Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 2 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 16th August 2006, 01:48
wcsmith wcsmith is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default clamassassin - centos 4.3

New (and first time) install on clean centos 4.3. Believe I fully followed the install guide.

Get this in the headers

X-Virus-Status: Failed
X-Virus-Report: /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan error 50

and this in /var/log/maillog

Aug 15 19:45:38 cent01 procmail[8205]: Couldn't rename bogus "/var/mail/admispconfig" into "/var/mail/BOGUS.admispconfig.290DC"

I can su to admispconfig and

cat /var/mail/temp.eml | /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamassassin
<< removed >>
X-Virus-Status: No
X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.4/1664/Tue Aug 15 10:28:31 2006

just fine and the defs are up-to-date. Any ideas on where else to begin troubleshooting.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 16th August 2006, 08:55
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,202
Thanks: 829
Thanked 5,420 Times in 4,262 Posts
Default

Please try to run:

mv /var/mail/admispconfig /var/mail/admispconfig_bogus

as root user and check if your mail delivery works again.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 16th August 2006, 15:01
wcsmith wcsmith is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 2
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default got rid of bogus in maillog, but

Thanks, that fixed the one error in postfix's maillog, but unfortunately it still doesn't appear to be scanning with clam

Date: Wed, 16 Aug 2006 08:57:38 -0400 (EDT)
X-Virus-Status: Failed
X-Virus-Report: /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan error 50
X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.4/1668/Wed Aug 16 05:41:45 2006

Any ideas on how to go about troubleshooting the clamassassin script?
Reply With Quote
  #4  
Old 17th August 2006, 16:08
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by wcsmith
X-Virus-Report: /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan error 50
Error 50 means "Database initialization error." ( http://developer.apple.com/documenta...lamscan.1.html ).
What's the output of
Code:
ls -la /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/share/clamav
?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #5  
Old 20th August 2006, 01:30
narut0b0y narut0b0y is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 5
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

wcsmith and i have the same problem. i already removed and downloaded new database virus pattern but the error is still there.

[root@zanpaku-to ~]# ls -la /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/share/clamav/
total 5920
drwxr-xr-x 2 admispconfig admispconfig 4096 Aug 20 05:03 .
drwxr-xr-x 4 admispconfig admispconfig 4096 Aug 18 07:58 ..
-rw-r--r-- 1 admispconfig admispconfig 173559 Aug 20 05:03 daily.cvd
-rw-r--r-- 1 admispconfig admispconfig 5858804 Aug 18 12:14 main.cvd
[root@zanpaku-to ~]#

thanks in advance.
Reply With Quote
  #6  
Old 21st August 2006, 16:00
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

Which ISPConfig version do you use?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #7  
Old 31st August 2006, 12:01
nemesis nemesis is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default X-Virus-Status: Failed, clamscan error 50 (ISPConfig 2.2.6)

Hi,

I am getting this to with a new installation of ISPConfig 2.2.6 on Fedora Core 5 (64bit)

When looking at the email header information I see this:

X-Virus-Status: Failed
X-Virus-Report: /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan error 50
X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.4/1779/Thu Aug 31 08:56:15 2006

and when I do this:
ls -la /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/share/clamav
I get this:
-rw-r--r-- 1 admispconfig admispconfig 352023 Aug 31 10:04 daily.cvd
-rw-r--r-- 1 admispconfig admispconfig 5858804 Aug 30 16:55 main.cvd

I have also done this:

cat /etc/passwd | /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamassassin
<removed>
I get this:
X-Virus-Status: No
X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.4/1779/Thu Aug 31 08:56:15 2006

please help

thanks

-UPDATE-
I'm still no further with this

I done the following this time:
cat test | /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamassassin
Subject:
X-Virus-Status: Yes
X-Virus-Report: Eicar-Test-Signature FOUND
X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.4/1782/Thu Aug 31 17:54:15 2006

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

notice this time it reports X-Virus-Status: Yes but when I emailed that file to myself, this is what I get back

