Cannot receive emails

Discussion in 'Installation/Configuration' started by skeeta, Aug 24, 2005.

  1. skeeta

    skeeta ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    I Can send but not receive emails

    Well I've perused the forums but to no avail and feel more confused than ever :eek:

    I was unable to send/receive external emails until I started "sendmail".
    Now I am able to send emails but I am not receiving any.
    Local network emails worked fine.

    Should I install/start "fetchmail"?

    To avoid port problems I have temporarily disabled all firewalls and was sending to and from a hotmail account to check if the mail server could be found from "out there". No mail error messages were received so one would expect to see the emails on the server :mad: .
     
    Last edited: Aug 24, 2005
  2. till

    till Super Moderator Howtoforge Staff HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    No.

    Which linux distribution have you installed?
    Have you set mbox / maildir correctly for your server setup under Management > Server > Settings in the controlpanel?
    Did you get messages in the logs that the emails have been received ord dont you get any messages in the logs?
     
  3. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Does the MX record for your domain point to your machine?
     
  4. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    I have the same problem, i did post under the thread "i can send mail but not reciev"
    my isp is not blocking port no.25.becouse i can telnet from other servers
    and i can send email. Linux Fire wall is off and my router is pointing port no 25 and 110 to the server. i thing there is some thing to do with DNS but i dont know what.
    while when use dig command i got this i have 2 domain in ISPConfig for one i have selected to creat mx record and for the second not and didnt select for both in ISPConfig to creat a dns.

    [root@localhost dev]# dig mx mydomain.org

    ; <<>> DiG 9.3.1 <<>> mx mydomain.org
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 24914
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mydomain.org. IN MX

    ;; ANSWER SECTION:
    mydomain.org. 86400 IN MX 10 mail.mydomain.org.

    ;; Query time: 60 msec
    ;; SERVER: 195.121.1.34#53(195.121.1.34)
    ;; WHEN: Thu Apr 13 22:47:48 2006
    ;; MSG SIZE rcvd: 50

    [root@localhost dev]# dig mx mydomain.net

    ; <<>> DiG 9.3.1 <<>> mx mydomain.net
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 20381
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mydomain.net. IN MX

    ;; ANSWER SECTION:
    mydomain.net. 86400 IN MX 10 mail.mydomain.net.

    ;; ADDITIONAL SECTION:
    mail.mydomain.net. 86400 IN A 83.80.23.15

    ;; Query time: 32 msec
    ;; SERVER: 195.121.1.34#53(195.121.1.34)
    ;; WHEN: Thu Apr 13 22:50:51 2006
    ;; MSG SIZE rcvd: 66

    [root@localhost dev]#

    i installed more then 10 times fedora 4 and ispconfig but it didnt work can some one help please.
     
    Last edited: Apr 13, 2006
  5. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Does the MX record of the recipient domain point to the correct server?
    Anything in the mail logs? What's the output of
    Code:
    netstat -tap
    ?
     
  6. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    I am not sure about that this is the netsat

    [root@localhost dev]# netstat -tap
    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
    tcp 0 0 *:32769 *:* LISTEN 1726/rpc.statd
    tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 2176/mysqld
    tcp 0 0 *:netbios-ssn *:* LISTEN 4904/smbd
    tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 1708/portmap
    tcp 0 0 *:81 *:* LISTEN 2505/ispconfig_http
    tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 2639/proftpd: (acce
    tcp 0 0 10.0.0.100:domain *:* LISTEN 2625/named
    tcp 0 0 localhost.server1:domain *:* LISTEN 2625/named
    tcp 0 0 localhost.server1:ipp *:* LISTEN 2037/cupsd
    tcp 0 0 localhost.server1:5335 *:* LISTEN 2019/mDNSResponder
    tcp 0 0 localhost.server1:rndc *:* LISTEN 2625/named
    tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 2600/master
    tcp 0 0 *:microsoft-ds *:* LISTEN 4904/smbd
    tcp 0 0 10.0.0.100:microsoft-ds 10.0.0.2:2020 ESTABLISHED 4951/smbd
    tcp 0 0 *:imaps *:* LISTEN 2200/dovecot
    tcp 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 2200/dovecot
    tcp 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 2200/dovecot
    tcp 0 0 *:imap *:* LISTEN 2200/dovecot
    tcp 0 0 *:http *:* LISTEN 2528/httpd
    tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 2085/sshd
    tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 2528/httpd
    tcp 0 296 ::ffff:10.0.0.100:ssh ::ffff:10.0.0.2:1990 ESTABLISHED 3994/1
    [root@localhost dev]#

