Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 20th November 2012, 17:57
Ripeed Ripeed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 85
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Mail STARTTLS/SSL not working

Hi, I have installed ISPConfig 3.0.4.6 on debian squeeze by tutorial: How To Run Your Own DNS Servers (Primary And Secondary) With ISPConfig 3 (Debian Squeeze)

I just move some mailboxes from old server by creating new and IMAPtools sync.

But if some one have a setup email by STARTTLS or SSL on Thunderbird and etc. That dont work. By changing it to non secure connection I found that work. On old server works everything fine.

What I can do? Thunderbird dont show any message, its like he wonts to connect but nothing. In logs I dont see that email box from I trying to connect.

Thanks for help.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 20th November 2012, 18:14
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,777
Thanks: 821
Thanked 5,332 Times in 4,184 Posts
Default

Check the postfix master.cf file and ensure that the smtps and submission lines are not commented out.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 20th November 2012, 18:22
Ripeed Ripeed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 85
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
Check the postfix master.cf file and ensure that the smtps and submission lines are not commented out.
This is my master.cf and those lines. I have it same on old server where it works:
Code:
smtp      inet  n       -       -       -       -       smtpd
#submission inet n       -       -       -       -       smtpd
#  -o smtpd_tls_security_level=encrypt
#  -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
#  -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
#  -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING
#smtps     inet  n       -       -       -       -       smtpd
#  -o smtpd_tls_wrappermode=yes
#  -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
#  -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
#  -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING
#628       inet  n       -       -       -       -       qmqpd
You mean I must delete those # comments reload postfix and it will work?
Reply With Quote
  #4  
Old 20th November 2012, 18:28
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,777
Thanks: 821
Thanked 5,332 Times in 4,184 Posts
Default

Change it to:

Code:
smtp      inet  n       -       -       -       -       smtpd
submission inet n       -       -       -       -       smtpd
  -o smtpd_tls_security_level=encrypt
  -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
  -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
#  -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING
smtps     inet  n       -       -       -       -       smtpd
  -o smtpd_tls_wrappermode=yes
  -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
  -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
#  -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING
#628       inet  n       -       -       -       -       qmqpd
and restart postfix.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 20th November 2012, 18:42
Ripeed Ripeed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 85
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
Change it to:
....
and restart postfix.
Nope, I do that... only one change was that say connected to server but still dont dowload messages.

Meaby you mean some thing else. If I set mailbox in TB to.
IMAP: mail.domain.tld
Port: 143
login with user and pass. Then it works.

If I set:
Port: 143 with STARTTLS than I cant connect to server.

any other Idea?
Reply With Quote
  #6  
Old 20th November 2012, 19:00
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,777
Thanks: 821
Thanked 5,332 Times in 4,184 Posts
Default

ah ok,you mean imap. I thought you mean smtp. Do you use dovecot or courier imap?
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #7  
Old 20th November 2012, 19:11
Ripeed Ripeed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 85
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
ah ok,you mean imap. I thought you mean smtp. Do you use dovecot or courier imap?
Courier, thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 20th November 2012, 19:16
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,777
Thanks: 821
Thanked 5,332 Times in 4,184 Posts
Default

Imaps (imap over ssl) is on port 993 and not port 143
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #9  
Old 20th November 2012, 19:24
Ripeed Ripeed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 85
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
Imaps (imap over ssl) is on port 993 and not port 143
Till, know that. IMAP/SMTP on 143/25 works. IMAP/SMTP on 143/ with STARTTLS dont work, IMAP/SMTP on 993/465 dont work.

I think, main problem is with STARTTLS settings.
Reply With Quote
  #10  
Old 20th November 2012, 19:57
Ripeed Ripeed is offline
Member
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 85
Thanks: 11
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Default

I fond in log this:
Code:
Nov 20 19:54:37 ns1 imapd-ssl: couriertls: /etc/courier/imapd.pem: error:0906D06C:PEM routines:PEM_read_bio:no start line
This is that problem...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mysql and mail problem viritech General 3 16th October 2012 12:54
mail recipient linux_red Installation/Configuration 6 9th March 2012 14:24
Sendig mail Error fisherofer Installation/Configuration 12 30th November 2011 07:56
Postfix/courier/Centos 6 cant send email to external email servers maxtorzito Installation/Configuration 14 7th October 2011 10:56
ERROR: Connection dropped by IMAP server. [Centos 5.4, courier imap,squirrel, etc] darevil HOWTO-Related Questions 7 9th June 2010 14:49


All times are GMT +2. The time now is 02:40.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.