all services seem to be offline in the services dialog!

Discussion in 'Installation/Configuration' started by hkaiser, Aug 14, 2006.

  1. hkaiser

    hkaiser New Member

    Hi,

    In ISPconfig, all services seem to be offline if I look to the services tab. But it isn't like this, all services are running! So I searched the Forum, and found that ispconfig has to listen to 127.0.0.1, but this seems to do not help me. Can I change this in ispconfig to listen to an other address than this, because I have a server with 3 interfaces! Please help!

    with best regards
    Hkaiser
     
  2. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    What's the output of
    Code:
    netstat -tap
    ?
     
  3. hkaiser

    hkaiser New Member

    Hi here, is my netstat, please help!

    Aktive Internetverbindungen (Server und stehende Verbindungen)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State PID/Program name
    tcp 0 0 *:32769 *:* LISTEN 1921/rpc.statd
    tcp 0 0 host1.#####:8005 *:* LISTEN 3154/java
    tcp 0 0 *:8009 *:* LISTEN 3154/java
    tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 2386/mysqld
    tcp 0 0 host1.######:783 *:* LISTEN 2506/spamd -d -c -m
    tcp 0 0 *:sunrpc *:* LISTEN 1903/portmap
    tcp 0 0 *:webcache *:* LISTEN 3154/java
    tcp 0 0 *:81 *:* LISTEN 3473/ispconfig_http
    tcp 0 0 *:ftp *:* LISTEN 2507/proftpd: (acce
    tcp 0 0 #####:domain *:* LISTEN 3699/named
    tcp 0 0 ####:domain *:* LISTEN 3699/named
    tcp 0 0 #####:domain *:* LISTEN 3699/named
    tcp 0 0 #####:5335 *:* LISTEN 2225/mDNSResponder
    tcp 0 0 *:smtp *:* LISTEN 2497/master
    tcp 0 0 ######:rndc *:* LISTEN 3699/named
    tcp 0 0 ####.deploy:http VERBUNDEN 2144/firefox-bin
    tcp 0 0 ######.:52998 209.50.189.199:http VERBUNDEN 2144/firefox-bin
    tcp 0 0 ######.:60094 a193-80-200-134.deploy:http VERBUNDEN 2144/firefox-bin
    tcp 0 0#######.:45144 192.217.199.105:http VERBUNDEN 2144/firefox-bin
    tcp 0 0 #####.:52165 ######.deploy:http VERBUNDEN 2144/firefox-bin
    tcp 0 0 ######.:45170 #####:domain TIME_WAIT -
    tcp 0 0 ######.:45171 #####:domain TIME_WAIT -
    tcp 0 0 #####.:54450 64.233.183.104:http VERBUNDEN 2144/firefox-bin
    tcp 0 0 *:imaps *:* LISTEN 2464/dovecot
    tcp 0 0 *:pop3s *:* LISTEN 2464/dovecot
    tcp 0 0 *:pop3 *:* LISTEN 2464/dovecot
    tcp 0 0 *:imap *:* LISTEN 2464/dovecot
    tcp 0 0 *:http *:* LISTEN 3655/httpd
    tcp 0 0 *:ssh *:* LISTEN 2242/sshd
    tcp 0 0 ::1:rndc *:* LISTEN 3699/named
    tcp 0 0 *:https *:* LISTEN 3655/httpd
     
  4. falko

    falko Super Moderator ISPConfig Developer

    And what's in /etc/hosts?
     
  5. hkaiser

    hkaiser New Member

    Hi,

    Thanks falko, you pointed me to the right direction.
    Add "127.0.0.1 localhost.localdomain localhost" to the hosts file and now it works!

    Thanks a lot

    hkaiser
     
  6. xkworld

    xkworld New Member

    all services show offline but mysqld - and they're all on

    Ok, all my services are showing offline but mysql. All my services are running, are listening to 127.0.0.1, my /etc/hosts seems to be ok, I've got no interesting messages in /var/log/messages, nothing interesting in /home/admispconfig/ispconfig/ispconfig.log... And this isn't a new install..

