Installing Beryl On An Ubuntu Feisty Fawn Desktop With An ATI Radeon Graphic Card

Discussion in 'HOWTO-Related Questions' started by skyshock21, Apr 18, 2007.

  1. skyshock21

    skyshock21 New Member

    Sorry direct rendering doesn't work as was explained in Step 1 of the How-To. I've followed the first step to a TEE. I had it working in Edgy Eft no problem. When I upgraded to Feisty, direct rendering broke (surprise surprise).

    I use a Radeon 9000. Here's my xorg.conf

    Code:
    # /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the xorg.conf(5) manual page.
    # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    
    Section "Files"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/Type1"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    	# path to defoma fonts
    	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load	"bitmap"
    	Load	"ddc"
    	Load	"dri"
    	Load	"extmod"
    	Load	"freetype"
    	Load	"glx"
    	Load	"int10"
    	Load	"vbe"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Generic Keyboard"
    	Driver		"kbd"
    	Option		"CoreKeyboard"
    	Option		"XkbRules"	"xorg"
    	Option		"XkbModel"	"pc105"
    	Option		"XkbLayout"	"us"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Configured Mouse"
    	Driver		"mouse"
    	Option		"CorePointer"
    	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
    	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
    	Option		"ZAxisMapping"		"4 5"
    	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Driver		"wacom"
    	Identifier	"stylus"
    	Option		"Device"	"/dev/input/wacom"
    	Option		"Type"		"stylus"
    	Option		"ForceDevice"	"ISDV4"		# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Driver		"wacom"
    	Identifier	"eraser"
    	Option		"Device"	"/dev/input/wacom"
    	Option		"Type"		"eraser"
    	Option		"ForceDevice"	"ISDV4"		# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Driver		"wacom"
    	Identifier	"cursor"
    	Option		"Device"	"/dev/input/wacom"
    	Option		"Type"		"cursor"
    	Option		"ForceDevice"	"ISDV4"		# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier	"Radeon 9000"
    	Driver		"radeon"
    	BusID		"PCI:1:0:0"
    	#Option		"UseFBDev"		"true"
            Option          "XAANoOffscreenPixmaps"
            Option 		"AGPMode" "4"
            Option 		"AGPFastWrite" "true"
            Option 		"DisableGLXRootClipping" "true"
            Option 		"AddARGBGLXVisuals" "true"
            Option 		"AllowGLXWithComposite" "true"
            Option 		"EnablePageFlip" "true"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"Generic Monitor"
    	Option		"DPMS"
    	HorizSync	30-75
    	VertRefresh	50-85
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Device		"Radeon 9000"
    	Monitor		"Generic Monitor"
    	DefaultDepth	16
    	SubSection "Display"
    		Depth		1
    		Modes		"1600x1200" "1440x900" "1400x1050" "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		4
    		Modes		"1600x1200" "1440x900" "1400x1050" "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		8
    		Modes		"1600x1200" "1440x900" "1400x1050" "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		15
    		Modes		"1600x1200" "1440x900" "1400x1050" "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		16
    		Modes		"1600x1200" "1440x900" "1400x1050" "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		24
    		Modes		"1600x1200" "1440x900" "1400x1050" "1280x1024" "1280x960" "1280x854" "1280x800" "1280x768" "1200x800" "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
    	Option          "AIGLX"         "true"
    	Identifier	"Default Layout"
    	Screen		"Default Screen"
    	InputDevice	"Generic Keyboard"
    	InputDevice	"Configured Mouse"
    	InputDevice     "stylus"	"SendCoreEvents"
    	InputDevice     "cursor"	"SendCoreEvents"
    	InputDevice     "eraser"	"SendCoreEvents"
    EndSection
    
    Section "DRI"
    	Mode	0666
    EndSection
    
    Section "Extensions"
            Option "Composite" "Enable"
    EndSection
    Code:
    $ glxinfo | grep direct
    direct rendering: No
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    
    Any clues?
     
  2. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    As far as I can see, the line
    Code:
    Load "dbe"
    is missing in the Module section.
     
  3. skyshock21

    skyshock21 New Member

    I added that line in the Module section, but it made no difference when I restarted X.

