FTP - 530 Login Authentication Failed

Discussion in 'ISPConfig 3 Priority Support' started by bonus999, May 2, 2013.

  1. bonus999

    bonus999 New Member


    Can you help with this please.

    I have followed the instructions for the perfect server install of ISPconfig on to ubuntu.

    I cannot login with the FTP.

    It recognises the user but shows 530 Login Authentication Failed.

    I did some searching and found another thread which asks to make sure that the user can log in to the mysql db with the FTP creds, which it can.

    Any ideas on how to resolve this?

    I checked the FTP logs but no giveaways there, not that I can see anyway.

    Thanks for reading and I look forward to any replies :)

  2. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Are you sure that you used the correct (full) ftp username? A ftp username consists of a prefix and the part that you entered as user, so when you login with a ftp client the full username incl. prefix has to be used.

    You can see the full username e.g. in the list of ftp users in ispconfig in the username column.
    Last edited: May 2, 2013
  3. bonus999

    bonus999 New Member

    Cheers Till - that was exactly it!
  4. bonus999

    bonus999 New Member

    Folder access

    Hi Till,

    Thanks for your first pointer which got me logged in. I can now see the directory listing under the clients/client1/web1

    However, i have permission denied if I want to access the flders?

    I checked the user path in FTP options and it is /var/www/client/client1/web1 which should be ok.

    thanks again

  5. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    You can access only the web/ and the private/ folder - all other folders have the immutable bit set for security reasons.
  6. bonus999

    bonus999 New Member

    Thanks Falko, however, as you can see from the highlighted text below, it does not allow this?

    Status: Connection established, waiting for welcome message...
    Response: 220---------- Welcome to Pure-FTPd [privsep] [TLS] ----------
    Response: 220-You are user number 1 of 50 allowed.
    Response: 220-Local time is now 15:24. Server port: 21.
    Response: 220-This is a private system - No anonymous login
    Response: 220-IPv6 connections are also welcome on this server.
    Response: 220 You will be disconnected after 15 minutes of inactivity.
    Command: USER admin_carritechBruce1
    Response: 331 User xxxxxxxxxxxxxxxOK. Password required
    Command: PASS ************
    Response: 230-Your bandwidth usage is restricted
    Response: 230-You must respect a 1000:1000 (UL/DL) ratio
    Response: 230 OK. Current restricted directory is /
    Command: OPTS UTF8 ON
    Response: 200 OK, UTF-8 enabled
    Status: Connected
    Status: Retrieving directory listing...
    Command: PWD
    Response: 257 "/" is your current location
    Command: TYPE I
    Response: 200 TYPE is now 8-bit binary
    Command: PASV
    Response: 227 Entering Passive Mode (78,24,251,33,175,26)
    Command: MLSD
    Response: 150 Accepted data connection
    Response: 226-Options: -a -l
    Response: 226 11 matches total
    Status: Directory listing successful
    Status: Retrieving directory listing...
    Command: CWD web
    Response: 550 Can't change directory to web: Permission denied
    Error: Failed to retrieve directory listing

    Status: Retrieving directory listing...
    Command: CWD /
    Response: 250 OK. Current directory is /
    Command: CWD private
    Response: 550 Can't change directory to private: Permission denied
    Error: Failed to retrieve directory listing
  7. bonus999

    bonus999 New Member

    Started again!

    As this was a new server, I figured I probably mashed up the install somewhere along the line and had the snapshot installed from just before I started step 12 on the "perfect server" guide.

    With a bit more experience 2nd time around it seems OK

    The FTP worked straight away and I suspect everything else will.

    Thank you for the help!

Share This Page