    I can tell ya what I did before the error started happening, I made an image of the server with systemimager and before I ran systemimager I turned off all non-critical services. Well, at least I didn't think they'd be critical during this backup. After the image was taken I rebooted and that was that.. Everything is fine that I can tell aside from the services not showing up as online except mysqld.

    Thanks for your attention!

    EDIT -- running a version of the script, /home/admispconfig/ispconfig/lib/plugins/check_services.plugin.php, modified to run a check is returning true.. I'm guessing it's a caching issue possibly?? Things are indeed working, it's just the web page displays Offline..


    Code:
    [root@main ~]# netstat -tap
    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address               Foreign Address             State       PID/Program name
    tcp        0      0 *:imaps                     *:*                         LISTEN      1706/dovecot
    tcp        0      0 *:pop3s                     *:*                         LISTEN      1706/dovecot
    tcp        0      0 *:mgcp-callagent            *:*                         LISTEN      1559/sshd
    tcp        0      0 localhost.localdomain:smux  *:*                         LISTEN      1541/snmpd
    tcp        0      0 *:mysql                     *:*                         LISTEN      1671/mysqld
    tcp        0      0 *:pop3                      *:*                         LISTEN      1706/dovecot
    tcp        0      0 *:imap                      *:*                         LISTEN      1706/dovecot
    tcp        0      0 *:http                      *:*                         LISTEN      2102/httpd
    tcp        0      0 *:hosts2-ns                 *:*                         LISTEN      1915/ispconfig_http
    tcp        0      0 main.tacticsoft.net:domain  *:*                         LISTEN      2231/named
    tcp        0      0 localhost.localdomai:domain *:*                         LISTEN      2231/named
    tcp        0      0 localhost.localdomain:rndc  *:*                         LISTEN      2231/named
    tcp        0      0 *:smtp                      *:*                         LISTEN      2174/master
    tcp        0      0 *:https                     *:*                         LISTEN      2102/httpd
    
    Code:
    [root@main ~]# telnet 127.0.0.1 80
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.localdomain (127.0.0.1).
    Escape character is '^]'.
    show me
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
    <html><head>
    <title>400 Bad Request</title>
    </head><body>
    <h1>Bad Request</h1>
    <p>Your browser sent a request that this server could not understand.<br />
    </p>
    <hr>
    <address>Apache/2.2.0 (Fedora) Server at main.tacticsoft.net Port 80</address>
    </body></html>
    Connection closed by foreign host.
    Code:
    [root@main ~]# cat /etc/hosts
    # Do not remove the following line, or various programs
    # that require network functionality will fail.
    127.0.0.1               localhost.localdomain localhost
    82.103.140.19           main.tacticsoft.net tacticsoft.net tacticsoft main
    Code:
    05.06.2007 - 11:22:23 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 728: /etc/rc.d/init.d/bastille-firewall restart &> /dev/null
    05.06.2007 - 11:22:26 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 728: /etc/rc.d/init.d/httpd restart &> /dev/null
    05.06.2007 - 11:22:26 => WARN - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 728: WARNING: could not /etc/rc.d/init.d/postfix stop &> /dev/null
    05.06.2007 - 11:22:26 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 728: /etc/rc.d/init.d/postfix start &> /dev/null
    05.06.2007 - 11:22:29 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 728: /etc/rc.d/init.d/named restart &> /dev/null
    05.06.2007 - 11:22:29 => INFO - /root/ispconfig/scripts/lib/classes/ispconfig_system.lib.php, Line 728: /etc/rc.d/init.d/proftpd stop &> /dev/null
     
    Last edited: Jun 5, 2007
  7. xkworld

    xkworld New Member

    Well, it's got me perplexed. Everything seems to be ok, but ispconfig is still reporting that all but one of my services are offline.

    It's not a caching issue, the services are up and running and accessible through localhost. There really seems to be no reason for them to show up as being offline.

    My only hopes are that this isn't a symptom of something being very wrong.
     
