Cannot Add/Delete/Update DNS Records/Zones

Discussion in 'Server Operation' started by fatmike, Sep 1, 2015.

  1. fatmike

    fatmike Member HowtoForge Supporter

    Hi
    I have a multiserver setup with ispconfig3.0.5.4p8 installed with one master.
    The last couple of days I cannot add/delete or update dns records.
    The seem to exist is ISPconfig interface but when I dig in DNS I see no change.
    For example I had a zone mydomain.com and I deleted an A record of a subdomain-> subdomain.mydomain.com 3600.
    This record disappears from ISPconfig interface as expected but when I SSH to the DNS server and:
    Code:
    dig @localhost subdomain.mydomain.com
    its still there with no errors.
    Same thing when adding or updating records or zones.

    Any help?
    Thank you

    PS: I don't know if it matters I recently updated from p5 to p8 version of ISPconfig.
     
  2. florian030

    florian030 ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Check the jobque. If you did not see any pending jobs, debug the dns-server.
     
    fatmike likes this.
  3. fatmike

    fatmike Member HowtoForge Supporter

    Hi Florian030,
    Thank you for your answer.
    All servers shown "No results." so there are no pending jobs.

    I think its weird that old records/zones work as should.
    If it was a dns-server issue all records should be failing, not just the new ones, right?

    in /etc/bind/named.conf.local of the slave DNS server
    Code:
    zone "domain.net" {
      type master;
      allow-transfer {none;};
      file "/etc/bind/pri.domain.net";
    };
    zone "domain.eu" {
      type master;
      allow-transfer {none;};
      file "/etc/bind/pri.domain.eu";
    };
    
    But I have deleted domain.eu zone.

    in /etc/bind/pri.domain.net there are still entries that i have deleted and some new entries are missing...
    All entries of deleted zone domain.eu are still there in /etc/bind/pri.domain.eu.
    Now on the Master DNS server it seems that all records and zones are missing and named.conf.local is in its default state.

    In ISPconfig I've set the 2 DNS servers as DNS capable and the slave as mirror of the master DNS.

    Any more help please?
     
  4. florian030

    florian030 ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Did you debug your dns-severs?
    If your zone-files are not the same as you see in the interface, the dns-server can´t update the files or get not data from the master.

    If you use dns2 is mirror of dns1, you don´t need a slave-setup for bind.
     
    fatmike likes this.
  5. fatmike

    fatmike Member HowtoForge Supporter

    Yes debug is on, but with no errors.
     
  6. fatmike

    fatmike Member HowtoForge Supporter

    I run an apt-get update && apt-get upgrade.
    There were a lot of updates only on one server(source list are the same on all servers).
    I deleted all zones and re-entered them.

    It seems that the zones/records were processed normally.

    Thank you for your time and help!
     

Share This Page