fresh install problems

Discussion in 'Installation/Configuration' started by skis, Jul 8, 2007.

  1. skis

    skis New Member

    I just installed the newest version from sourceforge as of today, and set up a new site with 1 email account. I restarted the box and when it came back up, I can't get to mydomain.com:81 or mydomain.com for that matter. ps aux | grep httpd shows a bunch of httpd processes, so apache must be started. Anyone have this problem before?
     
  2. skis

    skis New Member

    OK, I fixed that problem, now heres the real question I was going to ask. As I said I created one site with one email address. When I try to log into POP3 using username web1_jeffm and the password I set, it always says Authentication failed. I tried with SSL, TLS, TLS (if available) and No Encryption. Always the same error message. What do I need to do to be able to get to my email account?
     
  3. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Please make sure that you enabled maildir in ISPConfig under management > server > settings if you use courier or divecot as pop3 / imap server.
     
  4. skis

    skis New Member

    Yeah I already did that. I see in /var/log/maillog that the incoming mails are being delivered to the maildir, and I see them in the user's maildir too. I can also send emails using the same login/password I am using to try and download messages from POP3. I just can't authenticate to POP now.
     
  5. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    which pop3 daemon do you have installed? Aldo, do you use the correct usernam? The username has the format web[ID]_username and is not identical with the email address.
     
    Last edited: Jul 8, 2007
  6. skis

    skis New Member

    I thought I was using courier, but it seems like I have courier-authlib running as well as dovecot.

    Code:
    $ ps aux | grep courier
    root      1658  0.0  0.0   1552   300 ?        S    Jul07   0:00 /usr/sbin/courierlogger -pid=/var/spool/authdaemon/pid -start /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    root      1659  0.0  0.0   2028   732 ?        S    Jul07   0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    root      1672  0.0  0.0   2028   364 ?        S    Jul07   0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    root      1673  0.0  0.0   2028   364 ?        S    Jul07   0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    root      1674  0.0  0.0   2028   364 ?        S    Jul07   0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    root      1675  0.0  0.0   2028   364 ?        S    Jul07   0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    root      1677  0.0  0.0   2028   364 ?        S    Jul07   0:00 /usr/libexec/courier-authlib/authdaemond
    the650o  25269  0.0  0.0   3768   684 pts/0    S+   10:00   0:00 grep courier
    
    Code:
    $ ps aux | grep dovecot
    root     25284  0.0  0.0   3908   496 ?        Ss   10:01   0:00 /usr/sbin/dovecot
    root     25287  0.0  0.0   6412  1176 ?        S    10:01   0:00 dovecot-auth
    dovecot  25288  0.0  0.0   3912  1484 ?        S    10:01   0:00 imap-login
    dovecot  25289  0.0  0.0   3908  1480 ?        S    10:01   0:00 imap-login
    dovecot  25290  0.0  0.0   3908  1480 ?        S    10:01   0:00 imap-login
    dovecot  25291  0.0  0.0   3904  1480 ?        S    10:01   0:00 pop3-login
    dovecot  25292  0.0  0.0   3900  1476 ?        S    10:01   0:00 pop3-login
    dovecot  25293  0.0  0.0   3904  1480 ?        S    10:01   0:00 pop3-login
    the650o  25313  0.0  0.0   3764   676 pts/0    S+   10:03   0:00 grep dovecot
    
    and yes, I am using the correct usernames (web1_jeffm is my username, [email protected] is my email address)
     
  7. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    a) Did you follow one of the perfect setup guides?
    b) Is the username web1_jeffm listed in /etc/passwd?

    Also Dovecot must be configured to authenticate against /etc/passwd and /etc/shadow either directly or via PAM.
     
  8. skis

    skis New Member

    I did follow a perfect setup guide, but it was a while ago.

    in /etc/dovecot.conf I have this setup now:

    Code:
    valid_chroot_dirs = /var/www/web1/user
    default_mail_env = maildir:/var/www/web1/user/%n
    auth_mechanisms = plain digest-md5
    auth_userdb = passwd-file /etc/passwd
    auth_passdb = passwd-file /etc/shadow
    auth_executable = /usr/libexec/dovecot/dovecot-auth
    auth_user = root
    auth_verbose = yes
    and now I get this error in /var/log/dovecot every time I try to connect to imap, and it won't let me connect:

    Code:
    dovecot: Jul 09 09:07:56 Error: child 4498 (auth) killed with signal 11
    dovecot-auth: Jul 09 09:07:57 Error: User root has UID 0 in password file /etc/passwd
    dovecot-auth: Jul 09 09:07:57 Error: User sync has GID 0 in password file /etc/passwd
    dovecot-auth: Jul 09 09:07:57 Error: User shutdown has GID 0 in password file /etc/passwd
    dovecot-auth: Jul 09 09:07:57 Error: User halt has GID 0 in password file /etc/passwd
    dovecot-auth: Jul 09 09:07:57 Error: User operator has GID 0 in password file /etc/passwd
    dovecot-auth: Jul 09 09:07:57 Error: User the650o has GID 0 in password file /etc/passwd
    and yes, web1_jeffm as well as the other two emails I set up are listed in /etc/passwd
     
  9. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    It seems your /etc/passwd file is mixed up. Can you post its contents here?
     

Share This Page