Debian Etch Courier POP3 won't authenticate

Discussion in 'HOWTO-Related Questions' started by unclecameron, Jun 14, 2007.

  1. unclecameron

    unclecameron New Member

    I followed the How-To on Debian Etch / Postfix / mysql authentication, and I can send but not receive, I get this error in the log file:

    Jun 14 12:19:53 mail1 courierpop3login: LOGIN FAILED, user=[email protected], ip=[::ffff:72.130.152.161]
    Jun 14 12:19:58 mail1 courierpop3login: Disconnected, ip=[::ffff:72.130.152.161]
    Jun 14 12:20:03 mail1 courierpop3login: Connection, ip=[::ffff:209.242.153.18]

    the output on netstat -tap is:

    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
    tcp 0 0 localhost:10024 *:* LISTEN 15714/amavisd (mast
    tcp 0 0 localhost:10025 *:* LISTEN 15504/master
    tcp 0 0 localhost:mysql *:* LISTEN 2677/mysqld
    tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 15504/master
    tcp6 0 0 *:imaps *:* LISTEN 11464/couriertcpd
    tcp6 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 11493/couriertcpd
    tcp6 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 16276/couriertcpd
    tcp6 0 0 *:imap2 *:* LISTEN 11447/couriertcpd
    tcp6 0 0 *:www *:* LISTEN 2406/apache2
    tcp6 0 0 *:ssh *:* LISTEN 1047/sshd

    but I get no other errors anywhere, I can send mail, my mail client finds the courier pop3 server okay, so I don't think it's firewall (I checked) or mysql db, my authmysqlrc shows:

    MYSQL_SERVER localhost
    MYSQL_USERNAME mail_admin
    MYSQL_PASSWORD the_right_password
    MYSQL_PORT 0
    MYSQL_DATABASE mail
    MYSQL_USER_TABLE users
    MYSQL_CRYPT_PWFIELD password
    #MYSQL_CLEAR_PWFIELD password
    MYSQL_UID_FIELD 5000
    MYSQL_GID_FIELD 5000
    MYSQL_LOGIN_FIELD email
    MYSQL_HOME_FIELD "/home/vmail"
    MYSQL_MAILDIR_FIELD CONCAT(SUBSTRING_INDEX(email,'@',-1),'/',SUBSTRING_INDEX(email,'@',1),'/')
    #MYSQL_NAME_FIELD
    MYSQL_QUOTA_FIELD quota

    Where else should I be looking, there's no apparent errors in auth.log

    Thanks,
    Cameron
    San Diego
     
  2. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

  3. unclecameron

    unclecameron New Member

    I found the problem, I followed the instructions correctly, but I had to change the mysql connection string in

    authmysqlrc

    from

    MYSQL_SERVER localhost

    in the instructions, to

    MYSQL_SERVER 127.0.0.1

    now it works, seems Debian is picky about this sometimes :)

    Thanks,
    Cameron
    San Diego
     

Share This Page