    Here's the current config:

    Code:
    # /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
    #
    # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
    # values from the debconf database.
    #
    # Edit this file with caution, and see the xorg.conf(5) manual page.
    # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
    #
    # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
    # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
    # package.
    #
    # If you have edited this file but would like it to be automatically updated
    # again, run the following command:
    #   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
    
    Section "Files"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/misc"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/Type1"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    	FontPath	"/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    	# path to defoma fonts
    	FontPath	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    EndSection
    
    Section "Module"
    	Load	"i2c"
    	Load	"bitmap"
    	Load	"ddc"
    	Load	"dri"
    	Load	"extmod"
    	Load	"freetype"
    	Load	"glx"
    	Load	"int10"
    	Load	"vbe"
    	Load	"dbe"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Generic Keyboard"
    	Driver		"kbd"
    	Option		"CoreKeyboard"
    	Option		"XkbRules"	"xorg"
    	Option		"XkbModel"	"pc105"
    	Option		"XkbLayout"	"us"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Identifier	"Configured Mouse"
    	Driver		"mouse"
    	Option		"CorePointer"
    	Option		"Device"		"/dev/input/mice"
    	Option		"Protocol"		"ImPS/2"
    	Option		"ZAxisMapping"		"4 5"
    	Option		"Emulate3Buttons"	"true"
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Driver		"wacom"
    	Identifier	"stylus"
    	Option		"Device"	"/dev/input/wacom"
    	Option		"Type"		"stylus"
    	Option		"ForceDevice"	"ISDV4"		# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Driver		"wacom"
    	Identifier	"eraser"
    	Option		"Device"	"/dev/input/wacom"
    	Option		"Type"		"eraser"
    	Option		"ForceDevice"	"ISDV4"		# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "InputDevice"
    	Driver		"wacom"
    	Identifier	"cursor"
    	Option		"Device"	"/dev/input/wacom"
    	Option		"Type"		"cursor"
    	Option		"ForceDevice"	"ISDV4"		# Tablet PC ONLY
    EndSection
    
    Section "Device"
    	Identifier	"ATI Technologies Inc Radeon RV250 If [Radeon 9000]"
    	Driver		"radeon"
    	BusID		"PCI:1:0:0"
            Option          "XAANoOffscreenPixmaps"
            Option 		"AGPMode" "4"
            Option 		"AGPFastWrite" "true"
            Option 		"DisableGLXRootClipping" "true"
            Option 		"AddARGBGLXVisuals" "true"
            Option 		"AllowGLXWithComposite" "true"
            Option 		"EnablePageFlip" "true"
    EndSection
    
    Section "Monitor"
    	Identifier	"SyncMaster"
    	Option		"DPMS"
    EndSection
    
    Section "Screen"
    	Identifier	"Default Screen"
    	Device		"ATI Technologies Inc Radeon RV250 If [Radeon 9000]"
    	Monitor		"SyncMaster"
    	DefaultDepth	24
    	SubSection "Display"
    		Depth		1
    		Modes		"1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		4
    		Modes		"1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		8
    		Modes		"1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		15
    		Modes		"1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		16
    		Modes		"1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    	EndSubSection
    	SubSection "Display"
    		Depth		24
    		Modes		"1280x1024" "1152x864" "1024x768" "832x624" "800x600" "720x400" "640x480"
    	EndSubSection
    EndSection
    
    Section "ServerLayout"
    	Option          "AIGLX"         "true"
    	Identifier	"Default Layout"
    	Screen		"Default Screen"
    	InputDevice	"Generic Keyboard"
    	InputDevice	"Configured Mouse"
    	InputDevice     "stylus"	"SendCoreEvents"
    	InputDevice     "cursor"	"SendCoreEvents"
    	InputDevice     "eraser"	"SendCoreEvents"
    EndSection
    
    Section "DRI"
    	Mode	0666
    EndSection
    
    Section "Extensions"
            Option "Composite" "Enable"
    EndSection
    Code:
    $ glxinfo | grep direct
    direct rendering: No
    OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
    
    :confused:
     
  4. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    What's the output of
    Code:
    lspci
    ?
     
