APS install error - mysql_connect(): Access denied for user

Discussion in 'ISPConfig 3 Priority Support' started by frederikbay, Jun 13, 2015.

  1. frederikbay

    frederikbay New Member HowtoForge Supporter

    APS installer has an error when trying to install aps

    When I try to debug - I get the error
    PHP Warning: mysql_connect(): Access denied for user 'c3aps2'@'web01.xxx.yy'
    The problem is that this is a multiserver setup and the server that mysql should connect to is @db01.xxx.yy
    An I can't seem to find where to correct the problem

    any suggestions?
    - Frederik
     
  2. Croydon

    Croydon ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Have you checked that the client has the correct default database server set in his limits?
     
  3. frederikbay

    frederikbay New Member HowtoForge Supporter

    Thanks for your reply :)
    Have just checked the limits and they correctly point to the db01 server
     
  4. Croydon

    Croydon ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Is it the only possible selection in that field? If yes, it might be, that the wrong server is set, but it is not shown there. To be sure, I'd recommend, that you re-save the client limits and then try using the aps again.
     
  5. frederikbay

    frederikbay New Member HowtoForge Supporter

    It is the only selection possible in that field. Have re-saved the client limits and tried to install again - but still same error
     
  6. Croydon

    Croydon ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Okay. Maybe the APS installer only works correctly when web and db are on the same Server. We'll have to check that. Could you please file a bug report? Thank you.
     
  7. frederikbay

    frederikbay New Member HowtoForge Supporter

    It has been working fine before.
    Have looked in the db on the db server - and the new database for the aps is created, but the user is missing - somehow the user is not created in the database?
     
  8. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Did you change the mysql root user? Please check that the apssword for the mysql root user is correct in /usr/local/ispconfig/server/lib/mysql_clientdb.conf on all servers.
     
  9. frederikbay

    frederikbay New Member HowtoForge Supporter

    Well now I have, everything was working fine, until a few months ago - where I suddenly could not install aps
    Now I have tried to change mysql password, ispconfig password (i know bad ideer, have corrected that one again)
    checked /usr/local/ispconfig/server/lib/mysql_clientdb.conf on all servers and they are correct

    the funny thing is that the aps databases are created on the db server, but the users are not???
     
  10. florian030

    florian030 ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    And sql-user has the permissions to create new users on the remote db-server?
     
  11. frederikbay

    frederikbay New Member HowtoForge Supporter

    Well that probably depends on which user the aps install script uses to create the user -
    i don't have a user named sql-user but all the root users have all premissions
     

Share This Page