Can't create mail users!

Discussion in 'General' started by cryptic, May 20, 2007.

  1. cryptic

    cryptic Member

    Hello,

    I've been using ISPConfig with CentOS for quite a while now and have never ran into this issue.

    ISPConfig 2.2.12 with CentOS 5.

    I created a test user, here is the output from ispconfig.log

    20.05.2007 - 04:51:30 => INFO - Signalfile Set: insert
    20.05.2007 - 04:51:35 => INFO - USER:
    domain.com_test:x:10220:10098:test:/var/www/web98/user/domain.com_test:/bin/false
    20.05.2007 - 04:51:35 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/config.lib.php, Line 661: cp -fr /root/ispconfig/isp/user_standard_index.html_en /var/www/web98/user/domain.com_test/web/index.html
    20.05.2007 - 04:51:35 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/config.lib.php, Line 717: setquota -u domain.com_test 0 0 0 0 -a &> /dev/null
    20.05.2007 - 04:51:35 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/config.lib.php, Line 718: setquota -T -u domain.com_test 604800 604800 -a &> /dev/null
    20.05.2007 - 04:51:35 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_procmail.lib.php, Line 57: cp -f /root/ispconfig/isp/conf/forward.master /var/www/web98/user/domain.com_test/.forward
    20.05.2007 - 04:51:35 => WARN - maildirmake /var/www/web98/user/domain.com_test/Maildir &> /dev/null, Line 106: WARNING: could not maildirmake /var/www/web98/user/domain.com_test/Maildir &> /dev/null
    20.05.2007 - 04:51:35 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_procmail.lib.php, Line 108: create /var/www/web98/user/domain.com_test/Maildir
    20.05.2007 - 04:51:36 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_postfix.lib.php, Line 137: cp -fr /etc/postfix/local-host-names /etc/postfix/local-host-names~
    20.05.2007 - 04:51:36 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_postfix.lib.php, Line 284: cp -fr /etc/postfix/virtusertable /etc/postfix/virtusertable~
    20.05.2007 - 04:51:36 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_postfix.lib.php, Line 289: postmap hash:/etc/postfix/virtusertable
    20.05.2007 - 04:51:36 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/config.lib.php, Line 1230: cp -fr /etc/httpd/conf/vhosts/Vhosts_ispconfig.conf /etc/httpd/conf/vhosts/Vhosts_ispconfig.conf~
    20.05.2007 - 04:51:36 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 706: /etc/rc.d/init.d/postfix stop &> /dev/null
    20.05.2007 - 04:51:37 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 706: /etc/rc.d/init.d/postfix start &> /dev/null
    20.05.2007 - 04:51:37 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/config.lib.php, Line 1891: cp -fr /etc/proftpd_ispconfig.conf /etc/proftpd_ispconfig.conf~

    No users show up in /var/spool/mail

    "Mailuser Login" is checked off for the domain
     
    Last edited: May 20, 2007
  2. cryptic

    cryptic Member

    Also, if I add a system user with the 'useradd' command, no mail spool is created either. :confused:
     
  3. cryptic

    cryptic Member

    If I send an email to the user on the system, THEN the mail spool is created. I only see this behavior on my CentOS 5 systems.
     
  4. cryptic

    cryptic Member

    I did a yum update. The following were upgraded:

    kernel-2.6.18-8.1.4.el5 Sun 20 May 2007 09:14:19 AM PDT
    kernel-headers-2.6.18-8.1.4.el5 Sun 20 May 2007 09:14:17 AM PDT
    ipsec-tools-0.6.5-8.el5 Sun 20 May 2007 09:14:14 AM PDT
    vixie-cron-4.1-70.el5 Sun 20 May 2007 09:14:13 AM PDT
    libpng-1.2.10-7.0.2 Sun 20 May 2007 09:14:09 AM PDT
    kernel-devel-2.6.18-8.1.4.el5 Sun 20 May 2007 09:12:48 AM PDT

    I rebooted the machine. Now all mail spools are there. Bizarre.
     
  5. mlz

    mlz New Member

    If it's any consolation, I too am having some "weird" issues with CentOS 5, as well as RHEL 5 (no surprise there, huh) I'm going to be waiting a while to update any production servers with either one of these products, at least until some of the gotcha's are worked out a bit better.
     
  6. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    @cryptic: It looks like the maildirmake command is not working in your setup. Have you tried to run it manually:

    maildirmake /var/www/web98/user/domain.com_test/Maildir

    Thats correct if you use maildir. The maildirs are inside the home directories of the users. To use maildir, you need xourier or dovecot as pop3 / imap server.
     
  7. cryptic

    cryptic Member


    If Maildir is checked off under Server > Settings > Email, do mail spools not get created in /var/spool/mail ?
     
  8. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    The maildirs are in the users home directory and not in /var/spool/mail
     
  9. cryptic

    cryptic Member

    And no mail spool is created under /var/spool/mail ?
     
  10. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Thats what I posted above :) Only mailbox files are created there, not maildirs.
     
  11. cryptic

    cryptic Member

    Yes, I understand the location of maildirs. Just wanted to make sure that mailbox files are still stored under /var/spool/mail. Perhaps this is a bug in RHEL5 or postfix.
     
  12. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    It is normal that postfix creates empty files there. Nothing to worry about, they are not in use.
     
  13. cryptic

    cryptic Member

    Yes, but the problem is that NO files were created. Once I rebooted, they were all there. Seeing similar behavior on another CentOS 5 box.
     
  14. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    It does not matter if they are there or not, they are not in use if they are there and the mailsystem is also working fine if they are not there. Do not focus on the presence or not presence of these files, they do not matter at all.
     

Share This Page