  5. skyshock21

    skyshock21 New Member


    Code:
    $ lspci
    00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82875P/E7210 Memory Controller Hub (rev 02)
    00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82875P Processor to AGP Controller (rev 02)
    00:03.0 PCI bridge: Intel Corporation 82875P/E7210 Processor to PCI to CSA Bridge (rev 02)
    00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
    00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
    00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
    00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
    00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
    00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
    00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
    00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
    00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
    00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
    00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
    01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon RV250 If [Radeon 9000] (rev 01)
    01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc Radeon RV250 [Radeon 9000] (Secondary) (rev 01)
    02:01.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82547EI Gigabit Ethernet Controller
    03:03.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. IEEE 1394 Host Controller (rev 80)
    03:04.0 RAID bus controller: Promise Technology, Inc. PDC20378 (FastTrak 378/SATA 378) (rev 02)
    03:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy (rev 04)
    03:0a.1 Input device controller: Creative Labs SB Audigy Game Port (rev 04)
    03:0a.2 FireWire (IEEE 1394): Creative Labs SB Audigy FireWire Port (rev 04)
    03:0c.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5212 802.11abg NIC (rev 01)
    
    It looks as though it's picking up the Radeon 9000 okay... ? :confused:
     
  6. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Looks ok. Are you sure that you followed the tutorial as close as possible? Maybe you made a typo somewhere?
     
  7. skyshock21

    skyshock21 New Member

    I basically copied/pasted everything additional you need into xorg.conf that was in the tutorial. There has to be something either myself or the tutorial is missing. Is there a way to contact the author(s) of the tutorial? Maybe it's possible they left something out?

    If indeed it's a typo on my end, shouldn't there be some sort of log I could check to see why hardware acceleration isn't working?
     
  8. skyshock21

    skyshock21 New Member

    OOps! Sorry I didn't realize you were the author Falko. :p It's been a long week. At any rate there has to be something logged somewhere... do you have anything like this in Dmesg...?

    Code:
    $ dmesg | grep -i error
    [   58.426325] [drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
    [   58.426481] [drm:drm_unlock] *ERROR* Process 5019 using kernel context 0
    [  193.053089] [drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
    [  193.053244] [drm:drm_unlock] *ERROR* Process 5711 using kernel context 0
    [ 5748.405127] [drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
    [ 5748.405282] [drm:drm_unlock] *ERROR* Process 10278 using kernel context 0
    [152491.837807] [drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
    [152491.837966] [drm:drm_unlock] *ERROR* Process 9100 using kernel context 0
    
     
  9. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    That's strange. Are you sure the correct driver is installed (and fglrx is not installed)?
     
  10. skyshock21

    skyshock21 New Member

    Code:
    $ sudo modprobe -r fglrx
    Password:
    $ glxinfo | grep vendor
    server glx vendor string: SGI
    client glx vendor string: SGI
    OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org
    $ lsmod | grep radeon
    radeon                124576  0 
    drm                    81044  1 radeon
     
    Pretty sure. ;) Actually I've had such awful experiences using fglrx that pretty much the first thing I do on a new system with a Radeon is remove that driver and install the open source ATI driver.
     
  11. skyshock21

    skyshock21 New Member

    Still nothing?? I've yet to figure out why your tutorial to enable hardware acceleration doesn't work for me.
     
  12. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    To be honest, I have no idea... :(
     
  13. rakusson

    rakusson New Member

    resolution problem in Beryl

    hi Falko,

    I followed your idea to configure and install Beryl. However, it is not working. I found 2 things.

    1. Load "dbe" was not present. I put it manually, but still failed to work.

    2. I found this generated segment while loading Beryl.
    When I changed my resolution to 1024x768, it was working. However, my desktop does not look good at this resolution. How can I run Beryl with my current resolution of 1400x1050.

    All the other components are same like you except Load "dbe" was not present.

    Following is my xorg.conf file
     
  14. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

  15. rakusson

    rakusson New Member

    including texture issue in your tutorial

    hey Falko,

    Thanks. but, why don't you include this "texture" issue in your tutorial to install ubuntu. I think there are also other people who are facing this problem. After going through all the installation process, it is quite frustrating to be failed at last.
     
  16. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Because I didn't have that problem on my laptop (with a 1280x800 resolution). And that's why we have the forum so that people that do have problems can ask. :)
     

Share This Page