imap client parameter?

Discussion in 'Installation/Configuration' started by ablc, Aug 27, 2005.

  1. ablc

    ablc New Member

    All seems working well except thunderbird / outlook can't fetch any mails.

    The mails are receive correctly (.../web7/user/web7_xxx/Maildir/new )
    but none of the clients are able to see this folder .

    I guess the solution is obvious but i can't see it :eek:

    thx

    i just found that:

    incoming mail are under:
    /var/www/web8/user/web8_ablc/Maildir/new
    but
    all the clients go to:
    /var/www/web8/Mail/Maildir/
    :confused:
    What's wrong ???
     
    Last edited: Aug 27, 2005
  2. till

    till Super Moderator

    All clients go to: /var/www/web8/Mail/Maildir/ or this particular client. If the Client is the admin of the web, the location is correct.

    Are you shure your IMAP / POP3 daemons support Maildir? Try to set Maildelivery in ISPConfig to Mailbox, send a mail to an account and then check in your mailclient if you can fetch the mail from this account.
     
  3. ablc

    ablc New Member

    according your reply, the emails for the admin goes to the good directory Mail/Maildir and the "normal user" goes to the good directory.

    I can see all the mail under these directories but no email clients can retrieve them
     
  4. till

    till Super Moderator

    All Email goes to $HOME/Maildir

    Have you tried this?

    Are you shure your IMAP / POP3 daemons support Maildir? Try to set Maildelivery in ISPConfig to Mailbox, send a mail to an account and then check in your mailclient if you can fetch the mail from this account.
     
  5. ablc

    ablc New Member

    where should i found the mbox ?

    the mail is delivered according the log but no client can find it
     
  6. till

    till Super Moderator

    /var/spool/mail (in most cases)

    Yes, and that is caused in most cases by the wrong mbox/maildir setting.

    To activate the mbox, go to Management > Server > Settungs in the controlpanel and activate it on the mail tab.
     
  7. ablc

    ablc New Member

    maildir is unchecked
     
  8. till

    till Super Moderator

    Have you setup your system accordingly to one of the howtos? It seems that mail is not handled at all by the procmail scripts delivered with ispconfig because when mail is unchecked it is impossible to get emails in the maildirs.
     
    Last edited: Aug 27, 2005
  9. ablc

    ablc New Member

    yep, I followed the "perfect mandriva" one.

    I checked both /var/spool/mail and ~/Maildir and no mail at all !
    it seems vanished somewhere else !

    But If i checked Maildir, i found the mail in the maildir directory.

    I really don't understand why no clients are able to seek them !
     
  10. till

    till Super Moderator

    Please set maildelivery to mbox, wait 1 minute, then send a mail to an account you created on your server. Then try to fetch the mail with pop3. Post the output from your maillog here. and check also your syslog for errors.
     
  11. ablc

    ablc New Member

    here is the result:

    nothing under /var/spool/mail

    Aug 27 21:53:15 vador postfix/pickup[6863]: 044BCEE283: uid=0 from=<root>
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/cleanup[7648]: 044BCEE283: message-id=<20050827195314.044BCEE283@mail.lccnet.net>
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/qmgr[6864]: 044BCEE283: from=<root@mail.lccnet.net>, size=328, nrcpt=1 (queue active)
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/pickup[6863]: 2A856EE284: uid=10008 from=<web8_ablc>
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/cleanup[7648]: 2A856EE284: message-id=<20050827195315.2A856EE284@mail.lccnet.net>
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/local[7650]: 044BCEE283: to=<web8_ablc@mail.lccnet.net>, orig_to=<ablc@lccnet.net>, relay=local, delay=1, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/qmgr[6864]: 044BCEE283: removed
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/qmgr[6864]: 2A856EE284: from=<web8_ablc@mail.lccnet.net>, size=356, nrcpt=1 (queue active)
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/local[7650]: 2A856EE284: to=<admispconfig@localhost.lccnet.net>, orig_to=<admispconfig@localhost>, relay=local, delay=0, status=sent (delivered to command: /usr/bin/procmail -f-)
    Aug 27 21:53:15 vador postfix/qmgr[6864]: 2A856EE284: removed
    Aug 27 21:54:56 vador imapd[7767]: imap service init from 192.168.0.254
    Aug 27 21:54:56 vador imapd[7767]: Authenticated user=web8_ablc host=router.lccnet.net [192.168.0.254]
    Aug 27 21:54:57 vador imapd[7768]: imap service init from 192.168.0.254
    Aug 27 21:54:57 vador imapd[7768]: Authenticated user=web8_ablc host=router.lccnet.net [192.168.0.254]
    Aug 27 21:55:00 vador CROND[7770]: (mail) CMD (/usr/bin/python -S /usr/lib/mailman/cron/gate_news)
    Aug 27 21:55:08 vador imapd[7768]: Logout user=web8_ablc host=router.lccnet.net [192.168.0.254]
    Aug 27 21:55:08 vador imapd[7767]: Logout user=web8_ablc host=router.lccnet.net [192.168.0.254]
    Aug 27 21:56:03 vador ipop3d[7786]: pop3 service init from 192.168.0.254
    Aug 27 21:56:07 vador ipop3d[7786]: Auth user=web8_ablc host=router.lccnet.net [192.168.0.254] nmsgs=0/0
    Aug 27 21:56:07 vador ipop3d[7786]: Logout user=web8_ablc host=router.lccnet.net [192.168.0.254] nmsgs=0 ndele=0
     
  12. ablc

    ablc New Member

    Mbox is ok now

    It was a quota problem that canceled the mbox delivery.

    But imap still not workin :( from the client pov.

    lc
     
  13. till

    till Super Moderator

    You mean POP3 works now and IMAP fails?
     
  14. ablc

    ablc New Member

    yes and still nothing relevent in the logs...

    imapd doesn't seems very verbose !
     
  15. till

    till Super Moderator

    Did you know which imap daemon is installed? Cyrus, courier, UW-Imap ...?
     
  16. ablc

    ablc New Member

    it's the one provided with mandriva, the Bekerley one I think.

    It's the one coming with Falco's tuts.

    OK [CAPABILITY IMAP4REV1 LITERAL+ SASL-IR LOGIN-REFERRALS AUTH=LOGIN] vador.lccnet.net IMAP4rev1 2004.357mdk at Sun, 28 Aug 2005 11:09:41 +0200 (CEST)

    The Imapd provided with the howto doesn't support Maildir according the imapd faq !!!
     
    Last edited: Aug 28, 2005
  17. ablc

    ablc New Member

    :) All fixed

    :)
    all works now. Some hint:

    If your logs said you receive emails and you can't find them, have a look at your quotas, it could help!

    lc
     
  18. till

    till Super Moderator

    Fine that it is solved now :) The default of ISPConfig is MBox, so ISPConfig would have worked out of the box if there where not the quota issues you had.
     

Share This Page