Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > General

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 20th December 2011, 04:59
chume chume is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 31
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Default Multi-server setup

After upgrading from 3.0.3 to 3.0.4.1, I noticed that changes made on the master server are not propagated to the slave.
Has anyone encountered this problem?

Thank you in advance.

Last edited by chume; 20th December 2011 at 05:03.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 20th December 2011, 08:19
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,983
Thanks: 825
Thanked 5,372 Times in 4,219 Posts
Default

Did you install the update on the master and all slave servers so that all servers in the cluster jhave the same version?
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 20th December 2011, 11:34
bruno_floyd bruno_floyd is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 73
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Take a look at the job queue, maybe there is something stuck there preventing others things from being propagated
Reply With Quote
  #4  
Old 20th December 2011, 12:09
fredol fredol is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 7
Thanks: 3
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi all

In this case (multi server setup) do I have to upgrade master or slaves first ?

Thanks for your help

Fredol
Reply With Quote
  #5  
Old 20th December 2011, 12:53
bruno_floyd bruno_floyd is offline
Member
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 73
Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

I did an upgrade, first on master and then on slaves.
Reply With Quote
  #6  
Old 21st December 2011, 15:22
chume chume is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 31
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thank you Till for responding.

I built a new master server with version 3.0.4.1 and then moved an existing slave to new master doing 3.0.4.1 on the slave. The slave is running postfix and dovecot only; now the new master is not propagating changes to the slave.

The slave server is showing in the new master except that the changes made on the new master do not reflect on the slave server.

I appreciate any help I can get to resolve this problem.
Reply With Quote
  #7  
Old 21st December 2011, 16:23
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,983
Thanks: 825
Thanked 5,372 Times in 4,219 Posts
Default

1) Enable loglevel debug for the slave in the ispconfig interface of the master server.
2) Run this command on the shell of the slave as root user and post the output:

/usr/local/ispconfig/server/server.sh
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #8  
Old 21st December 2011, 16:51
chume chume is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 31
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Thank you again Till for responding.

Below is the first line of the error log:

Quote:
18.12.2011-16:16 - ERROR - Replication failed. Error: (mail_user) in MySQL server: (localhost) Unknown column 'login' in 'field list' # SQL: REPLACE INTO mail_user (`mailuser_id`,`sys_userid`,`sys_groupid`,`sys_per m_user`,`sys_perm_group`,`sys_perm_other`,`server_ id`,`email`,`password`,`name`,`uid`,`gid`,`maildir `,`quota`,`cc`,`homedir`,`autoresponder`,`autoresp onder_start_date`,`autoresponder_end_date`,`autore sponder_text`,`move_junk`,`custom_mailfilter`,`pos tfix`,`access`,`disableimap`,`disablepop3`,`disabl edeliver`,`disablesmtp`,`login`,`disablesieve`,`di sablelda`) VALUES ('8','2','5','riud','riud','','5','user@example.co m','password','User','5000','5000','/var/vmail/example.com/user','20971520','','/var/vmail','n','0000-00-00 00:00:00','0000-00-00 00:00:00','','y','','y','n','n','n','n','n','user@ example.com','n','n')
18.12.2011-16:16 - ERROR - Error in Replication, changes were not processed.

Last edited by chume; 21st December 2011 at 19:24. Reason: changes
Reply With Quote
  #9  
Old 21st December 2011, 17:20
chume chume is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 31
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Hi Till:

The login field in the mail_user table in the master and slave are placed in different position:

Slave server:
Quote:
| mailuser_id | sys_userid | sys_groupid | sys_perm_user | sys_perm_group | sys_perm_other | server_id | email | password | name | uid | gid | maildir | quota | cc | homedir | autoresponder | autoresponder_start_date | autoresponder_end_date | autoresponder_text | move_junk | custom_mailfilter | postfix | access | disableimap | disablepop3 | disabledeliver | disablesmtp | login | disablesieve | disablelda |
So what will be the best way to reposition the login field?

Thank you again Till.

Last edited by chume; 21st December 2011 at 19:24. Reason: changes
Reply With Quote
  #10  
Old 21st December 2011, 19:23
chume chume is offline
Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 31
Thanks: 4
Thanked 1 Time in 1 Post
 
Default

I will just attempt to reorder the TABLE columns in the slave server and see if it will resolve the problem.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
local ip:8080 just downloads a file called download or index.php dr_patso Installation/Configuration 5 20th September 2011 20:54
Debian 5 Ajax error + network interface always shutting down ev0css Installation/Configuration 3 5th June 2010 12:58
Problems with Postfix Mysql Courier PatrickAdrichem Installation/Configuration 3 13th April 2007 15:44
Email - Ueb-Miau mazhar Installation/Configuration 5 21st December 2005 10:01
The Perfect Setup Suse 9.3 - Postfix problems new_bee05 HOWTO-Related Questions 20 25th November 2005 02:30


All times are GMT +2. The time now is 01:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.