Create a Subdomain

Discussion in 'Installation/Configuration' started by PortMan, Aug 21, 2006.

  1. PortMan

    PortMan New Member

    I have ISPConfig installed and working. Now, I want to create a subdomain but an not clear on all the steps required to do it.

    I have my domain registered at GoDaddy.

    Currently, I have www.domain.com configured at GoDaddy using "Total DNS Control" manager. How do I create http://dev.domain.com on my server and point GoDaddy to it?

    I see the "co-domains" on the ISPConfig tab, and can create the "dev.domain.com" but then what? It doesn't create a folder for me to upload to. Can someone explain to me the steps?

    Thanks.
     
  2. tommytomato

    tommytomato New Member

    So did you find out how to create a subdomain, I'm in the same boat as you, queit new to ISPconf.

    This ISPcong is alot different to what I was using.

    TT
     
  3. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Subdomain (in ISPConfig named co-domain) points always to the same folder then the website it belongs to. To point it to another location you can enter the directory where it shall point to in the options of the co-domain.

    If you want your subdomain to have a own root folder, just create a new website for the subdomain.
     
  4. tommytomato

    tommytomato New Member

    Thanks, I've been at it for a while now and cant make heads or tails out of it.

    This ISPconfig is way out of my league for now, I'll stick to the easyier stuff, thanks for the support.

    TT
     
  5. torusturtle

    torusturtle ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    In ISPConfig add a Co-Domain
    with Hostname "dev" and Domain "domain.com"
    To point it to another directory switch to forward and type in "dev".
    You should then create a directory "dev" within the "web" directory on your server.

    To point to it the DNS should contain a CNAME of "dev.domain.com" and be directed to "domain.com"
     
  6. poba

    poba New Member

    I have the same problem.

    I created co-domain, also created folder with same name, but still can't get the right result when I type the address in web browser. Why?

    Tilen

     
    Last edited: Dec 13, 2006
  7. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Co-domains never create folders, they where a alias for the main domain. If you want to have a separate filder, create a new website instead of a co-domain.
     
  8. poba

    poba New Member

    Hi,

    I have domain www.puran.si. I also have folder forum in it www.puran.si/forum/. I want to create subdomain forum.puran.si so i can type this address insted of www.puran.si/forum.

    Tilen
     
  9. poba

    poba New Member

    Maybe this is the problem. My friends can't see www.puran.si. I can (from my computer). ?!?!??!

    Thanks, Tilen
     
  10. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    The A record for www.puran.si is pointing to a local IP address:

    Code:
    dig www.puran.si
    
    ; <<>> DiG 9.2.1 <<>> www.puran.si
    ;; global options:  printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 24727
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
    
    ;; QUESTION SECTION:
    ;www.puran.si.                  IN      A
    
    ;; ANSWER SECTION:
    www.puran.si.           86400   IN      A       [B][COLOR="Red"]192.168.1.100[/COLOR][/B]
    
    ;; Query time: 142 msec
    ;; SERVER: 81.169.163.104#53(81.169.163.104)
    ;; WHEN: Wed Dec 13 14:41:26 2006
    ;; MSG SIZE  rcvd: 46
    This means that nobody from outside your local network can see your web site. You must use the server's public IP address in the DNS record.
     
  11. poba

    poba New Member

    still the same problem :(

    Code:
    $TTL        86400
    @       IN      SOA     suse.mejhn.si. ttilen.gmail.com. (
                            2006121102       ; serial, todays date + todays serial #
                            28800              ; refresh, seconds
                            7200              ; retry, seconds
                            604800              ; expire, seconds
                            86400 )            ; minimum, seconds
    ;
                    NS      suse.mejhn.si.              ; Inet Address of name server 1
                    NS      bbki.si-gov.org.              ; Inet Address of name server 2
    ;
    
    www  MX      10 suse.mejhn.si.
    
    puran.si.      A        86.61.71.163
    www       A       86.61.71.163
    
    ;;;; MAKE MANUAL ENTRIES BELOW THIS LINE! ;;;;
    
     
  12. Bicet

    Bicet New Member

    Sorry but I cannot understand how the CNAME should be...
     
  13. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    It's looking ok now:

    Code:
    mh1:~# dig www.puran.si
    
    ; <<>> DiG 9.2.1 <<>> www.puran.si
    ;; global options:  printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 41402
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
    
    ;; QUESTION SECTION:
    ;www.puran.si.                  IN      A
    
    ;; ANSWER SECTION:
    www.puran.si.           86400   IN      A       86.61.71.163
    
    ;; Query time: 278 msec
    ;; SERVER: 81.169.163.104#53(81.169.163.104)
    ;; WHEN: Thu Dec 14 18:58:26 2006
    ;; MSG SIZE  rcvd: 46
    It can take up to 72 hours until DNS changes propagate so you must be patient.
     
  14. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    What exactly is the problem?
     
  15. poba

    poba New Member

    Thank you very much Falko. Can you please help me with another problem....subdomain.

    Now, that my domain www.puran.si works, I would like to have subdomain forum (forum.puran.si). I installed PHPBB forum (www.puran.si/forum/). Now, I want subdomain that redirects you in this folder. How can I do that?

    Tilen
     
    Last edited: Dec 14, 2006
  16. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

  17. poba

    poba New Member

    Thanks but I already tryed this. It's not working.

    Tilen
     
  18. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

Share This Page