All seems well except email clients

Discussion in 'Installation/Configuration' started by smackYYZ, Nov 15, 2007.

  1. smackYYZ

    smackYYZ New Member


    I've just completed building an installation of ISPconfig on Centos5. All has gone very smooth, thanks to the Centos5 HowTo.

    My present issue is getting mail clients to be able to retrieve their email via pop3. Everyone can read/send email via the UebiMiau interface, but everyone email client's are failing to login.

    example from /var/log/secure

    dovecot-auth: pam_succeed_if(dovecot:auth): error retrieving information about user [email protected]

    and from /var/log/maillog
    dovecot: pop3-login: Disconnected: user=<[email protected]>, method=PLAIN, rip=::ffff:, lip=::ffff:

    the domains and users are in the /etc/postfix/virtualusertable and /etc/postfix/localhostnames .

    It's got to be something simple that I am missing.


    Last edited: Nov 15, 2007
  2. smackYYZ

    smackYYZ New Member

    Any ideas?

    Any suggestions?

    All of the clients ( Outlook and Thunderbird ) report server time out. Have tried connections: none, TLS & SSL using secure authenication and without. And, yes I have MailDir checked in the Mgmt->srvr->setting->Email checked!

    Input would be appreciated.

    Last edited: Nov 16, 2007
  3. archerjd

    archerjd ISPConfig Developer ISPConfig Developer

    Have you tried telnet from another machine to 110 and 143?
    Is there a posiblity you have a firewall up?
    If telnet cannot connect try from a machine on the same network.
    you should have at least some type of responce when running
    telnet localhost 110
    on the server.
  4. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    You will have to use the username to login with a mail client by pop3 or imap and not the email address as used in uebimiau.
  5. smackYYZ

    smackYYZ New Member

    yes telnet works from other machines.
    > telnet 110
    Connected to (
    Escape character is '^]'.
    +OK Dovecot ready.
    So port is open.

    I've got IMAP to work by logging in as webX_userID but not pop3.

    I'm hoping I don't have to alter more then 100 pop3 mail clients. To prepend the webX_ to their logins. I've tried multiple formats for logins in using TLS and none have been successful. Formats attempted:
    [email protected]
    [email protected]
    [email protected]


    Also these pop3 attempts are not appearing in any logs files that I can seem to find. Only failed attempts I can see appear to be imap attemtps.

  6. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

  7. smackYYZ

    smackYYZ New Member

    ok, seems all is under control.

    But I have 30 domains to move onto the ISP Config server, and I don't want to have to contact all the users and deal with the mail changes.

    Is there any way to alter, so that the pop3/imap and smtp logins are their full email address instead of the web[ID]_username only?
  8. till

    till Super Moderator Staff Member ISPConfig Developer

    Yes, thats possible. There are several methods described in the tipps & tricks forum. I recommend to replace courier with dovecot in your setup, as this is the easiest way and configure dovecot as described in the tipps & tricks forum.

Share This Page