Go Back   HowtoForge Forums | HowtoForge - Linux Howtos and Tutorials > ISPConfig 3 > Installation/Configuration

Do you like HowtoForge? Please consider supporting us by becoming a subscriber.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12th December 2011, 23:42
m.xander m.xander is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 81
Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default Issue with bind config'

Hi there... first post...
This is my first attempt at setting up ISPConfig on a VPS that I've recently started.
I've gone through 'The Perfect Server' installation for Ubuntu 10.04 and have ISPConfig running.
I've run into an issue with the bind configuration...
I've tried to set up an A record in ISPConfig and something is not quite right.
here is an excerpt from an email from my VPS host;
"
Before I white label your name servers, please create an A record for ns1/ns2.urbancampsite.com to point to 202.130.46.114, otherwise it will fail to resolve (as it is now):

~# dig @202.130.46.114 ns1.urbancampsite.com

; <<>> DiG 9.3.6-P1-RedHat-9.3.6-16.P1.el5_7.1 <<>> @202.130.46.114 ns1.urbancampsite.com
; (1 server found)
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: SERVFAIL, id: 41141
;; flags: qr rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;ns1.urbancampsite.com. IN A

;; Query time: 1 msec
;; SERVER: 202.130.46.114#53(202.130.46.114)
;; WHEN: Mon Dec 12 15:40:52 2011
;; MSG SIZE rcvd: 39

Let me know once you have fixed this, then I'll add the white label records for you.
"
I'm going to need some assistance setting this up as this is my first try with a VPS and ISPConfig...

Thanks in advance...
Mike.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2  
Old 13th December 2011, 08:32
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,421
Thanks: 834
Thanked 5,500 Times in 4,329 Posts
Default

Please post the pri.urbancampsite.com file that you find in the /etc/bind/ folder.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #3  
Old 13th December 2011, 09:17
m.xander m.xander is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 81
Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default I've made some progress...

Hi Till,

Since posting my question, I've looked at a HowtoForge Howto on DNS basics...
The dig command is returning a better result now. There is still a bit to go through to get the whole thing going.

This is from my pri.urbancampsite.com

"
@ IN SOA ns1.urbancampsite.com. admin.urbancampsite.com. (
2011121314 ; serial, todays date + todays serial #
28800 ; refresh, seconds
7200 ; retry, seconds
604800 ; expire, seconds
86400 ) ; minimum, seconds
;

NS ns1.urbancampsite.com.
NS ns2.urbancampsite.com.

;
MX 10 ns1.urbancampsite.com.

;
urbancampsite.com. A 202.130.46.114
www.urbancampsite.com A 202.130.46.114
ns1 A 202.130.46.114
ns2 A 202.130.46.114
ftp CNAME WWW
"

Now when I send the dig command I'm getting this in response

"
dig @202.130.46.114 ns1.urbancampsite.com

; <<>> DiG 9.7.3 <<>> @202.130.46.114 ns1.urbancampsite.com
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 40761
;; flags: qr aa rd; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 1
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;ns1.urbancampsite.com. IN A

;; ANSWER SECTION:
ns1.urbancampsite.com. 86400 IN A 202.130.46.114

;; AUTHORITY SECTION:
urbancampsite.com. 86400 IN NS ns2.urbancampsite.com.
urbancampsite.com. 86400 IN NS ns1.urbancampsite.com.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns2.urbancampsite.com. 86400 IN A 202.130.46.114

;; Query time: 312 msec
;; SERVER: 202.130.46.114#53(202.130.46.114)
;; WHEN: Tue Dec 13 14:53:44 2011
;; MSG SIZE rcvd: 103
"

So this is looking a bit better now.
I think my VPS host should be able to white label the nameservers now..?

ISPConfig automatically set up the config files a bit differently than was explained in the DNS basics Howto, and I've still got to go through setup of mail, ftp...
Just about mail, Squirrelmail - I can view the webmail login but not login or create a user/password from ISPConfig..?

As I said before this is my first attempt at this and there's alot to get my head around with the setup so I'm just going though each service one at a time.

As I understand it once everything is configured correctly, everything is controlled from ISPConfig..?
Reply With Quote
  #4  
Old 13th December 2011, 09:31
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,421
Thanks: 834
Thanked 5,500 Times in 4,329 Posts
Default

There are a few minor issues:

1) the a-record for www.urbancampsite.com, if you use a fully qualified domain name, then the domain has to end with a dot in dns. So "www.urbancampsite.com" should be "www.urbancampsite.com."

2) the cname for ftp. Better use only lowercase chars, so chanhge the WWW in ispconfig to "www".