  8. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    ISPConfig checks if a service on the appropriate port is listening on localhost. Please try to connect to your mailserver on localhost on the shell:

    telnet localhost 25

    Do you get a smtp prompt? You may leave the smtp promt by entering the word quit.
     
  9. xkworld

    xkworld New Member

    Yes, everything is up and working on the proper port:

    Code:
    [root@main ~]# telnet localhost 25
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.localdomain (127.0.0.1).
    Escape character is '^]'.
    220 main.tacticsoft.net ESMTP Postfix
    ehlo localhost
    250-main.tacticsoft.net
    250-PIPELINING
    250-SIZE 10240000
    250-VRFY
    250-ETRN
    250-STARTTLS
    250-AUTH CRAM-MD5 GSSAPI PLAIN DIGEST-MD5 LOGIN
    250-AUTH=CRAM-MD5 GSSAPI PLAIN DIGEST-MD5 LOGIN
    250-ENHANCEDSTATUSCODES
    250-8BITMIME
    250 DSN
    quit
    221 2.0.0 Bye
    Connection closed by foreign host.
    [root@main ~]#
    Code:
    [root@main ~]# telnet localhost 80
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.localdomain (127.0.0.1).
    Escape character is '^]'.
    show me
    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
    <html><head>
    <title>400 Bad Request</title>
    </head><body>
    <h1>Bad Request</h1>
    <p>Your browser sent a request that this server could not understand.<br />
    </p>
    <hr>
    <address>Apache/2.2.0 (Fedora) Server at main.tacticsoft.net Port 80</address>
    </body></html>
    Connection closed by foreign host.
    [root@main ~]#
    Code:
    [root@main ~]# telnet localhost 110
    Trying 127.0.0.1...
    Connected to localhost.localdomain (127.0.0.1).
    Escape character is '^]'.
    +OK Dovecot ready.
    quit
    +OK Logging out
    Connection closed by foreign host.
    [root@main ~]#
    Code:
    [root@main ~]# netstat -tap
    Active Internet connections (servers and established)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address               Foreign Address             State       PID/Program name
    tcp        0      0 *:imaps                     *:*                         LISTEN      548/imap-login
    tcp        0      0 *:pop3s                     *:*                         LISTEN      1706/dovecot
    tcp        0      0 *:mgcp-callagent            *:*                         LISTEN      1559/sshd
    tcp        0      0 localhost.localdomain:smux  *:*                         LISTEN      1541/snmpd
    tcp        0      0 *:mysql                     *:*                         LISTEN      1671/mysqld
    tcp        0      0 *:pop3                      *:*                         LISTEN      1706/dovecot
    tcp        0      0 *:imap                      *:*                         LISTEN      548/imap-login
    tcp        0      0 *:http                      *:*                         LISTEN      665/httpd
    tcp        0      0 main.tacticsoft.net:http    216.99.5.100:48251          SYN_RECV    -
    tcp        0      0 *:hosts2-ns                 *:*                         LISTEN      1915/ispconfig_http
    tcp        0      0 main.tacticsoft.net:domain  *:*                         LISTEN      2231/named
    tcp        0      0 localhost.localdomai:domain *:*                         LISTEN      2231/named
    tcp        0      0 *:smtp                      *:*                         LISTEN      28009/master
    tcp        0      0 localhost.localdomain:rndc  *:*                         LISTEN      2231/named
    tcp        0      0 *:https                     *:*                         LISTEN      665/httpd
    FTP is off on purpose, so it's right about that.. And It's right about mysql being on.. But it's wrong on everything else..



    It still has me perplexed... Like I've mentioned, I ran the script that it uses to get it's states from and the functions return true, why it would report offline is beyond me at the moment.
     
    Last edited: Jun 7, 2007
  10. xkworld

    xkworld New Member

    lol, it's fixed :) It was the permissions on /etc/hosts..

    Somehow i inadvertently changed it to 0600 instead of 0644.

    Hope this helps someone else sometime.. Thanks for the response Till :)
     

Share This Page