Confused about configuration of POSTFIX Multiserver

Discussion in 'Server Operation' started by blackfox123, Jan 12, 2015.

  1. blackfox123

    blackfox123 Member HowtoForge Supporter

    HI,
    I have two servers linked withink ISPConfig.
    I run my mailserver on server2 (isabelle) and webhost on server1. However I'm confused about the configuration of server1 to send mails to the domains listed as websites on server1. Do i need to add some sort of email routing to send the mails to server2?

    I can send mails to any other domain form server1, however when i send mails specifically to the domains active on server1 it just gets queued.

    Any help appreciated.

    I'm running ispconfig (latest) on a debian system
     
  2. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    A website is not reflected in the mails ystem, so there should be no problems sending emails to domains on the server where the websites are hosted. Did you add mail domains on server1 as well?
     
  3. blackfox123

    blackfox123 Member HowtoForge Supporter

    Thanks for clearing that up. I've deleted all the relay rules i applied and yes, it funcitons. However, is Dovecot needed on the server if i'm just using it as a webserver. Of course, i need scripts to be able to send from php so postfix needs to funtion. I've added the mail domains on server2 only. Another interesting things that's happened. I'm using roundcube on server1, it picks up mails on server2 (which is what i want) but i didnt set this up intentionally. is' this standard default behaviour?
     
  4. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Dovecot is not required on the web node.

    If you used the ispconfig roundcube plugin, then roundcube can connect to the correct mailserver automatically by looking it up in ispconfig.
     
    blackfox123 likes this.
  5. blackfox123

    blackfox123 Member HowtoForge Supporter

    OK, When i STOP dovecot on the web-node, it seems to generate these errors:

    celeste postfix/smtp[10116]: AD54546C0074: to=<[email protected]>, relay=127.0.0.1[127.0.0.1]:10024, delay=1.3, delays=0.09/0.08/0/1.1, dsn=4.5.0, status=deferred (host 127.0.0.1[127.0.0.1] said: 451 4.5.0 id=18608-04 - Temporary MTA failure on relaying, From MTA() during fwd-connect (Negative greeting: at (eval 110) line 479, <GEN35> line 229.): id=18608-04 (in reply to end of DATA command))

    Roundcube is a great plugin then :) i wondered why it just worked ;)
     
  6. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    It might be that dovecot is required now as it has been configured in the mailsystem. To remove it you would have to strip down the postfix config back to a minimal system.
     
  7. blackfox123

    blackfox123 Member HowtoForge Supporter

    Ah yes of course. OK. Is there a default POSTFIX without Dovecot installed config file i can use that you know of for reference? would be nice to remove dovecot as i'm not using it.
     
  8. florian030

    florian030 ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    I use a very minmal config on my web-servers:
    Code:
    smtpd_banner = $myhostname ESMTP
    biff = no
    append_dot_mydomain = no
    smtpd_tls_cert_file=/etc/ssl/certs/ssl-cert-snakeoil.pem
    smtpd_tls_key_file=/etc/ssl/private/ssl-cert-snakeoil.key
    smtpd_use_tls=yes
    smtpd_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtpd_scache
    smtp_tls_session_cache_database = btree:${data_directory}/smtp_scache
    myhostname = web.example.com
    alias_maps = hash:/etc/aliases
    alias_database = hash:/etc/aliases
    myorigin = /etc/mailname
    mydestination = web.example.com, localhost.example.com, localhost
    relayhost = mail.example.com
    mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128
    mailbox_size_limit = 0
    recipient_delimiter = +
    inet_interfaces = all
    message_size_limit = 0
    smtp_sasl_auth_enable = no
    
     
    webguyz likes this.
  9. blackfox123

    blackfox123 Member HowtoForge Supporter

    Thanks Florain, I'll give this a try.
     
  10. blackfox123

    blackfox123 Member HowtoForge Supporter

    Works fine, Thanks for all the help.
     
  11. florian030

    florian030 ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Dont´t forget to add the web-server-ip to mynetworks on the mail-server
     

Share This Page