3) Most Domain registries require that ns1 and ns2 have different IP addresses. So if you can use the same IP for ns1 and ns2 depends on your domain registrar, you should try it as you have it now, but it might be that they tell you to use a different IP for ns2.

Please do all changes in ispconfig dns manager and not in the file directly.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #5  
Old 13th December 2011, 10:12
m.xander m.xander is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 81
Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default saved in ispconfig

I've gone back in to ispconfig to check and saved the results and now pri.urbancampsite.com looks like this;

"
$TTL 86400
@ IN SOA ns1.urbancampsite.com. admin.urbancampsite.com. (
2011121315 ; serial, todays date + todays serial #
28800 ; refresh, seconds
7200 ; retry, seconds
604800 ; expire, seconds
86400 ) ; minimum, seconds
;

urbancampsite.com. 86400 A 202.130.46.114
urbancampsite.com. 86400 NS ns1.urbancampsite.com.
urbancampsite.com. 86400 NS ns2.urbancampsite.com.
"

"www.urbancampsite.com." is missing..?
ftp and MX are gone - even though I've got entries tor them in ispconfig under the tabs sites/ftp and email..?
Reply With Quote
  #6  
Old 13th December 2011, 10:17
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,421
Thanks: 834
Thanked 5,500 Times in 4,329 Posts
Default

Maybe you edited the file manually, as maual edits will get removed automatically. You should never edit a zone ile directly, always add the records in ispconfig.

Add the A-Records for ns1, ns2 and www.urbancampsite.com. in ISPConfig.
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #7  
Old 13th December 2011, 10:37
m.xander m.xander is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 81
Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default thanks till

so in order to rectify the situation, should I in ISPConfig go and delete the nameserver, domain. ftp and mail records...
and then in ISPConfig start from scratch and create domain, nameserver/s, ftp and mail records
?

Thanks for your assistance with this.
Reply With Quote
  #8  
Old 13th December 2011, 10:47
m.xander m.xander is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 81
Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default also...

forgot to add...

I've got the manual after I've removed the existing records, I can go back and check new records as per manual...

I just wanted to check about procedure for removing existing records first...
Reply With Quote
  #9  
Old 13th December 2011, 10:48
till till is offline
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2005
Location: Lüneburg, Germany
Posts: 36,421
Thanks: 834
Thanked 5,500 Times in 4,329 Posts
Default

Quote:
so in order to rectify the situation, should I in ISPConfig go and delete the nameserver, domain. ftp and mail records...
No.

Just go to the dns manager in ispconfig and add the missing records in the existing zone urbancampsite.com
__________________
Till Brehm
--
Get ISPConfig support and the ISPConfig 3 manual from ispconfig.org.
Reply With Quote
  #10  
Old 13th December 2011, 12:00
m.xander m.xander is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 81
Thanks: 5
Thanked 3 Times in 3 Posts
 
Default still not working...

I"ve fixed this up in ISPConfig - here is current pri.urbancampsite.com

"
$TTL 86400
@ IN SOA ns1.urbancampsite.com. admin.urbancampsite.com. (
2011121309 ; serial, todays date + todays serial #
28800 ; refresh, seconds
7200 ; retry, seconds
604800 ; expire, seconds
86400 ) ; minimum, seconds
;

urbancampsite.com. 86400 A 202.130.46.114
urbancampsite.com. 86400 MX 10 mail.urbancampsite.com.
urbancampsite.com. 86400 NS ns1.urbancampsite.com.
urbancampsite.com. 86400 NS ns2.urbancampsite.com.
www 86400 A 202.130.46.114
"

/etc/init.d/bind9 restart
and then run dig command from local terminal

"

dig @202.130.46.114 ns1.urbancampsite.com

; <<>> DiG 9.7.3 <<>> @202.130.46.114 ns1.urbancampsite.com
; (1 server found)
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: SERVFAIL, id: 36110
;; flags: qr rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;ns1.urbancampsite.com. IN A

;; Query time: 261 msec
;; SERVER: 202.130.46.114#53(202.130.46.114)
;; WHEN: Tue Dec 13 20:49:05 2011
;; MSG SIZE rcvd: 39
"
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
bind, dns configuration, ispconf

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spamsnake - Problem with spamassassin, FuzzyOcr and MySQL debuguser HOWTO-Related Questions 6 16th September 2008 18:37
ISPConfig 2.2.14 released till General 48 19th July 2007 23:46
ISPConfig and BIND on Debian sarge (rfc1912 : failed on zonecheck) arnaud Installation/Configuration 13 6th March 2007 12:40
spamassasin/clamAV not working Daisy Installation/Configuration 32 15th February 2007 00:09
Bind-Chroot-Howto (Debian) spaz HOWTO-Related Questions 5 9th March 2006 14:50


All times are GMT +2. The time now is 18:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.