Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 4th December 2011, 20:09
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default Email Forward Issue - Unable to create a dot-lock

I'm setting up my server, and have run into an issue when trying to send emails to a domain hosted on it - the email address set up is an email forward, not a mailbox.

This is the error I'm receiving in the mail log / queue:

Code:
(temporary failure. Command output: ERR: authdaemon: s_connect() failed: Permission denied sh: cannot create /var/vmail/example.com/me/ispconfig_mailsize: Directory nonexistent /usr/bin/maildrop: Unable to create a dot-lock at /var/vmail/example.com/me/7191.0.server.hostname.com.)
me@example.com
If I cd into /var/vmail/example.com I can see a mailbox I setup (support), but I can't see the name of the forward (me).

Any help would be great. Cheers!

Last edited by olimortimer; 5th December 2011 at 15:25.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 4th December 2011, 20:15
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

I also have a forward setup for another domain name (call it someone@example2.com), so thought I'd check in /var/vmail - there isn't even a folder for 'example2.com' let alone a folder for 'someone'. Is this normal for forwards, or is something setup incorrectly?
Reply With Quote
  #3  
Old 5th December 2011, 13:52
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Just tested the mailbox, and emails were in there fine, so it just looks like something wrong with email forwards.

Am I allowed to ask if anyone would be willing to setup my server for me? Obviously I'd be willing to pay / donate if required.
Reply With Quote
  #4  
Old 5th December 2011, 18:29
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

I've checked the mail_forwarding db table, and the forwards are there;

Code:
forwarding_id	sys_userid	sys_groupid	sys_perm_user	sys_perm_group	sys_perm_other	server_id	source	destination	type	active
			1	3	3	riud	riud	 	1	me@example.com	forward@gmail.com	forward	y
Only thing I notice about the above is the 'sys_perm_other' column in blank
Reply With Quote
  #5  
Old 5th December 2011, 19:28
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,483
Thanks: 813
Thanked 5,255 Times in 4,121 Posts
Default

The sys_* columns are for the ispconfig interface only, they are not directly related to the amil system. sys_perm_other has to be empty or every user would be able to edit every one elses email addresses.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #6  
Old 5th December 2011, 20:48
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Ah I see thanks for the clarification.

Any ideas on the forwarding issue?
Reply With Quote
  #7  
Old 5th December 2011, 22:13
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 35,483
Thanks: 813
Thanked 5,255 Times in 4,121 Posts
Default

And you are sure that you created the email forwarder for a email domain and not a domain alias? Forwarders will only work for email domains.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #8  
Old 5th December 2011, 23:17
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Yep, the domain is setup (example.com) with an email domain, and an email forward of me@example.com

I do have a domain alias (example.co.uk) against the .com domain, but no email setup for it.
Reply With Quote
  #9  
Old 6th December 2011, 18:15
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by till View Post
Regarding your email issue, do you use a email alias or a email domain alias. If you used a email domain alias, then its a known problem in courier setups which has been fixed in svn. You can apply that fix by editing the /var/vmail/.mailfilter file and change the line:

Code:
`echo $SIZE >> {dist_postfix_vmail_mailbox_base}/$HOST/$USER/ispconfig_mailsize`
to:

Code:
`test -e {dist_postfix_vmail_mailbox_base}/$HOST/$USER`
if ( $RETURNCODE == 0 )
{
`echo $SIZE >> {dist_postfix_vmail_mailbox_base}/$HOST/$USER/ispconfig_mailsize`
}

If you used a email alias, then it might be a problem with your setup.
I'm not using an email alias for my forwards, but applied the above anyway. The error has now changed from:

(temporary failure. Command output: ERR: authdaemon: s_connect() failed: Permission denied sh: cannot create /var/vmail/example.com/me/ispconfig_mailsize: Directory nonexistent /usr/bin/maildrop: Unable to create a dot-lock at /var/vmail/example.com/me/26050.0.host.server.com.)
me@example.com

...to:

(temporary failure. Command output: ERR: authdaemon: s_connect() failed: Permission denied /usr/bin/maildrop: Unable to create a dot-lock at /var/vmail/example.com/me/26170.0.host.server.com.)
me@example.com
Reply With Quote
  #10  
Old 6th December 2011, 21:51
olimortimer olimortimer is offline
HowtoForge Supporter
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 57
Thanks: 12
Thanked 2 Times in 1 Post
 
Default

I've just gone through the perfect server setup again, and still have the same issues. I've also gone through another howtoforge tutorial, which setups postfix etc manually, and I can't see anything that's been missed (also checking that config files have been changed correctly by ISPConfig to point to the correct database / tables).

Any ideas? I'm lost
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Email Issue Iridiumx2 Server Operation 1 26th November 2011 12:13
unable to receive email both locally and externally ali888 Server Operation 25 4th October 2011 08:43
create email user via remoting seca4all Developers' Forum 2 13th October 2010 11:01
email forwarding issue sygram General 3 9th February 2007 15:35
email forwarding locally consumes all resources rdells General 20 1st May 2006 19:43


All times are GMT +2. The time now is 13:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.