mail -s "test" emailaddress <test

--------------------------------------------------------------
From root@HIDDEN Thu Aug 31 23:07:21 2006
Return-Path: <root@HIDDEN>
X-Spam-Checker-Version: SpamAssassin 3.1.3 (2006-06-01) on
HIDDEN
X-Spam-Level:
X-Spam-Status: No, score=-1.4 required=5.0 tests=ALL_TRUSTED autolearn=ham
version=3.1.3
Received: from HIDDEN (localhost.localdomain [127.0.0.1])
by HIDDEN (8.13.7/8.13.7) with ESMTP id k7VM7Ifv005174
for <test@HIDDEN2>; Thu, 31 Aug 2006 23:07:18 +0100
Received: (from root@localhost)
by HIDDEN (8.13.7/8.13.7/Submit) id k7VM7Ile005173
for test@HIDDEN2; Thu, 31 Aug 2006 23:07:18 +0100
Date: Thu, 31 Aug 2006 23:07:18 +0100
From: root <root@HIDDEN>
Message-Id: <200608312207.k7VM7Ile005173@HIDDEN>
To: test@HIDDEN2
Subject: test
X-Virus-Status: Failed
X-Virus-Report: /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan error 50
X-Virus-Checker-Version: clamassassin 1.2.3 with clamscan / ClamAV 0.88.4/1782/Thu Aug 31 17:54:15 2006

-Another UPDATE-

I seem to be getting further (hopefully) to getting it sorted.

I spotted that the actual mailbox account is the one actually triggering the clamassassin script, a quick ps show's me what I'm after:

10002 5703 0.0 0.0 5552 980 ? S 23:11 0:00 /bin/sh /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamassassin

now UID 10002 is the mailbox account which is calling the script clamassassin so when I run

/home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan as my the actual mailbox account and not as root I get the following:

/home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/clamscan /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/bin/test
dm-0: write failed, group block limit reached.
LibClamAV Error: Wrote 0 instead of 512 (/tmp/clamav-1267d2abc0ae0f6f/main.db).
cli_untgz: Disk quota exceeded
LibClamAV Error: cli_cvdload(): Can't unpack CVD file.
LibClamAV Error: Can't load /home/admispconfig/ispconfig/tools/clamav/share/clamav/main.cvd: CVD extraction failure
ERROR: CVD extraction failure

----------- SCAN SUMMARY -----------
Known viruses: 3256
Engine version: 0.88.4
Scanned directories: 0
Scanned files: 0
Infected files: 0
Data scanned: 0.00 MB
Time: 0.243 sec (0 m 0 s)

Now the thing is there is NO disk quota on the mailbox account at all:

Disk quotas for user web1_test (uid 10002): none

and the .quota.rc is commented out:
## INCLUDERC=/var/www/web1/user/web1_test/.quota.rc

Help please ?

Last edited by nemesis; 1st September 2006 at 00:22.
Reply With Quote
  #8  
Old 1st September 2006, 16:45
falko falko is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 41,701
Thanks: 1,900
Thanked 2,741 Times in 2,575 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by nemesis
LibClamAV Error: Wrote 0 instead of 512 (/tmp/clamav-1267d2abc0ae0f6f/main.db).
cli_untgz: Disk quota exceeded
What's the output of
Code:
df -h
?
__________________
Falko
--
Download the ISPConfig 3 Manual! | Check out the ISPConfig 3 Billing Module!

FB: http://www.facebook.com/howtoforge

nginx-Webhosting: Timme Hosting | Follow me on:
Reply With Quote
  #9  
Old 2nd September 2006, 00:09
nemesis nemesis is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 10
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

there's plenty of space, I've actually removed ispconfig as it wasn't taking to Fedora Core 5 64bit and not much would compile manually on the 64bit OS (apps outwidth ispconfig stuff) also user's .forward file which had procmail forwarding stuff and would mess up sendmail when using MailScanner to scan for viruses - ended up going back to Fedora Core 5 - 32bit.

Shame ISPConfig 2.2.6 doesn't work correctly, will go back to it at some point but I'm used to the actual installs themselves without any other kind of app/scripts interfering with it: apache,php,mysql,openssl,clamav running on the server without ispconfig works fine.

I'll still keep working on ISPConfig on a development server until I feel it's ready to roll out for customer and admin use.

The WWW and DNS web admin is great but nothing much else.
Reply With Quote
  #10  
Old 2nd September 2006, 09:59
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,202
Thanks: 829
Thanked 5,420 Times in 4,262 Posts
 
Default

I dont know why it does not compile on your server, on our Fedora core 5 64 bit installation (perfect setup guide) it is working fine.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stuck on Centos Yum update fgaughan Installation/Configuration 6 20th September 2013 14:40
CentOS and Fedora sbovisjb1 Smalltalk 5 7th July 2006 10:28
send and receve mail on centos 4.3 tesquenure Installation/Configuration 11 25th April 2006 21:15
Notes for CentOS 4.1 install felipegeek Installation/Configuration 6 19th December 2005 10:21
Key moments for CentOS 4.2 ? fofan Installation/Configuration 1 21st November 2005 22:56


All times are GMT +2. The time now is 06:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.