to webid" On/Off
    when "Add web users to -sshusers- group" is enabled
     
    Last edited: Feb 27, 2013
  7. till

    till Super Moderator

    @radim_h: Thanks for the bugreport. I've added it to the bugtracker.
     
  8. Petr

    Petr New Member

    I still have a problem with APS installation:
    on slave #2 APS can be installed, but uninstall fails (status ends at apps_removed).
    on slave #1 APS does not installed (status ends at instaltion_task and the installation will not complete).
    I attach a test on slave #2:

    Code:
    2013-02-28 08:56 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:56 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already an instance of server.php running. Exiting. 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:55 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already an instance of server.php running. Exiting. 	
    2013-02-28 08:54 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:54 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:54 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:54 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:54 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:54 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds...
    2013-02-28 08:53 	slave1.server.tld 	Debug 	There is already a lockfile set. Waiting another 10 seconds... 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Running installHandler 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Starting APS install 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Calling function 'install' from plugin 'aps_plugin' raised by event 'aps_instance_update'. 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Replicated from master: REPLACE INTO aps_instances (`id`,`sys_userid`,`sys_groupid`,`sys_perm_user`,`sys_perm_group`,`sys_perm_other`,`server_id`,`customer_id`,`package_id`,`instance_status`) VALUES ('11','108','107','riud','riud','','13','106','47','1') 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Processed datalog_id 11729 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Replicated from master: REPLACE INTO aps_instances_settings (`id`,`server_id`,`instance_id`,`name`,`value`) VALUES ('155','13','11','main_database_login','c106aps6') 	
    2013-02-28 08:52 	slave1.server.tld 	Debug 	Processed datalog_id 11728
    
    I remove virtualhost with aps:

    Code:
    2013-02-28 09:19 	slave1.server.tld 	Debug 	Set Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock 	
    2013-02-28 09:18 	slave1.server.tld 	Debug 	Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock 	
    2013-02-28 09:18 	slave1.server.tld 	Debug 	Set Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock 	
    2013-02-28 09:17 	slave1.server.tld 	Debug 	Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock 	
    2013-02-28 09:17 	slave1.server.tld 	Debug 	Calling function 'restartHttpd' from module 'web_module'.
    
    look ok..

    so...
    Code:
    slave1:~# /usr/local/ispconfig/server/server.sh
    28.02.2013-09:39 - DEBUG - Set Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    28.02.2013-09:39 - DEBUG - Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    finished.
    
    does anyone have an idea what to do to try for the correction?

    debian 6, last update, kernel without modifications.

    thx Petr
     
    Last edited: Feb 28, 2013
  9. till

    till Super Moderator

    Is this a multiserver setup or a mirror setup?
     
  10. Petr

    Petr New Member

    Multiserver 1x master/mail , 3x slave/web , 2xslave/dns
     
  11. till

    till Super Moderator

    Ok, so its not a mirror between the web servers. Do you have any pending tasks in the jobqueue?
     
  12. lollollollol

    lollollollol Member

    Great, that's great!

    Upgrade my servers today (Squeeze/Wheezy && Ubuntu 12.10).
    Works like a charm as usual.
    The interface is nicer, nothing is missing!

    Many thanks for the work! :)

    Edit: And bravo for the search zone, it's very useful! :)
     
    Last edited: Feb 28, 2013
  13. Petr

    Petr New Member

    jobque is emty.
    I am restarted all damons on all servers.
    after restarts all servers too.
    all logs looks like , but problem is no change ... oh, ok, this is only my individual problem., I am check it next time. thanks for support Till:) ..

    UPDATE:
    looks that problem is in php packagees
    -after update php5-curl is APS installed fine, but not working uninstal :

    2013-02-28 14:12 jobque empty
    2013-02-28 14:11 severname actualizition aps_instances
    2013-02-28 14:11 servername delete web_database

    ok.
    but :
    webpage is delete ok,
    but:
    on APS > instalatin packages is status

    joomla 3.0.3-5 a2.testdomain/ Installation_remove

    only delete virtualhost delete this status
     
    Last edited: Feb 28, 2013
  14. skoena

    skoena Member

    Imported a dbispconfig sql file from a 3.0.4.6 version and imported it.

    When I want to change a setting from a random website I get this error:

     
  15. till

    till Super Moderator

    @skoena: Your current database has not the database layout of ispconfig 3.0.5 / 3.0.5.1. Most likly your import dropped the tables from 3.0.5 and replaced them with tables from 3.0.4.6, so that there are some fields and tables missing now. The above error message complains about a missing fastcgi_php_version field.

    The best way to fix this is to redo the 3.0.5.1 update and the the updater fix your database.
     
  16. till

    till Super Moderator

    @Petr: Did you update the not working php-curl package on all servers?
     
  17. sageman

    sageman New Member

    Great job, thank you -
    update went through without problems on all servers.
     
  18. Petr

    Petr New Member

    yes, I am checkit on all servers ...
    so.. on all webserververs (with master) is cURL version 7.21.0 and enable, but on one older server (php 5.2 , lenny ) is cURL version 7.18.2.

    it can be a problem?
     
  19. till

    till Super Moderator

    I dont think that the code is so curl version specific, it uses just the normal php curl functions. Any errors when you run the server.sh script in debug mode?
     
    Last edited: Mar 1, 2013
  20. Petr

    Petr New Member

    debugs on all webservers is looks good:
    Code:
    01.03.2013-13:18 - DEBUG - Set Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    01.03.2013-13:18 - DEBUG - Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    
    only on master/mail is
    Code:
    :
    ~# /usr/local/ispconfig/server/server.sh
    PHP Warning:  PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/lib/php5/20090626+lfs/imagick.so' - /usr/lib/php5/20090626+lfs/imagick.so: cannot open shared object file: No such file or directory in Unknown on line 0
    01.03.2013-13:18 - DEBUG - Set Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    01.03.2013-13:18 - DEBUG - Remove Lock: /usr/local/ispconfig/server/temp/.ispconfig_lock
    finished.
    
    but i found the another little problem:
    I am set up backup ( as root ) and ispc is backup only webs , not backup mysql db.

    ( on dev server - singl server - work fine for me )

    on all servers use back-res script and working good, backup mysql too.
     

Share This Page