    maillog is just normel but the sender to my server got this with non delivered mail
    Deferred: mail.mydomain.net.: No route to host
     
    Last edited: Apr 13, 2006
  7. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Ok, you're using dovecot which uses the Maildir format to store emails. Please make sure you've enabled Maildir under Management -> Server -> Settings -> Email in ISPConfig.
     
  8. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    yes it was not but i did enabeled it now and still not working the strange thing is that i can reciev mails from the same server and from the email what my ISP has provided.
    maillog is just normel but the sender to my server got this with non delivered mail
    Deferred: mail.mydomain.net.: No route to host
     
    Last edited: Apr 13, 2006
  9. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Check that mail.domain.net points to the correct (public!) IP address, and if your server is behind a router, make sure you forward port 25 from your router to your ISPConfig server.
     
  10. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    port no.25 is pointing to the box on which postfix and ispconfig is running.
    where and how to check it if its pointed to the corect ip address?
     
  11. till

    till Super Moderator Howtoforge Staff HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Have a look at the authoritive mailserver of the domain "domain.net". There must be an A-Record for "mail.domain.net" pointing to your IP address.
     
  12. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    You can check with
    Code:
    dig mail.mydomain.net
     
  13. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    it looks like this
    [root@localhost ~]# dig mail.mydomain.net

    ; <<>> DiG 9.3.1 <<>> mail.mydomain.net
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 39039
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mail.mydomain.net. IN A

    ;; ANSWER SECTION:
    mail.mydomain.net. 86400 IN A 83.80.23.15(my ip add)

    ;; Query time: 121 msec
    ;; SERVER: 195.121.1.34#53(195.121.1.34)
    ;; WHEN: Sun Apr 16 23:01:11 2006
    ;; MSG SIZE rcvd: 50
     
  14. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Looks ok. Does
    Code:
    dig mx mydomain.net
    return mail.mydomain.net as mail exchanger?
     
  15. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    dig mx mydomain.net looks like this

    ; <<>> DiG 9.3.1 <<>> mx mydomain.net
    ;; global options: printcmd
    ;; Got answer:
    ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 36598
    ;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 1

    ;; QUESTION SECTION:
    ;mydomain.net. IN MX

    ;; ANSWER SECTION:
    mydomain.net. 86400 IN MX 10 mail.mydomain.net.

    ;; ADDITIONAL SECTION:
    mail.mydomain.net. 86400 IN A 83.83.23.53 (my ip)

    ;; Query time: 127 msec
    ;; SERVER: 195.121.1.34#53(195.121.1.34)
    ;; WHEN: Tue Apr 18 15:34:55 2006
    ;; MSG SIZE rcvd: 66
     
  16. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    wow i discovered that can recieve mails from email address what was provided to me from my Internet service provider.
    i can send sucses fully and recieve from that address but not to any other
    starnge isnt it?
     
  17. till

    till Super Moderator Howtoforge Staff HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

    Maybe your provider blocks traffic on port 25 that is not directed to his smtp server. Did you ask them if they block traffic on port 25?
     
  18. sultan_muhd

    sultan_muhd New Member

    No man the port is just open i can telnet via port 25 from some where else out of my network.
    please help meee
     
  19. falko

    falko Super Moderator Howtoforge Staff Moderator HowtoForge Supporter ISPConfig Developer

Share This Page