Apache http2 interrupts data delivery to the browser

Discussion in 'Server Operation' started by gzzg, Jan 30, 2021.

Tags:
  1. gzzg

    gzzg New Member

    Hi, I need your help.

    Installation info: ISPconfig version 3.2.2 on a Debian 10 stable, Apache 2.4, PHP-FPM, php7.4. Recently added http/2 to the server through a2enmod http2, a2enmod mpm_envt, a2dismod mpm_prefork, a2dismod mpm_prefork. According to logs and browser the pages are also delivered with http/2. Now I have the following problem with a wordpress page. The page hangs regularly when clicking through and does not load for about 5 minutes. Also a new call in the same browser does not work. Only after about 4.5 to 5 minutes the last clicked page / pages in the same browser will be delivered. (The process can be accelerated manually by restarting Apache. The server then also delivers the last page request automatically after the restart) At the same time, however, the page can be opened in a second browser until it hangs again / server no longer delivers data. Server load like CPU and ram are OK. When I disable http2 on the server the error does not occur and the page is consistently delivered from the server. The page currently loads a bit faster with http1.1 than with http/2.

    In Microsoft Edge I get partly the following error message: ERR_HTTP2_PROTOCOL_ERROR
    In Firefox, ns-binding-aborted is displayed in the network analysis in the webmaster tools for approx. 4 to 5 minutes when the server does not deliver any more data to the browser.

    Unfortunately, I have not found a solution on the internet. Do you have an idea? Thanks already for your help.
     
  2. Th0m

    Th0m ISPConfig Developer Staff Member ISPConfig Developer

    If I recall correctly, you have to run
    Code:
    a2enconf php7.3-fpm
    a2dismod php7.3
    systemctl restart apache2
    aswell.
     
  3. gzzg

    gzzg New Member

    Hi Th0m, thanks for your quick reply. I did it during the installation, but forgot to include it in the description above.

    [email protected] # sudo a2enconf php7.3-fpm
    Conf php7.3-fpm already enabled
    [email protected]# sudo a2dismod php7.3
    Module php7.3 already disabled​
     
  4. gzzg

    gzzg New Member

    Got a bit further. If I change the timeout from 300 to 60 in /etc/apache2/apache2.conf, then the server only needs 1 minute instead of 5 minutes until it delivers the page after the error occurs.

    I get the following logs just before the connection is lost and then right after it automatically reconnects 1 minute later and the server delivers the requested page. Strange is that in the log file it says php7.3-fpm, although info.php outputs 7.4 and also in the ISPconfig interface php7.4 is selected.

    Code:
    [Sat Jan 30 16:50:16.266013 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] proxy_util.c(2316): AH00942: FCGI: has acquired connection for (*)
    [Sat Jan 30 16:50:16.266023 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] proxy_util.c(2369): [client IP_client:49507] AH00944: connecting fcgi://localhost/var/www/clients/clientX/webYY/web/index.php to localhost:8000, referer: https://www.url.domain/folder1/category1/
    [Sat Jan 30 16:50:16.266033 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] proxy_util.c(2406): [client IP_client:49507] AH02545: fcgi: has determined UDS as /var/lib/php7.3-fpm/webYY.sock, referer: https://www.url.domain/folder1/category1/
    [Sat Jan 30 16:50:16.266151 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] proxy_util.c(2578): [client IP_client:49507] AH00947: connected /var/www/clients/clientX/webYY/web/index.php to httpd-UDS:0, referer: https://www.url.domain/folder1/category1/
    [Sat Jan 30 16:50:16.266199 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] proxy_util.c(2949): AH02823: FCGI: connection established with Unix domain socket /var/lib/php7.3-fpm/webYY.sock (*)
    
    [Sat Jan 30 16:50:16.285531 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104253359872] proxy_util.c(2331): AH00943: FCGI: has released connection for (*)
    [Sat Jan 30 16:50:16.285797 2021] [ssl:debug] [pid 4482:tid 140104253359872] ssl_engine_kernel.c(383): [client IP_client:49507] AH02034: Subsequent (No.3) HTTPS request received for child 22294 (server url.domain:443), referer: https://www.url.domain/folder1/category1/
    [Sat Jan 30 16:50:16.286009 2021] [authz_core:debug] [pid 4482:tid 140104253359872] mod_authz_core.c(820): [client IP_client:49507] AH01626: authorization result of Require all granted: granted, referer: https://www.url.domain/folder1/category1/
    
    ##########################################
    
    
    [Sat Jan 30 16:51:16.495001 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] proxy_util.c(2331): AH00943: FCGI: has released connection for (*)
    
    [Sat Jan 30 16:51:16.495407 2021] [ssl:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] ssl_engine_kernel.c(383): [client IP_client:49507] AH02034: Subsequent (No.2) HTTPS request received for child 16660 (server url.domain:443), referer: https://www.url.domain/folder1/mann/category3/
    [Sat Jan 30 16:51:16.495719 2021] [authz_core:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] mod_authz_core.c(820): [client IP_client:49507] AH01626: authorization result of Require all granted: granted, referer: https://www.url.domain/folder1/folder2/category3/
    [Sat Jan 30 16:51:16.495752 2021] [authz_core:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] mod_authz_core.c(820): [client IP_client:49507] AH01626: authorization result of <RequireAny>: granted, referer: https://www.url.domain/folder1/folder2/category3/
    [Sat Jan 30 16:51:16.495987 2021] [authz_core:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] mod_authz_core.c(820): [client IP_client:49507] AH01626: authorization result of Require all granted: granted, referer: https://www.url.domain/folder1/folder2/category3/
    [Sat Jan 30 16:51:16.496018 2021] [authz_core:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] mod_authz_core.c(820): [client IP_client:49507] AH01626: authorization result of <RequireAny>: granted, referer: https://www.url.domain/folder1/folder2/category3/
    [Sat Jan 30 16:51:16.496093 2021] [proxy:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] mod_proxy.c(1249): [client IP_client:49507] AH01143: Running scheme unix handler (attempt 0), referer: https://www.url.domain/folder1/folder2/category3/
    [Sat Jan 30 16:51:16.496125 2021] [proxy_fcgi:debug] [pid 4482:tid 140104236574464] mod_proxy_fcgi.c(1021): [client IP_client:49507] AH01076: url: fcgi://localhost/var/www/clients/clientX/webYY/web/index.php proxyname: (null) proxyport: 0, referer: https://www.url.domain/folder1/folder2/category3/
    
     

Share This Page