Changed local IP of ISPConfig server, now DNS/Mail not working

Discussion in 'Installation/Configuration' started by yohon, Feb 3, 2007.

  1. yohon

    yohon New Member

    Hello All,

    I have had to change my inside (local) ip address, along with the subnet on my ispconfig server. Everything appears to be working except for e-mails. This is what I did. This is on a Fedora Core 6 box. So the network went from 10.1.250.x to 10.1.206.x (the last octet stayed the same for the host address)

    1) Changed hosts file so that the name of the server referenced the new IP address
    2) Changed the IP address in the GUI of fedora by going to System --> Network --> and editing the network connection with the new IP.
    3) I rebooted the server after this.
    4)Everything came up just fine - no errors or services not started
    5) I then went into ISPConfig and went to the server settings and changed the server settings so that the old IP address got deleted and the new address went in. The websites changed automatically to the new IP address after this.
    6) I then tested the websites and they work just fine. FTP works fine and DNS seems to work fine. I went to send an e-mail and this is what I now get (pleasse note that the mail is from another PC on the same subnet, I used the hosts file to setup the internal mappings as the ispconfig DNS is setup to use a public IP address - so mail is getting to the server through the local network):

    Feb 3 06:56:34 firestorm postfix/master[2876]: daemon started -- version 2.3.3, configuration /etc/postfix
    Feb 3 06:56:34 firestorm postfix/qmgr[2880]: 01A26B01EC: from=<[email protected]>, size=1369, nrcpt=1 (queue active)
    Feb 3 06:56:34 firestorm postfix/qmgr[2880]: C665CB01D9: from=<[email protected]>, size=1300, nrcpt=1 (queue active)
    Feb 3 06:56:34 firestorm postfix/qmgr[2880]: 66E74B01DA: from=<[email protected]>, size=1368, nrcpt=1 (queue active)
    Feb 3 06:57:14 firestorm postfix/smtp[2882]: 01A26B01EC: to=<[email protected]>, orig_to=<[email protected]>, relay=none, delay=207746, delays=207706/0.1/40/0, dsn=4.4.3, status=deferred (Host or domain name not found. Name service error for name=firestorm.localdomain type=MX: Host not found, try again)

    So it looks like it takes (or anyother domain on the server) and references it to yyyy.firestorm.localdomain and says that the firestorm.localdomain doesn't have an mx record.

    Also, I am not sure or can't remember but when I thought I telnetted to port 25 from a different PC to the ISPconfig server I saw the server header. I just get the blinking lines and try to run SMTP commands and get nothing although my e-mail client is able to send the message. I can telnet to port 110 and see dovecot ready. Is this right or is spam assassin blocking this. On the local ISPConfig server when I telnet to port 25 I do see the header. Should it be like this?

    Is there any way to fix this without rebuilding the server - I was not sure if changing the local IP on the ispconfig server was possible but I thought I would give it a try - it beats rebuilding it.

    Any help or insight would be greatly appreciated.

    Thank you,
    Last edited: Feb 3, 2007
  2. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Is firestorm.localdomain listed in the file /etc/postfix/local-host-names and /etc/hosts ?

Share This Page