I can't seem to send or receive mail

Discussion in 'Installation/Configuration' started by indicator72, Nov 17, 2005.

  1. indicator72

    indicator72 New Member

    I finally managed to get ISPConfig up and running. My problem is that I can't get mail to work. I have created a site and an E-mail. In my mailclient, in this case Outlook, I have set up an emailaccount, but when I test the setting it does't work (can't find the servers). What am I supposed to write i server for outgoing and incoming mail? Let say my domain is abc.dk?
     
  2. mphayesuk

    mphayesuk New Member

    Well first you would put in the ip address for your mail server ni the smtp and pop boxes of any mail client.

    But first can you post the contents of your mail log and mail configuration file.

    Can you telnet to your mail server? telnet localhost 25 as per the setup guides.
     
  3. till

    till Super Moderator Howtoforge Staff HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Did you get an error message in Outlook? Have you checked the Checkbox "SMTP Server needs Authentication" in outlook?

    The server for outgoing and incoming mail is your IP Address or any domain that pints with an A-Record to your server.
     
  4. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    For now I'd put in the IP address of your server so that we can rule out DNS problems.
     
  5. indicator72

    indicator72 New Member

    I am not able to telnet
    I put my IP in out and incoming mailservers
    I doublet checked that my router forwards port 25 and 110 to the server
    I doubelt checked that my firewall allows pop3 and smpt and telnet

    When I test the mailsettings i Outlook, I get this message
    "Outlook could not establish connection for outgoing mail"
     
    Last edited: Nov 17, 2005
  6. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Is your client PC in the same network as your ISPConfig server? In this case use the internal IP address of your ISPConfig server.
     
  7. indicator72

    indicator72 New Member

    That is what I am trying to do. The servers IP is 192.168.1.15, and the client is 192.168.1.12.

    I am able på ping the server internaly but not from the outside

    telnet 192.168.1.15 25

    Connect failed
     
    Last edited: Nov 17, 2005
  8. mphayesuk

    mphayesuk New Member

    I like to cover all the bases and start from the beginning... just to rule out a few things....

    On the mail server at the command prompt type telnet localhost 25 and make sure that the mail server is running.
     
  9. indicator72

    indicator72 New Member

    [root@tux1 /]# telnet localhost 25
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to tux1 (127.0.0.1).
    Escape character is '^]'.
    220 tux1 ESMTP Postfix (2.1.5) (Mandrakelinux)
    quit
    221 Bye
    Connection closed by foreign host.
     
  10. mphayesuk

    mphayesuk New Member

    Can you make sure that any firewalls are turned off, this includes your os firewalls and ISPConfig firewalls.
     
  11. indicator72

    indicator72 New Member

    All firewalls are turned off (not something that I like very much) I seriously doubt that that is where the problem is :)
     
    Last edited: Nov 17, 2005
  12. mphayesuk

    mphayesuk New Member

    hummmmmm... what I would be doing now is checking the configuration files for ftp and the mail server (proftp and postfix ?????) and see if its setup to listen on all interfaces.

    also what does ps -tap show... I think thats the command.
     
  13. till

    till Super Moderator Howtoforge Staff HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    If you mean the command that shows which service is listening on which port, the command is: 'netstat -tap'
     
  14. indicator72

    indicator72 New Member

    [root@tux1 www]# netstat -tap
    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
    tcp 0 0 *:imaps *:* LISTEN 5913/xinetd
    tcp 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 5913/xinetd
    tcp 0 0 tux1:10026 *:* LISTEN 32613/master
    tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 5249/mysqld
    tcp 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 5913/xinetd
    tcp 0 0 *:imap *:* LISTEN 5913/xinetd
    tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 5527/portmap
    tcp 0 0 *:10000 *:* LISTEN 6557/perl
    tcp 0 0 *:81 *:* LISTEN 32174/ispconfig_htt
    tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 32678/proftpd: (acc
    tcp 0 0 tux1:smtp *:* LISTEN 32613/master
    tcp 0 0 tux1:dict tux1:8009 ESTABLISHED 1143/httpd2
    tcp 0 0 tux1:3274 tux1:8009 ESTABLISHED 32502/httpd2
    tcp 0 0 tux1:3273 tux1:8009 ESTABLISHED 32501/httpd2
    tcp 0 0 tux1:4357 tux1:8009 ESTABLISHED 1144/httpd2
    tcp 0 0 tux1:5525 tux1:8009 ESTABLISHED 32504/httpd2
    tcp 0 0 tux1:8005 *:* LISTEN 7216/java
    tcp 0 0 *:8009 *:* LISTEN 7216/java
    tcp 0 0 *:http *:* LISTEN 32491/httpd2
    tcp 0 0 *:webcache *:* LISTEN 7216/java
    tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 5839/sshd
    tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 32491/httpd2
    tcp 0 0 tux1:8009 tux1:4357 ESTABLISHED 7216/java
    tcp 0 740 ::ffff:192.168.1.15:ssh ::ffff:192.168.1.1:1070 ESTABLISHED 32260/sshd: mik [pr
    tcp 0 0 tux1:8009 tux1:dict ESTABLISHED 7216/java
    tcp 0 0 tux1:8009 tux1:5525 ESTABLISHED 7216/java
    tcp 0 0 tux1:8009 tux1:3274 ESTABLISHED 7216/java
    tcp 0 0 tux1:8009 tux1:3273 ESTABLISHED 7216/java
     
  15. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Hm, looks ok...
     
  16. indicator72

    indicator72 New Member

    Well I don't understand what I am doing wrong.
     
  17. mphayesuk

    mphayesuk New Member

    So let me recap.....

    You cant:
    ping the server
    telent to the server
    get mail working in any way

    all firewalls are turned off
    and netstat -tap brings back what we expect.......

    I think the problem lies with not being able to ping the server..... let me have a think and a play on my server and see if I can come up with anything
     
  18. indicator72

    indicator72 New Member

    I can ping my server from the inside (192.168.1.15) but not from the outside. I am very grateful that you take the time to help me :) I can telnet from server to server, but not inside or outside. Mail does not work in any way
     
    Last edited: Nov 18, 2005
  19. indicator72

    indicator72 New Member

    Thanks for all your help, but I give up. I will will just host PHP and JSP and databases
     
  20. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Must be a firewall issue. If you follow the "Perfect Setup" howtos on HowtoForge to the letter (of course you have to replace the IP addresses and hostnames with your own details), you shouldn't have any problems.

    The easiest way to follow such a howto is to use PuTTY (SSH client) in your windows machine and copy and paste all the commands from the tutorial...
     

Share This Page