Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12th April 2012, 15:04
Jorge QWASS Jorge QWASS is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Mail ISPConfig 3 server suddenly stops working with ISPConfig 3 master

Hi,

I'm sorry about that but I really need some help.

I have got and ISPConfig3 installation with 2 servers. 1 master which controls everything but mail and a second one, debian lenny vps, which deals with mail and nothing else.

Everything was running ok, but suddenly que have got into trouble because every change we make about mail just piles up in master queue forever.

I have followed every suggestions I have found in forums with no success. Master server.php shows no errors. Slave (mail) server.php shows "finished" even though I have tried to switch debug on manually (I can't do it trought ispconfig interface because the slave seems to have stopped reading changes from master).

I haven't updated or changed any OS either. It just happened from one day to another. The secondary mail server is running properly but we can't change anything in it because of this broken link with master.

Is there any action that I could take in order to try to find what is going on here?.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 12th April 2012, 15:25
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,717
Thanks: 820
Thanked 5,322 Times in 4,175 Posts
Default

This is most likely a mysql connection problem so that the slave cant connect to the mysql on the amster anymore. This can e.g. happen when the login details are wrong or when a firewall was added on the master or when mysql on the master has been reconfigured to listen on localhost only.

You can test the connection by using the master login details from the file /usr/local/ispconfig/server/lib/config.inc.php from the slave server to connect to the master with the mysql command:

mysql -h master.server.tld -u ispcsrv1 -p dbispconfig
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
The Following User Says Thank You to till For This Useful Post:
Jorge QWASS (12th April 2012)
  #3  
Old 12th April 2012, 17:12
Jorge QWASS Jorge QWASS is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
This is most likely a mysql connection problem so that the slave cant connect to the mysql on the amster anymore. This can e.g. happen when the login details are wrong or when a firewall was added on the master or when mysql on the master has been reconfigured to listen on localhost only.

You can test the connection by using the master login details from the file /usr/local/ispconfig/server/lib/config.inc.php from the slave server to connect to the master with the mysql command:

mysql -h master.server.tld -u ispcsrv1 -p dbispconfig
Till,

thank you very much for you fast answer. You saved my day.

As you said, it was mysql related. I tried your suggestion to find the next error:

ERROR 1129 (00000): Host 'mail.mydomain.tld' is blocked because of many connection errors; unblock with 'mysqladmin flush-hosts'

So that is what I did in the master server and suddenly all worked again.

According to that error, if I understand properly, the slave is creating some number of wrong connections with the master until they achieve the master limit and the slave is forbidden to access again. Is that true?. Is there some way to improve this?.

Thank you very much for you help.
Reply With Quote
  #4  
Old 12th April 2012, 17:17
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,717
Thanks: 820
Thanked 5,322 Times in 4,175 Posts
Default

Quote:
According to that error, if I understand properly, the slave is creating some number of wrong connections with the master until they achieve the master limit and the slave is forbidden to access again. Is that true?.
Yes.

Quote:
Is there some way to improve this?.
The only way I'am aware of is to try to find out which apllication or script causes that or in other words, which script uses a wrong password. There are not many scripts that connect to the master, one script is the server.sh script from ispconfig whih you tested already and another one is vlogger, please check the mysql details in /etc/vlogger-dbi.conf
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 12th April 2012, 20:12
Jorge QWASS Jorge QWASS is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 4
Thanks: 3
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
The only way I'am aware of is to try to find out which apllication or script causes that or in other words, which script uses a wrong password. There are not many scripts that connect to the master, one script is the server.sh script from ispconfig whih you tested already and another one is vlogger, please check the mysql details in /etc/vlogger-dbi.conf
Thank you again for you help Till. I have been trying to find that script but still no luck. Everything related with mysql and ispconfig looks ok. Maybe there is some other script somewhere but I have already checked everything.

Just to let you know just in case somebody else have got here with the same problem.

Thank you Till again for you wise advise.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
ispconfig 3, job, mail, multiserver, queue

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't receive mails baicunko Server Operation 12 3rd August 2011 22:02
ISPConfig 3 Installation - Postfix queue stuck andrew971218 Installation/Configuration 21 15th July 2011 14:42
dovecot: lda: Fatal: Unknown user dpicella Installation/Configuration 1 22nd August 2010 02:59
Postfix + postfixadmin = SMTP errors... Rashef Server Operation 4 25th June 2009 16:12
Webmail Relay Error palkat General 17 23rd April 2006 18:12


All times are GMT +2. The time now is 03:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.